Mondros Ateşkes Antlaşması maddeleri!

Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı ordusunun resmi olarak silah bıraktığını duyurması üzerine 30 Ekim 1918 yılında imzaladığı ateşkes anlaşmasıdır. Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan ve Osmanlı İmparatorluğunu parçalamaya yönelik maddelerin yer aldığı anlaşmadır. Peki Mondros Ateşkes Anlaşması tarihi...

Mondros Ateşkes Antlaşması maddeleri!
Mondros Ateşkes Antlaşması maddeleri!
GİRİŞ 13.08.2021 10:25 GÜNCELLEME 23.08.2021 10:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu gibi tüm dünyaya gücünü kanıtlamış bir devletin yok olmaya başladığının en keskin ve net kanıtıdır. I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletlerine karşı ağır bir yenilgiye uğrayan İttifak Devletlerinin imzalamak zorunda kaldığı, en savaştaki yenilginin ağırlığı kadar ağır maddeleri kapsamaktadır. 

Vatanın bütünlüğünü ve Türk millerinin içinde bulunduğu sıkıntılı süreci kendi aleyhine çevirme gayretinde olan İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Anlaşmasıyla Anadolu ve özellikle de İstanbul'u işgal etme emellerini gerçekleştirmek için planladığı anlaşmadır. 

İtilaf Devletlerinin Anadolu üzerindeki emellerini gerçekleştirmek için hazırladığı Mondros Ateşkes Anlaşmasının özellikle 7. ve 24. maddeleri Anadolu ve İstanbul'un işgaline ortam hazırlamaktadır. 

Asya Hun Devleti kurucusu kimdir? Asya Hun Devleti başkenti neresidir? Asya Hun Devleti kurucusu kimdir? Asya Hun Devleti başkenti neresidir?

Mondros Ateşkes Antlaşması Maddeleri

  1. Çanakkale ve İstanbul boğazları İtilaf Devletleri tarafından resmen işgal edilecektir. Bu boğazlar geçişe açılacak ve Karadeniz’e geçiş serbest olacaktır.

  2. Sulara yerleştirilen mayın, torpido, kovan ve diğer engellerin yerleri İtilaf Devletleri’ne gösterilecek ve bunların kaldırılması için yardım edilecektir.

  3. Karadeniz’e yerleştirilen mayınlar hakkında da gerekli bilgi İtilaf Devletleri’ne verilecektir.

  4. Osmanlı Devleti’nin esir ya da tutuklu olarak tuttuğu İtilaf güçlerinin ve Ermenilerin bütün esirleri kayıtsız ve şartsız olarak salıverilecektir.

  5. İç güvenliği ve sınır güvenliğini sağlayan birlikler haricindeki bütün Osmanlı ordusu derhal terhis edilecektir. Türk ordularının ilerideki durumu ise İtilaf Devletleri tarafından Türk ordusuna danışılarak belirlenecektir.

  6. Türklerin hâkimiyet gösterdiği sulardaki bütün savaş gemileri İtilaf Devletleri’ne verilecek ve bu gemiler belirlenen limanlarda gözaltında tutulacaktır.

  7. Sınırlar içerisinde İtilaf Devletleri’nin güvenliğini tehdit edecek bur durum söz konusu olduğunda, İtilaf Devletleri istedikleri herhangi bir stratejik noktayı işgal edebileceklerdir.

  8. Osmanlı Devleti’ne ait olan liman, demiryolu ve tersaneler İtilaf Devletleri’ne açılacak ve rahatça kullanabilecekler. Osmanlı gemileri, bu devletlerin hizmeti altında olacaklar.

  9. Osmanlı Hükümeti’ne ait olan tersane ve limanlardaki bakım onarımla ilgili araçlardan İtilaf Devletleri yararlanacaktır.

  10. İtilaf Devletleri, Toros tünellerinde hâkimiyet sağlayacaktır.

  11. Kuzey – Batı İran ve Kafkasya’dan Osmanlı derhal geri çekilecektir.

  12. Türk Hükümetlerinin makam haberleşmeleri dışındaki telsiz telgraf ve kablolar İtilaf Devletleri tarafından denetlenecektir.

  13. Ticari, askeri ve denizle ilgili tüm araç ve gereçlerin tahribi önlenecektir.

  14. Mazot, yağ ve kömür rezervleri Türkiye’den alınacak ve bu maddeler kesinlikle ihraç edilmeyecektir.

  15. Halkın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bütün demiryolları halkın kullanımına açık hale getirilecektir. Bu demir yollarının kontrol ve denetimi belirlenen zabıtalar tarafından yapılacaktır.

  16. Suriye, Yemen, Hicaz, Asir ve Irak’taki birlikler en yakın İtilaf güçlerine giderek teslim olacaklardır.

  17. Bingazi ve Trablus’ta ki Osmanlı subayları İtalyan garnizonlarına teslim olacaktır.

  18. Subaylarla birlikte bu topraklarda bulunan limanların İtalyanlara teslim bırakılacaktır,

  19. Asker ya da sivil fark etmeksizin bütün Alman ve Avusturya uyruklu kişiler en geç bir ay içinde Türkiye sınırlarından çıkartılacaktır.

  20. Askeri teçhizatın, Osmanlı ordusunun ve nakil vasıtaların terhis ve teslim edilmesi konusunda, İtilaf Devletleri’nin verdiği emirler kayıtsız şartsız derhal yerine getirilecektir.

  21. İtilaf Devletleri’ni temsilen bir üye belirlenecek ve bu üye Türk Donatım Bakanlığı’nda (İaşe) çalışacaktır. Bu üye istenilen her bilgiyi ilgili devletlere verecek ve bu devletlerin ihtiyaçlarını da temin edecektir.

  22. Savaş’ta İtilaf Devletleri tarafından esir alınan Türk askerleri, Türk devletine teslim edilmeyecek ve İtilaf Devletleri’nin nezdinde bulundurulacaktır. Askerlik çağının dışındaki ve askerlik yapamayacak durumda olan sivillerin Türkiye’ye verilmesi konusu ise bu devletler tarafından görüşülecektir.

  23. Osmanlı’nın merkezi devletlerle olan ilişiği tamamen kesilecektir.

  24. Vilayet-i Sitte adı verilen altı Ermeni bölgesinde (Erzurum, Van, Sivas, Bitlis, Elazığ, Diyarbakır) herhangi bir karışıklık çıkması durumunda İtilaf Devletleri bu bölgeleri işgal edebilecek.

  25. Silahlı çatışmalar ve düşmanca faaliyetler 31 Ekim 1918 Perşembe günü öğlen zamanından itibaren son bulacaktır.

YORUMLAR 1
  • Hasan Güleryüz 11 ay önce Şikayet Et
    Maddeler Neden kopyalanamıyor?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bolu'daki yangın faciasında can kaybı yükseldi!
Beşiktaşlı futbolculardan anlamlı duruş! Galibiyet üçlüsü olmadı