Tarihin tasnif edilmesi nedir? Tarih nasıl sınıflara ayrılır?
Tarih biliminde araştırmacıların işini kolaylaştırmak ve bilgi kirliliğini önlemek için tasnif yöntemine başvurulmaktadır. Tarihin zaman, mekan ve konuya göre tasnif edilmesi, araştırmaların doğru neticeye varmasını hızlandırmakla birlikte araştırmacıların işini kolaylaştırmaktadır. Peki Tarihin tasnifi edilmesi nedir? Tarihin tasnifi kaça ayrılır? Tarihin zamana göre sınıflandırılması nedir?
Tarih biliminde daha kolay araştırmalar yapabilmek ve doğru sonuca varabilmek için tarihi olaylar, zaman, mekan ve konusuna göre sınıflandırılmaktadır. Tarih bölümünün bölümlere ayrılarak tasnif edilmesi, kaynak kalabalığını ve konu karışıklığını önleyerek kişinin daha sağlıklı ve rahat araştırma yapmasına yardımcı olmaktadır. Siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ve sosyoloji gibi farklı çalışma alanlarını içine alan tarih biliminde doğru neticeye varabilmek ve araştırmalarda karışıklığı önlemek için kategorize edilmektedir.
TARİHİN TASNİF EDİLİŞİ NEDİR?
Tarih, geçmişte yaşanmış her türlü olayı inceleyen bilim dalıdır ve bundan dolayı kapsama alanı çok geniştir. Tarih araştırmalarında araştırmacıların işini kolaylaştırmak ve bilgi kirliliğini önlemek için tarih sınıflara ayrılır. Tarihin tasnif edilmesi ise 3 ana başlığa ayrılmaktadır. Tarihin tasnif edilmesinin en temel nedeni ise öğrenmeyi kolaylaştırmaktır. Tıp tarihi üzerine çalışma yapan bir uzmanın siyasi tarih kaynakları içinde doğru sonuca ulaşması normalden daha fazla zaman aldığından tarih, konu-zaman-mekana göre tasnif edilmektedir.
TARİHİN TASNİF EDİLMESİ (SINIFLANDIRILMASI)
1- Zamana Göre
Binlerce yıllık bir süreci kapsayan tarih biliminde daha kolay araştırma yapabilmek için zamanlara ayrılmaktadır. Farklı çağlara ve yüzyıllara ayrılarak incelenen dönemlerde Ortaçağ tarihini araştırmak için Ortaçağ’da meydana gelen maddi kaynaklar kullanılmaktadır.
2- Mekana Göre
Tarihi olaylar incelenirken hangi mekanda geçtiği göz önünde bulundurularak o mekanda araştırma yapılması gerekmektedir. Anadolu’da yaşamış bir medeniyetin kültürünü incelemek için Anadolu’da tam olarak nerede geçtiyse orada araştırma yapılması gerekmektedir. Mekana göre tasnif etmek, olayların meydana geldiği yerde inceleme yapılır.
3- Konuya Göre
Her bir alanın kendince tarihi olduğundan tarih araştırmalarında konuya göre tasnif yapılması gerekmektedir. Örneğin, siyasi tarih, savaşlar tarihi, sanat tarihi, hukuk tarihi gibi…