LGS sonuçları ne zaman açıklanacak? LGS puan hesaplama...

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 5 Haziran 2022 tarihinde yapıldı. 8. sınıfların katılım sağladığı sınav iki oturumda uygulandı. Peki MEB LGS sonuçları ne zaman açıklanır?

LGS sonuçları ne zaman açıklanacak? LGS puan hesaplama...
LGS sonuçları ne zaman açıklanacak? LGS puan hesaplama...
GİRİŞ 27.06.2022 14:23 GÜNCELLEME 27.06.2022 14:24

MEB takvimine göre LGS sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu. Liselere Geçiş Sistemi  kapsamında 8.sınıf öğrencilerine yönelik olarak 5 Haziran Pazar günü tüm il merkezlerinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen sınavın ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrildi. İşte LGS sınavının açıklanacağı tarih…

LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları, 30 Haziran 2022'de "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

SINAV PUANLAMA SİSTEMİ 

  1. Merkezi Sınava katılacak olan öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan türünde hesaplanacaktır.

  2. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

  3. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.

  4. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.

  5. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.

  6. Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

  7. Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.

  8. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

  9. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.

  10. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69’uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7’nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.

LGS 2022 PUAN HESAPLAMA

Her dersin netleri ayrı ayrı hesaplanır. LGS de 3 yanlış 1 doğruyu götürdüğü için yapılan her 3 yanlışta bir doğruyu silerek ne puan hesaplanır ve bu her ders için ayrı ayır yapılır.

Örneğin;

Türkçe 17 Doğru – 3 Yanlış olan bir öğrencinin neti 16 olur.

Her sınavda derslerin zorluğuna göre, o derse ait puanlar değişir. Mesela matematiği çok zor olan bir sınavda, Türkiye’nin matematik ortalaması düşün olduğu için matematiğin katsayısı artar. Buna standart sapma denir. Her sınavın ve her dersin zorluğu farklı olacağı için her sene standart sapma değişir. Bu sebeple %100 doğru sonuç vermek pek mümkün olmaz. Her dersten hesaplanan netler , o derse ait katsayı ile çarpılır.

MEB’in yayınladığı kılavuzdaki ağırlık katsayılarına göre her derse ait katsayılar aşağıdaki gibidir. Buradaki katsayılar bir sorunun o ders için ne kadar puan getirdiğini göstermektedir.

  • Türkçe 5,3 Puan

  • Fen Bilimleri 5,3 Puan

  • Matematik 5,3 Puan

  • İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2,6 Puan

LGS NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLADI?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir. LGS, TEOG sınavının yerine geçmiştir.

Ahmet Işık Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuzey Koreli askerler Kursk'ta ön cephede: En az 21 ölü, 40 yaralı! İşte çatışma anları
Yargıda dev reform: Başkan Erdoğan tek tek açıkladı!