2021-2022 kız ve erkek öğrenci yurt ücretleri ne kadar?
Geçtiğimiz eğitim döneminde üniversiteler uzaktan eğitim modeliyle devam etti. Üniversitelerin akademik takvimi 13 Eylül tarihi itibari ile başlayacak. Bu yıl yüz yüze eğitime başlayacak öğrenciler, 2021-2022 yurt fiyatlarını araştırmaya başladı. Peki 2021 özel öğrenci yurt fiyatları ne kadar?
Pandemi sebebiyle ekonomi kadar eğitimde de ülkece sıkıntı çektik. Geçtiğimiz yıl uzaktan eğitim modeliyle eğitim sürecine devam eden öğrenciler 2021-2022 döneminde yüz yüze eğitime geri dönecek. Üniversite tercihlerini yapan veya yapacak olan öğrenciler yurt fiyatlarının ne kadar olduğunu merak ediyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılar yurt fiyatlarını da etkiledi. Peki 2021-2022 yurt fiyatları kaç TL oldu? Kız öğrenci yurt ücreti ne kadar?
Bu Yıl Yurt Ücretleri Ne Kadar Olacak?
Üniversite tercihlerini yapacak adaylar, üniversitenin bulunduğu ilin durumuna, konumuna ve hatta büyüklüğüne göre yurt ücreti ödeyecekler. Pandemi sebebiyle artan fiyatların yurt ücretlerine de yansıyacağı beklenmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol şehirlerde okuyacak kız ya da erkek öğrenciler 800 TL ile 3000 TL arasında yurt ücreti ödeyecekler. İşte 2021-2021 ortalama yurt fiyatları...
Kız Öğrenci Yurtları Fiyat Listesi
2022 eğitim ve öğretim döneminde öğrencilerin kalacakları yurt düzenlemelerinde pandemi sürecinde tek kişilik odalara yönelineceği üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Bu süreçte yapılan toplantılarda 200 kişilik kapasiteye sahip İstanbul yurt fiyatları kız öğrencilerin tek başına kalacakları oda düzenlemeler yapmaktadır. Aynı zamanda İzmir yurt fiyatları ve Ankara yurt fiyatları için de yurt fiyat listesi tek kişilik odalara göre düzenlenmiştir.
-
Özel kız öğrenci yurtları 900 TL ile 2500 TL arasında olacaktır.
-
Öğrenci yurdu vakıf özellikli yurtların 800 TL ile 1500 TL arasında,
-
Rezidans kız öğrenci yurtları için 1400 TL ile 3000 TL arasında,
-
Apartlar için hizmet özelliklerine göre 900 TL ile 1800 TL arasında olacak.
Erkek Öğrenci Yurtları Fiyat Listesi
Türkiye’de erkek öğrenci yurtları için Ankara, İzmir ve İstanbul için yapılan düzenlemelerde, İstanbul yurt fiyatları yeni zam açıklamaları yapmayı beklemektedir. Yurtların kapasitesi arttığı için fiyatlarda oynama olabilir. Aynı durum İzmir yurt fiyatlarına yansırken, Ankara yurt fiyatları da konum ve yurt özelliklerine göre değişiklik gösterebilecektir.
-
Erkek apart yurt fiyatları 800 TL ile 1900 TL arasındadır.
-
Erkek özel yurt fiyatları 900 TL ile 2000 TL arasında olacak.
-
Erkek rezidans öğrenci yurtları 1600 TL ile 3000 TL arasında
-
Erkek Vakıf yurtları için 1000 TL ile 2000 TL arasında fiyatlar bulunmaktadır.
-
Şehir ve yurt özelliklerine göre fiyat aralıklarında değişiklikler olabileceği gibi öğrencinin kalacağı oda ve kişi sayısına göre de farklılık olabilmektedir. Türkiye genel yurt fiyat listesi olarak, kesin fiyat aralıkları olarak sunulmamıştır. Yeni zamların Ağustos ve Eylül ayında açıklanması beklenmektedir.
Yurt Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Güvenli Ortam
Uzmanlar bir yurda bakılırken hissedilecek güven hissinin bütçe hususundan daha önemli olduğunu vurguluyor. Yani ilk kriteriniz bütçe ise, buna göre seçenekleri değerlendiriyorsanız bir kez daha düşünün. Öğrencinin kendisini o odaya ait hissetmesi ailelerinse güven duyup içleri rahat etmesi en önemli faktör sayılabilir. Çünkü bu öğrencinin tüm okul hayatını ve derslerini etkileyecek bir faktör olabilir. Öğrencinin okul süreci boyunca bozulacak psikolojisi hem derslerine hem de sosyal yaşamına etki edecektir. Bütçe hesap edilirken tüm bu faktörler de hesaba katılmalıdır.
Oda/Banyo/Tuvalet Kapasiteleri
Öğrencinin yalnız mı yoksa çoklu kalınan bir odada mı konaklamak istiyor? Öncelikle buna karar verilmelidir. Buna göre çoklu odaların fiyatları değişmektedir. Odadaki kişi sayısı arttıkça fiyat düşecektir.
Odada TV ve buzdolabı var mı? Özellikle yemekhanesi olmayan yurtlarda oda içerisinde buzdolabı olması mühimdir.
Lavabo ve duşakabin özel mi yoksa odadaki kişilerle paylaşmalı mı isteniyor? Bu hususun tüm eksi ve artıları düşünülmelidir. Bu konu da fiyatı etkileyecektir.
Yurdun Ulaşım Yönünden Durumu ve Şartları
Öğrenci için ikinci derecede hayati öneme sahip olan konu ise: Ulaşım Problemi!
Yurt okula ne kadar yakın?
Yurdun okula servis aracı var mı, transferi sağlıyor mu?
Eğer yok ise, yurttan okula gidiş gelişler nasıl sağlanacak?
Metro, otobüs, tramvay gibi toplu ulaşım araçlarına ulaşım ne şekilde sağlanıyor?
Bu soruların yanıtlarının mutlaka alınıp, öğrenciye uygunluğundan ve öğrenciyi zor duruma düşürmeyeceğinden emin olunmalıdır. Yolda harcanacak süre ve katlanılması gereken maliyetin önüne geçmek için, başlangıçta doğru bir yer tayin etmek, en akıllıca olandır.
Doğal Afetlere Karşı Tedbirler
Bu konu hem öğrencinin kendini ailesinden uzakta güvende hissetmesi hem de ailelerin içlerinin rahat etmesi için oldukça önemlidir. Yurt seçimi yapılırken binanın aşağıdaki özellik ve nitelikleri özellikle sorgulanmalıdır:
Binanın güvenliği yeterince sağlanıyor mu?
Bina depreme dayanıklı mı? Deprem yönetmeliğine uygunluk raporu var mı? Mutlaka raporlar incelenmelidir.
Yangın merdiveni var mı?
İtfaiyeden “yangın merdivenlerinin yangına uygun olduğuna dair” alınmış olan bir belge var mı? Mutlaka incelenmelidir.
Bu belge ve raporların istenip kontrol edilmesi gerekmektedir.
Binaya Giriş Güvenliği
Bu da günlük hayatı etkileyen en önemli konulardan bir tanesidir. Öğrencinin okula gidiş gelişlerini ve gece rahat uyumasını sağlayacak bu hayati konunun güvenliğinden emin olmak için aşağıdaki hususlar yurt idaresine sorulmalıdır:
Sertifikalı güvenlik kullanılıyor mu?
Geceleri yalnızca güvenlik mi var yoksa buna ek olarak gece sorumlusu kişiler de mevcut mudur?
Yurt kapılarından girmek isteyenlerin o yurdun öğrencisi olup olmadığına bakılıyor mu?
Olmayanlara herhangi bir kimlik kontrolü yapılıyor mu, ne için veya hangi öğrenciye geldiği iyice soruşturuluyor mu?
Binaya girişler kart ile mi yapılıyor? Herkes girebiliyor mu?
Girişlerde tanıma sistemi var mıdır?
Odalara yalnızca oda sahibi mi girebiliyor? Diğer kişiler de girebilir mi?
Yemek İmkanları
Yemek konusu bir öğrencinin derslerine tam ve zamanında konsantre olabilmesi açısından çok önemli bir konu. Ayrıca yurtta yemek imkanının olması, öğrencinin okul süresince ne kadar para harcayacağının da bir göstergesi olmakla birlikte, dışarıda yiyeceği sağlıksız yemeklerin de sağlığını etkileyeceği unutulmamalıdır. Yurt idaresine şu soruların sorulması gerekir:
Yemekler yurtta mı yapılıyor? Dışarıdan mı geliyor?
Eğer içeride yapılıyorsa nerede ve kimler tarafından üretiliyor?
Yemekhane yoksa odalarda öğrencilerin kendi yemeklerini hazırlayabileceği mutfaklar var mı?
Hangi gıdalar üretiliyor? Bunların güvenliğini kimler denetliyor?
Kahvaltı imkanı sunuluyor mu?
Mutfak denetim kurulu var mı? Varsa kurulun içerisinde öğrenciler de yer alıyor mu?
Bu soruların cevabı için yemek yapılan yerlerin bizzat görülmesi gerekir.
Temizlik/Hijyen Koşulları
Temizlik yine öğrencinin kaldığı yerde rahat etmesi, mümkün olduğunca kendini evinde hissetmesiyle paralel bir durumdur. Bunun için yurt yönetiminin aşağıdaki sorulara yanıtlarına dikkat edin:
Çamaşırlar ne sıklıkta ve ne şekilde yıkanıyor? Ücretli mi?
Temizlik kaç günde bir yapılıyor?
Yurt içi, odalar, yataklar, mutfak yeterince hijyenik mi?
Temizlik ekibinde kaç kişi çalışıyor?
İş planları dahilinde mi çalışıyorlar? Mutlaka iş planları istenmeli ve kontrol edilmelidir.
Nöbet çizelgeleri var mı?
Bu konu da çeşitli hastalık ve mikropların yayılmaması adına önemlidir. Bizzat belgeler ve koşullar kontrol edilmelidir.
-
Hasanbb 3 yıl önce Şikayet EtYurda 3 bin,ulaşıma 1000, kırtasiye ve kitaba ortalama 500,sosyal ihtiyaçlara 1500, mecburi 1 öğün Dışarıda yeniliyor 2 bin ,yani toplamda 8 bin lira. Evet arkadaşlar senelik 8 binlira şehir dışında ünv okuuacapınıza özel üniverteye gidin. Aynı masrafı özelde okuyarak yapmış olursunuz.hatta puanınıza göre burslu bile okuyabilirsiniz.fakat gençler HER NE OLURSA OLSUN OKUYUN.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Adem 3 yıl önce Şikayet EtBoşuna masraf, mezun olunca ne oluyor ki sanki; üniversiteli işsiz olunuyor...Beğen Toplam 9 beğeni