Üniversite hayali kuran öğrenciler dikkat! Uzman isimden uyarı var: YKS 2022’den bir gün önce…
Yüksek Öğretim Kurumu Sınavı’na (YKS 2022) girecek öğrenciler, maratonun son bölümüne yaklaştı. 18 Haziran Cumartesi günü sabah saat 10.15’te Temel Yeterlilik Testi (TYT) yapılacak. 19 Haziran Pazar günü de hem AYT (TSİ 10.15) hem de YDT (TSİ 15.45) heyecanı yaşanacak. Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Alkayış, sınava az bir süre kala öğrencilere son derece kritik tavsiyelerde bulundu. İşte, Alkayış’ın açıklamaları…
Lise öğrenimini Üniversite eğitimiyle taçlandırmak isteyen öğrenciler, 18 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi ile yola koyulacak. Bu yıl Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı (YKS 2022) önceki yıllarda olduğu gibi TYT, AYT ve YDT gibi üç farklı oturumdan oluşuyor. TYT’nin ana puandaki etkisi yüzde 40, AYT ve YDT’nin etkisi ise yüzde 60 seviyesinde seyrediyor.
Her testin farklı konu başlıkları ve süre dağılımı olmakla beraber, temelde lisans eğitimi için üç test de adaylara şart koşuluyor. Bu sebeple, TYT; AYT ve YDT, Üniversitelerin yeni dönemdeki (2022-23 Akademik Yılı) öğrenci alımında kritik öneme sahip. Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Alkayış, sınava az bir süre kala yüz binlerce üniversite adayına önemli telkinlerde bulundu. İşte, Alkayış’ın açıklamalarından satır başlıkları…
SINAV ÖNCESİ ‘REHAVETE KAPILMA’ HİSSİ
Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Alkayış, havaların da ısınmasını gerekçe göstererek öğrencileri rehavete kapılmamaları yönünde uyardı.
Alkayış: “YKS için önemli bir sürecin son virajına girildi. Bu son virajda havaların ısınmasıyla birlikte bazı adaylar erken rehavete kapıldı. Sevgili adaylar aman bu tehlikeli rehavete kendinizi kaptırmayın. Maratonunuzun son parkurunu tamamlamaya çalışıyorsunuz. Özellikle son günler konu tekrarları, bol bol soru çözümü, önceki yıl ve yıllarda sınavda çıkan soruların çözümü için iyi bir fırsattır. Bu fırsat çok iyi değerlendirilmeli!” diye konuştu.
DENEME SINAVI
8 Haziran Çarşamba günü itibariyle sınava 10 günlük bir süre kaldı. Bazı öğrenciler, bu süreci sınav temposunu terk edecek zaman dilimi olarak görebilir. Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Alkayış ise deneme sınavı önerisinde bulunuyor.
Bu öneride bulunurken bir de saat tavsiyesinin altını çiziyor: “Son günlerde hemen hemen her gün ÖSYM’nin biyolojik sınav saati olan 10.15’te birer deneme sınavı çözmeye gayret edilmeli. Yapılan deneme sınavların ve sonuçları ciddiye alınmalı. İki ya da üç deneme sınavında aynı konularda yanlış sorular çıkıyorsa hemen ilgili konuların tekrarı yapılmalı. Ayrıca farklı soru tarzlarını görmek ve analitik düşünme becerisi için ALES ya da PISA tarzı sorulara göz gezdirilebilir.”
STRES ve KAYGI
18 Haziran Cumartesi günü ile 19 Haziran Pazar günü ülkemizdeki binlerce Üniversite çağına gelmiş öğrenci, hayallerindeki üniversiteyi kazanabilmek için rekabet edecek. Bu sebeple, stres ve kaygı gibi iki hissiyat oluşabilir.
Alkayış, bu gibi iki olumsuz faktör için: “Sınava hazırlık döneminde her aday orta ya da yüksek düzeyde de olsa kaygı yaşamakta. Bu durum sınavın doğal bir parçasıdır. Orta düzeyde stres, beyinde bilgi akışını hızlandırır. Ancak gereğinden fazla stres ise beyinde kimyasal krizler yaratır. Bu durumda aday hemen kendine güvenli limanlar yaratmalı. “Şimdiye kadar elimden geldiği kadarıyla yerinde ve zamanında çalıştım. Üstüme düşeni yaptım.” gibi içsel motivasyonla aday kendini motive etmeli. İç dinamik yüksek tutulmalı” diye konuştu.
8 ALTIN KURAL
Sınav anında kolay görülen sorular, öğrencilerin hata yapmaya en meyilli olduğu soru türleri olabilir. Sadece bu gerçeğin dışında, adaylar bazen iyi derecede bildikleri konularda dahi yanlış seçeneği işaretleyebiliyor. Yanlış seçeneği işaretlemek dışında, bazen doğru cevabı bulsa dahi bu kez kaydırmaya maruz kalabiliyor. İşte, Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Alkayış’ın YKS 2022’ye girecek öğrencilere “8 maddelik” tavsiyesi:
-
Sınava hazırlık döneminde deneme sınavlarında hangi dersten veya testten başlayıp alışkanlık kazanılmışsa sınav anında da aynı strateji uygulanmalı.
-
Soru kökünü doğru anlamaya ve sayısal derslerde basit işlem hatalarına dikkat edilmeli.
-
Sınavda doğru görülen ilk seçenek hemen işaretlenmemeli. Bütün seçenekler okunduktan sonra doğru seçenek optiğe kodlanmalı.
-
Sınav süresini daha efektif kullanmak, paragraf sorularını doğru ve daha hızlı çözmek adına önce soru kökü, daha sonra metin okunmalı.
-
Zamanı verimli kullanmak amacıyla bazı sorulara ya da derslere gereğinden fazla zaman ayırarak yerinde patinaj edilmemeli.
-
Sınavda bazı sorular o kadar basit gelir ki bu tür sorulara şaşırılmamalı. Bazı adayların en çok yanlışları bu basit sorulardan gelir.
-
Şimdiye kadar yapılan deneme sınavlarında alışılan bir kodlama yönteminiz var. Sınavda alışılan kodlama yönteminin dışına çıkılmamalı. Ancak kodlama yönteminde şuna dikkat edilmeli: Bütün testler veya sorular bittikten sonra yapılan kodlama yönteminde süreniz yeterli olmayabilir. Bu nedenle ilgili yöntemi kullanan adaylar buna dikkat etmeliler.
-
Sınav anında zaman kazanmak amacıyla turlama tekniği kullanılmalı. Ancak turlama tekniği sayesinde geriye dönüp cevaplar kontrol edilirken, çok güçlü bir neden (işlem hatası, grafik yorumlama, soru kökünü yanlış okuma vb.) yoksa cevap şıkkı değiştirilmemeli. Çünkü akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman daha yüksektir.
SINAVA BİR GÜN KALA NE YAPILMALI?
Adayların sıklıkla düştüğü bir diğer hata da sınava bir gün kala konu tekrarı yapılması ve sınav odaklı çalışmaların devam ettirilmesi. Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Alkayış ve alanında uzman isimlerin tamamı, sınava bir gün kala bu tempodan uzaklaşacak etkinliklere yönelmeyi üniversite adaylarına tavsiye ediyor.
Sınavdan bir gün önce yapılması gereken bir diğer unsur da, biyolojik uyku saatinin dışına çıkmamak olacaktır. Öğrenci, her gün olduğu gibi sınav saatine uygun olacak şekilde uyumalı ve sınav sabahı uykusuzluk gibi motivasyon düşürücü, konsantrasyon bozucu unsurla mücadele etmemeli. Ek olarak, sınavdan bir gün önce ve sınav sabahı mideyi rahatsız etmeyecek, hafif yiyecek ve içecekler tüketilmeli.
HANGİ DERSTEN BAŞLANMALI?
Öğrenciler, sınav kitapçıkları eline geçer geçmez farklı soru çözme stratejileri benimseyebiliyor. Kimileri sırayla tüm testleri tamamlarken kimileri en iyi oldukları alanlardan başlamayı tercih ediyor.
Ahmet Alkayış’a göre, sınav anında oluşabilecek stres ve kaygı duygularına karşı en iyi mücadele yöntemi, bilinen bir ders üzerinden başlamak.
Açıklamasının devamında bu konuya değinen akademisyen: “Sınavdan birkaç saat önce veya sınavın ilk dakikalarında kaygı ve stres ivmesinin yükselmesi gayet doğaldır. Bu durumda kaygı ve stresi minimize etmek amacıyla en başarılı dersten ya da testten başlamak sınav için stratejik bir yöntemdir. Ancak sınavda gereğinden fazla stresli durumlarda derin nefes alıp vererek kısa süreli nefes egzersizleri yapılabilir. Bu strateji sayesinde adayın kendine olan güveni artar. Ayrıca sınavın ilk dakikaları da daha verimli bir şekilde geçirilmiş olur” diye konuştu.
SON KURAL: “KENDİNİZLE YARIŞIN…”
Sınav esnasında öğrencilerin konsantrasyonunu başka öğrenciler bozabilir. Başka bir öğrencinin soruları hızlı bir şekilde çözmesi, kişide “Ben yapamıyorum” algısına neden olabilir. Bu gibi duygularla mücadele etmenin en iyi yolu ise, insanın kendisiyle yarışması olacaktır.
Bingöl Üniversitesi Akademisyeni Alkayış, bu noktayı şu ifadelerle özetliyor: “Sınav süresi boyunca sadece kendi soru kitapçığınıza odaklanmalısınız. Diğer adayların hangi testten başladığına, daha yavaş veya hızlı soru çözümüne takılmamak gerekir. Aksi bir durumda sınav süresi boyunca dikkatin toparlanması zorlaşır.”
YKS 2022 NE ZAMAN?
Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı (YKS 2022) bu yıl, önceki yıllarda da olduğu üzere 3 oturum halinde yapılacak. İlk oturum 18 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’te Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile başlıyor. Bu sınavdan sonra bu kez Pazar günü iki maratona dahil olunacak. Günün ilk sınavı, sabah saat 10.15’te Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile başlıyor. AYT tamamlanır tamamlanmaz bu kez öğleden sonra 15.45’te Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak.
SINAV SÜRESİ
Her üç oturumun da (TYT, AYT ve YDT) sınav süreleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) resmi internet adresinde paylaşıldı. Buna göre, TYT için öğrencilere 165 dakikalık süre verilecek. AYT’de öğrencilerin soru çözmesi için 180 dakikalık süre tanınacak. Son olarak, YDT etabında da 120 dakikalık süre verileceği kararlaştırıldı. Her üç testin soru dağılımı hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki içeriği okuyabilirsiniz.
YKS 2022 soru dağılımı ve konular! TY, AYT ve YDT...
YKS 2022 BAŞVURU TARİHLERİ
YKS 2022 başvuruları bu yıl 11 Şubat Cuma günü itibariyle başladı. Başvuru talepleri ÖSYM’nin internet adresinden ve ÖSYM şubelerinden oluşturuldu. 7 Mart Pazartesi günü saat 23.59 itibariyle başvuru alımları durduruldu. 8 Mart Salı günü de, “Son ödeme tarihi” olarak belirlendi. ÖSYM’nin belirlediği normal başvuru tarihlerinde başvurusunu gerçekleştiremeyen adaylara geç başvuru imkânı tanındı. Bu öğrenciler de 16 Mart Çarşamba-17 Mart Perşembe günlerinde YKS 2022 başvurularını gerçekleştirdi.
TYT, AYT ve YDT SINAV ÜCRETLERİ
Yine ÖSYM’nin YKS 2022 kılavuzunda yer alan bilgiler doğrultusunda, bu yıl her oturum için 115 TL talep edildi. TYT ve AYT’nin birlikte başvurulması halinde 230 TL, TYT, AYT ve YDT başvuruları için de 345 TL ödeme alındı.