İçişleri Bakanı Soylu, sınırdaki "Ortak Temas" merkezinin açılışına katıldı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İnsanlık, şartla yönetilemez, insanlık 'şunu şöyle yaparsanız, böyle yaparsınız' diye bir sözleşmenin bir parçası olamaz." dedi.
Bakan Soylu, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bachvarova ile Yunanistan İçişleri Bakan Vekili Nikolaos Toskas, Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan iş birliğiyle kurulan sınırı aşan suçlarla mücadelede etkin bilgi paylaşımı ve koordinasyonun sağlanacağı "Ortak Temas Merkezi" açılışının ardından soruları yanıtladı.
Bachvarova, bir gazetecinin Bulgaristan'da bulunan ve merkezin açıldığı yere 30 kilometre uzaklıktaki sığınmacı kampında bulunan sorunların giderilip giderilmeyeceği yönündeki sorusuna, bu durumun Bulgaristan'ın bugünkü gündemi olduğu yanıtını verdi. Bachvarova, göçmenlerin ortaya çıkan sorunlarında ortak çözümler üretilmesi gerektiğini, açılışı yapılan merkezin de bunun en iyi örneği olduğunu söyledi.
Yunanistan İçişleri Bakan Vekili Nikolaos Toskas da göçmen sorununun Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'den kaynaklanmamasına rağmen sorunun yansımalarını bu ülkelerin fazlasıyla çektiğini belirtti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 21. asrın başlangıcında ülkelerin böyle bir durumla karşılaşacaklarını tahmin etmediklerine vurgu yaptı.
Suriyeli vatandaşlara Türkiye'nin tarihi bağları nedeniyle sırt dönmesi gibi durumun söz konusu olamayacağını ifade eden Bakan Soylu, şunları kaydetti:
"Biz Suriye ile hemen hemen 400 yıl aynı sancak altında birlikte yaşadık, biz Suriye'deki vatandaşlara sırtımızı dönecek hale sahip değiliz. Avrupa bunu kabul etse de etmese de biz bu insanları kendi vatandaşımızla aynı görüp insanlık adına büyük bir adım attık. Bu noktada Bulgaristan'ın da Yunanistan'ın da birbirimizi çok iyi anladığımızı biliyorum. Biz birbirimizi burada anlıyoruz ama AB'yi yöneten dostlarımız gerekli hassasiyeti bugüne kadar göstermediler.
İnsanlık, şartla yönetilemez, insanlık 'şunu şöyle yaparsanız, böyle yaparsınız' diye bir sözleşmenin bir parçası olamaz. İhtiyaçlarımız için toplandık, burada bir süreç yöneteceğiz. Bu, ülkelerimizin menfaati olduğu gibi aslında geleceğe yönelik ışıltılı bir adımdır. Oysa dünyanın temel meselesi haline gelen Suriye meselesinde maalesef Avrupa'yı yöneten dostlarımız aynı kararlılığı göstermemiştir. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz ama bunu Suriyeli kardeşlerimize yansıtmıyoruz. Suriyeli kardeşlerimiz eğitim, sağlık hizmetlerinden ve sosyal politikalardan en üst düzeyde yararlanmaktadır.
Bu açıdan tüm güvenlik kuvvetlerimiz onların hayatlarının tehlikeye girmemesi için büyük bir gayret ortaya koyuyorlar. Bu kitlesel güçlerin yaratacağı travmanın etkisi sadece Suriye ve Suriyelilere değildir. İnsanlık adına kitlesel göçlerin maliyeti adına hepimiz öncelemeliyiz. Bu çocukların bir kısmı anne, babasız büyüyor, bir kısmı savaştan aldıkları yarayla engelli olarak büyüyor, bir kısmı travmayla beraber büyüyorlar. "
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gerekirse sınır kapılarını açarız" şeklindeki sözlerinin nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yunanistan İçişleri Bakan Vekili Toskas, Türkiye'nin göç sonrası yaşadığı sorunları çok iyi bildiklerini ve bunu AB ülkelerinin de anlaması gerektiğini söyledi.
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Bachvarova da Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması imzalandığında bunun tüm muhataplarınca "siyasi bir zafer" olarak değerlendirildiğini ve sorunlara ortak çözüm bulunması noktasındaki iradenin devam ettiğini belirtti.
İçişleri Bakanı Soylu da bazen büyük ülkelerin yanlış okumalar yaptığını ifade etti.
Sınır aşan sorunlarla ilgili ülkelerin birbirine olan mesafelerinin ehemmiyetinin olmadığının Suriye krizinde ortaya çıktığını dile getiren Soylu, şöyle konuştu:
"Özellikle Avrupa Türkiye'yi kendine ait bir ülke olarak gördü, nerede gördü Ortadoğu ile ilgili sınırlarıyla gördü bunun yanılgısını, Suriye meselesi çıkınca anladı. Demek ki tampon ülke diye nitelendirebileceğin herhangi bir ülke söz konusu değil. Avrupa'nın yanlış okumasını görmesine rağmen cesamet ve büyüklüğünden, ortak ülkelerin varlığından dolayı dönüş yapamadı. Avrupa'nın dönüşünü bekliyoruz, bu yüzyıllara ait yanlış okumasının doğru bir okumayla bütünleşmesini bekliyoruz. Buna en çok ihtiyacı olan Avrupa'dır, şuan aynı masada olan Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ın ortaya koyduğu birlikteliktir."
Daha sonra İçişleri Bakanı Soylu, Bulgar mevkidaşının onurlarına verdiği yemeğe katılmak üzere Svilengrad ilçesine hareket etti.
(Bitti)
YORUMLAR