Emekli müezzinin yarım asırlık Selimiye günlüğü
HAKAN ŞAHİN - Selimiye Camisi emekli başmüezzini Yusuf Karabıyık Çengelci'nin yarım asırlık Selimiye günlüğü, eşsiz eserin son 50 yılına ışık tutuyor.
Çengelci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1968 yılında Selimiye Camisi'nde göreve başladığını, yaklaşık 35 yıl çalıştıktan sonra emekli olduğunu söyledi.
Çalıştığı süre zarfında ve emekli olduktan sonra 50 yıl boyunca her gün Selimiye ile ilgili günlük tuttuğunu anlatan Çengelci, şunları kaydetti:
"Benim evim de cami kapısında olduğundan dolayı 51 yıldır Selimiye Camisi'ndeyim. Görevli ve cemaat olarak. Peki ne yaptım bu camide? Edirne kültürünü tanıtan kitaplar yazdım. En son olarak 1968'den günümüze kadar 50 yıl boyunca hatıraları her Allah'ın günü not tuttum. Ne hatıralar var. Tarihi, milli manevi değerler, hikayeler, hatıralar. Günümüze kadar bilim insanlarının, mimar mühendislerin, bilge kişilerin Selimiye ile ilgili bildiklerini derledim, topladım ve kitap haline getirdim. 'Hayatımdan ve Selimiye'den 50 Yıllık Hatıralar' adını verdiğim günlüğümde Selimiye'nin merkezinde yaşadıklarımın en önemlilerini yazdım. Örneğin merhum Turgut Özal'ın başbakanken ziyaretinde söyledikleri, merhum başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın övgüleri var."
Yarım asır boyunca Selimiye'de 5 cumhurbaşkanı ve 5 başbakan gördüğünü, onlara da günlüğüne görüşlerini yazdırdığını anlatan Çengelci, ayrıca görev süresince enteresan zatlarla ve bilgilerle karşılaştığını anlattı.
Selimiye'nin dünyanın en büyük üniversitesi olduğunu duyduğunda çok etkilendiğini aktaran Çengelci, "Bir zat bana dedi ki, 'Bu cami evvela Allah'a ibadet için mabettir, ama bunun dışında Selimiye dünyanın en büyük üniversitesidir. Burada sana diploma veren olmaz ama profesörler üzeri bilgilere sahip olursun. Çünkü bütün bilim insanları mutlaka buradan gelip geçerler.' Bu söz beni gerçekten çok etkilemişti." diye konuştu.
Yusuf Karabıyık Çengelci, Mimar Sinan'ın ustalık döneminin ve Türk-İslam medeniyetinin şaheseri Selimiye Camisi'nin, mimarisinin yanında, yapıya yüklenen anlamlarla da kendine hayran bıraktığını vurguladı.
İslam'ın şartları, farzları, tevhit inancının izlerini taşıyan Selimiye'nin bu anlamlarının camiyi daha anlamlı ve manidar kıldığını anlatan Çengelci, "Selimiye'nin iç ve dıştan görüntüsü İslam dininin güzelliğine işarettir. Caminin beş kademeli olması İslam'ın 5 şartına işarettir. Dört minaresinden 2'sinde üçerden 6 merdivenli yolların olması imanın 6 şartına, dört minarede üçerden 12 şerefe de de namazın 12 şartına işarettir. 32 metre çapındaki dev kubbe İslam'ın 32 farzına işarettir. Selimiye'nin her özelliğinde bir mana vardır." değerlendirmesinde bulundu.
YORUMLAR