1. Dünya Savaşı'nın nedenleri, sonuçları, Osmanlı'nın savaştığı cepheler, itilaf ve ittifak...
I. Dünya Savaşının gerçek sebebi, sanayileşmiş ülkeler arasında dünyada iktisadi ve siyasi hakimiyeti ele geçirme mücadelesidir. Peki Birinci Dünya Savaşının sebepleri ve sonuçları neler? Bu savaşta Türkiye yer aldı mı?
Tarihteki ilk küresel savaş olarak gösterilen I. Dünya Savaşı, Avrupa Devletlerinin Orta Doğu ve Anadolu üzerindeki emellerini gerçekleştirmek, her birinin küresel güç olma isteği ile başlayan ve milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan savaştır. İtilaf ve İttifak Devletleri arasında gerçekleşen savaş, imparatorlukların yıkılması gibi çok ciddi neticelerle sonuçlandı. Savaştan en karşı çıkan ülke İngiltere iken diğer Avrupa ülkelerinde siyasi dengelerin değişmesiyle sonuçlanmıştır.
Avusturya - Macaristan veliahtı Franz Ferdinand, Saraybosna'yı ziyaret etmeye gitmiştir. Bu ziyaret sırasında Sırplı bir öğrenci olan Gavrilo Princip tarafından öldürülür (28 Haziran 1914). Veliahtın ölümü üzerine Avusturya - Macaristan, Sırbistan'a savaş açtı. İki devletin arasında başlayan bu savaş 1.Dünya Savaşı'nın kıvılcımı oldu. I. Dünya Savaşı’nda İngiltere, Fransa, Sırbistan ve Rusya İmparatorluğu’nun oluşturduğu (daha sonra İtalya, Yunanistan, Portekiz, Romanya ve ABD’nin katıldığı) İtilaf Devletleri, Almanya ve Avusturya-Macaristan’ın oluşturduğu (daha sonra Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan’ın katıldığı) İttifak Devletleri’yle savaştı.
I. Dünya Savaşı Ne Zaman Başladı-Ne Zaman Bitti?
28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona ermiştir.
I. Dünya Savaşının Sebepleri
-
İngiltere ve Almanya arasındaki ekonomik alanda rekabet,
-
Hammadde ile sömürge arayışı,
-
Silahlanma yarışının hız kazanması,
-
Fransız ihtilallerinin milliyetçilik akımı,
-
Fransızların Alsals-Loren kömür yatakları bölgesini Almanya’dan geri almak isteği,
-
Devletlerarası bloklaşma
-
Avusturya ve Rusya’nın Balkanlardaki çıkar çatışmaları,
-
Siyasi birliği geç tamamlanan Almanya ve İtalya’nın siyasi dengelerin değiştirilmesi
I. Dünya Savaşının Sonuçları
-
Büyük imparatorluklar yıkıldı.(Osmanlı Devleti, Çarlık Rusya, Avusturya Macaristan)
-
Polonya, Çekoslovakya, Avusturya, Macaristan Litvanya, Ukrayna, Estonya gibi yeni devletler kuruldu.
-
Dünyanın siyasi haritası değişti.
-
Sömürgeciliğin ismi “mandacılık” olarak değiştirildi.
-
Cemiyet-i Akvam yani Milletler Cemiyeti kuruldu.
-
Savaştan en karlı çıkan devlet İngiltere oldu.
-
Çarlık Rusya yıkılarak yerine Sovyet Rusya kuruldu.
-
Denizaltı, uçak, tank, kimyasal silahlar ilk kez bu savaşta kullanıldı.
-
İsrail Devleti’nin temelleri bu savaştan sonra atılmaya başlandı.
-
Bazı ülkelerde rejim değişikliği oldu. Rusya’da kominizim, Almanya’da Nazizm, İtalya’da Faşizm, Türkiye’de Cumhuriyet.
I. Dünya Savaşına Katılan Ülkeler
İttifak Devletleri:
Almanya, Avusturya, Macar İmparatorluğu, 1915’e kadar İtalya, Bulgaristan, Osmanlı Devleti.
İtilaf Devletleri:
İngiltere, Rusya, Fransa, 1915’den sonra İtalya, Sırbistan, Japonya, Romanya, Portekiz, ABD, Brezilya, Yunanistan.
I. Dünya Savaşının Nedenleri
Özel Nedenler:
-
Almanya ve Fransa arasındaki Alsas-Loren kömür yatakları sorunu
-
Avusturya-Macaristan ve Rusya'nın Balkanlara hakim olma düşüncesi
-
Rusya'nın Panslavizm, sıcak denizlere inme ve Boğazları ele geçirme politikaları
Genel Nedenler:
-
Sömürgecilik
-
Hammadde ve Pazar Arayışı
-
Devletler Arası Bloklaşmalar
-
Devletler Arası Silahlanma Yarışı
-
Fransız İhtilali sonrasında çıkan milliyetçilik akımı
Osmanlı Devletinin Savaşa Girme Nedenleri
Almanya’nın Rusya’ya savaş açmasının ertesi günü, 2 Ağustos 1914’te, İstanbul’da Osmanlı Devleti ile Almanya arasında gizli bir ittifak antlaşması imzalanmıştı. Aynı gün Türkler umumi seferberlik ilân ettiler. Osmanlı hükümeti aslında tarafsız kalmak niyetindeydi. Ancak 10 Ağustos 1914’te Akdeniz’de İngiliz donanmasının takibinden kaçan Goeben ve Breslau adlı Alman kruvazörleri Çanakkale Boğazı’na girerek Osmanlı Devleti’ne sığındılar. Devletin tarafsızlığı Alman gemilerinin Türk sularını terketmesini gerektiriyordu. Kruvazörler Türk hükümetince satın alınmak yoluyla meseleye çözüm getirildi. Ancak Yavuz ve Midilli adı verilen kruvazörler de dahil olduğu halde Osmanlı donanmasının Alman Amirali Souchon kumandasında 27 Ekim’de Karadeniz’e açılıp Rus gemilerini batırması, Sivastopol ve Novorosisk limanlarını topa tutması, Rusya’nın 2 Kasım 1914’te Osmanlı Devleti’ne savaş ilân etmesine sebep oldu. Böylece Türkler bir oldubitti sonucunda Almanya ve Avusturya-Macaristan’ın müttefiki olarak savaşa katıldılar. Türk harekât planı, Osmanlı ordularının müttefiklerinin Avrupa cephelerinde yükünü hafifletmek maksadıyla Karadeniz kıyılarında veya Kafkasya’da Rusya’ya, Süveyş Kanalı’nda İngiltere’ye taarruz etmesi esasına dayanıyordu.
I. Dünya Savaşı Neden Başladı?
Avusturya-Macaristan veliahtı Franz Ferdinard Saraybosna'yı ziyaret etmeye gitmiştir. Bu ziyaret sırasında Sırplı bir öğrenci olan Gavrilo Princip tarafından öldürülür.(28 Haziran 1914). Veliahtın ölümü üzerine Avusturya-Macaristan, Sırbistan'a savaş açtı. İki devletin arasında başlayan bu savaş 1.Dünya Savaşı'nın kıvılcımı oldu.
I. Dünya Savaşında Osmanlı'nın Savaştığı Cepheler?
Kafkasya Cephesi:
Doğu Anadolu’da Osmanlı Rusya’yla savaştı. 1914 Aralık ayında Ruslar Doğu Anadolu’ya saldırdı. Şiddetli soğuklar yüzünden, Enver Paşanın yönettiği karşı taarruz başarısız oldu ve Sarıkamış yöresinde askeri birliklerimiz çok kayıp verdi.
1916’da Ruslar Muş ve Trabzon’u ele geçirdi. Mustafa Kemal Çanakkale savaşlarından sonra, Muş ve Bitlis’i geri aldı. 1917’deki Rus ihtilali, Kafkasya cephesinde savaşın durmasına sebep oldu.
Kanal Cephesi:
Osmanlı, Mısır’da tekrar egemenlik kurmak, Süveyş Kanalı’nı da ele geçirmek istiyordu. Osmanlı bu kanalı alırsa, İngilizlerin sömürgeleriyle bağlantısı kesilecek, aldığı asker ve malzeme desteği önlenecekti.
Bundan dolayı Almanların da etkisiyle, İngilizlerin elindeki Süveyş Kanalı’na Osmanlı Devleti 1915’de saldırı düzenledi, gerekli önlemler alınıp hazırlıksız olarak yapıldığı için İngilizler karşısında başarılı olunamadı. İngilizler, Sina Yarımadasını ele geçirip Suriye sınırına dayandı. (1916)
Hicaz ve Yemen Cephesi: Osmanlı birliklerinin bir kısmı, kutsal yerleri korumak için İngilizlerle çarpıştı. Gerek olumsuz çöl koşulları, gerekse güçlü İngiliz kuvvetleri karşısında Sina’da bir sonuç alınamadı. İngilizlerin yanı sıra Araplarla mücadele zorunda da kaldı. İngilizler bu cephede üstünlük kazandı.
Irak Cephesi:
İngilizler, Osmanlı Devleti’nin İran’a girmesini ve Hindistan’ı tehdit etmesini önlemek; kuzeye çıkararak Ruslarla birleşmek amacındaydılar. Irak petrollerini de ele geçirmek isteyen İngiltere, Basra’ya çıkarma yaptı. Osmanlılar İngiliz Birliklerine karşı başarılı oldu.
Kütlül amare denen yerde, İngilizler geri çekildi. (1915) Tekrar Basra’ya asker çıkaran İngilizler, 1917’de Bağdat’a girdiler.
Suriye ve Filistin Cephesi:
Osmanlılara bu cephede Yıldırım Ordular Grup Komutanı Alman General Liman Von Sanders komuta ediyordu. Bu general, görevden alındı, yerine Mustafa Kemal Paşa atandı. İngilizlere karşı Suriye cephesinde bazı başarılar kazandı, bugünkü Suriye sınırını savunmak için önlemler aldı.
Galiçya, Romanya ve Makedonya Cepheleri: 1916-1917 yıllarında Avrupa cephelerinde muharebelere katılan Osmanlılar Rusya, Romanya ve Fransa’ya karşı mücadele ettiler.
Çanakkale Cephesi:
Türk milletinin vatanını savunmak için canını feda etmekten kaçınmadığı çok önemli savaştır.
İtilaf Devletlerinin bu cephedeki amacı; Rusya’ya silah yardımı yapıp Doğu Avrupa’ya yönelik saldırısını kolaylaştırma, Almanya’nın doğuya yayılmasını önlemek ve boğazlarla İstanbul’u alıp Osmanlıları savaş dışı bırakmaktı.
İngiltere, Mısır’daki varlığını güvence altına alıp Ortadoğu’da bulunan zengin petrol yataklarına sahip olmak istiyordu.
İtilaf Devletleri, 1915 Şubatından itibaren saldırıya geçip Çanakkale Boğazından geçmek istediler. Nusret Mayın gemisinin boğaza döktüğü mayınlar ve güçlü top atışı nedeniyle bozguna uğradılar. 18 Mart 1915’de, İtilaf Devletlerinin savaş gemilerinin bir kısmı batırıldı, bir kısmı saf dışı bırakıldı.
Düşmanlar Çanakkale’yi denizden geçemeyeceğini anlayınca, 25 Nisan’da Gelibolu Yarımadası’nda Seddülbahir ve Arıburnu kıyılarına çıkarma yaptılar. Amaç Çanakkale’yi karadan geçmekti. Avusturya ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan Anzakların da bulunduğu İtilaf Devletleri birlikleri, Mustafa Kemal Paşa ve askerlerini buldular.
Osmanlı ordusu bu cephede büyük zafer kazandı. Boğazlara ve İstanbul’a yönelik tehlike engellendi, İtilaf Devletleri amaçlarına ulaşamadı ve bu cephede kazanılan zafer sebebiyle savaş bir süre uzadı.
-
katibb 3 yıl önce Şikayet EtKafkasya cephesi hariç, diğer cephelerin aynı Çanakkale cephesinde yapılan fedakarlıklarla savunması yapılsaydı İslam Alemi'nin durumu bu gün bambaşka olabilirdi. Bu cephelerde de kahraman askerlerimiz canını hiçe sayarak savaştı ama bölge halkı biz kadar dirayetli değildi maalesef.. Allah'ım ülkemize ve Müslümanlara yardım etsin.Beğen Toplam 2 beğeni