Tarih boyunca Türklerin kullandığı takvimler nelerdir? Türklerin kullandığı ilk takvim...

Türkler, tarih boyunca hem kendi yaptıkları hem de başka uluslardan öğrendikleri takvimleri kullanmışlardır. Türkler, farklı takvim kullanmasının temel nedeni din ve ekonomidir. Peki Türkler tarih boyunca hangi takvimleri kullanmıştır? İşte Türklerin kullandığı takvimler...

Tarih boyunca Türklerin kullandığı takvimler nelerdir? Türklerin kullandığı ilk takvim...
Tarih boyunca Türklerin kullandığı takvimler nelerdir? Türklerin kullandığı ilk takvim...
GİRİŞ 12.08.2021 11:39 GÜNCELLEME 12.08.2021 11:39

Türkler, tarih boyunca dini ve ekonomik sebeplere bağlı olarak farklı takvimler kullanmışlardır. Türklerin kullandıkları ilk takvim ise 12 Hayvanlı Türk Takvimidir. İslamiyet’i benimsedikten sonra Hicri Takvime geçseler de daha sonra Nizamü’lmülk önderliğinde kurulan rasathanede Celali Takvime geçilmiştir. Osmanlı döneminde mali işlerde kolaylık sağlaması için Rumi Takvim kullanılmış, Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından ise Miladi Takvime geçiş yapılmıştır. 

Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Takvimler

1- On İki Hayvanlı Türk Takvimi

2- Celali Takvim

3- Hicri Takvim

4- Rumi Takvim

5- Miladi Takvim

On İki Hayvanlı Türk Takvimi: Güneş yılını esas alan takvimde her bir yıl hayvan ismi olarak belirlenir. 365 gün 5 saat olarak belirlenen takvim, 12 aydan oluşan takvimin her ayı ‘birinci ay, ikinci ay, üçüncü ay…’ şeklinde belirtilir. 12 yılın 5 kez tekrar etmesi bir çağ olarak kabul edilir. 12 Hayvanlı Türk Takvimini, Göktürk, Uygur, Hun, Tuna ve İtil Bulgarları tarafından kullanılmıştır. 

Celali Takvim: Güneş yılı esas alınarak hazırlanan takvim Selçuklu Sultanı Melikşah zamanında kullanılmaya başlanmıştır. Selçuklu Devleti 1079 yılından itibaren kullanılan takvim, 1 yılı 365 gün 6 saat olarak hesaplanmıştır. Celali Takvim, Türkler dışından Babür Devleti tarafından da kullanılmıştır. 

Hicri Takvim: Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinin ardından kullanmaya başladığı takvimdir. Hicri Takvim, ay yılı esaslı bir takvim olduğundan 1 yılı 354 gün olarak hesaplanır. Hz. Ömer döneminde oluşturulan takvim, Peygamber Efedimiz (s.a.s)’in Mekke’den Medine’ye göç ettiği 622 yılı başlangıç olarak kabul edilir.  Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden 1 Ocak 1926 yılında Miladi Takvime geçene kadar Hicri Takvim kullanılmıştır.

Rumi Takvim: Osmanlı Devleti’nde vergi işerinde bir aksaklık olmaması için 1839 yılı itibariyle kullanılmaya başlanan takvimdir. 1 yıl 365 gün 6 saat olarak hesaplanır. 

Miladi Takvim: 1 Ocak 1926 yılı itibariyle kullanılmaya başlayan takvim, Hz. İsa’nın doğumu baz alınarak hazırlanmıştır. 1 yıl, 365 gün 6 saattir. 1926 yılından günümüze kadar kullanılmaya devam etmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İngiltere'den savaş sinyali: İstenirse bu gece savaşırız
Meclis'te gülümseten anlar! Süleyman Soylu kahkahaya boğuldu...