LGS 2022’ye girmeyenler tercih yapacak mı? Yerel yerleştirme nedir?

Ülke genelindeki yüz binlerce öğrenci, 5 Haziran Pazar günü iki oturumlu Liselere Geçiş Sınavına (LGS 2022) girdi. Merkezi usulle yapılan başvurularda sınava katılım zorunluluğu aranmazken, 30 Haziran Perşembe günü sınav sonuçlarının açıklanacağı duyuruldu. Peki, sınava girmeden lise tercihi nasıl yapılıyor? İşte, yerel yerleştirme hakkında merak edilen her şey...

LGS 2022’ye girmeyenler tercih yapacak mı? Yerel yerleştirme nedir?
LGS 2022’ye girmeyenler tercih yapacak mı? Yerel yerleştirme nedir?
GİRİŞ 25.06.2022 16:03 GÜNCELLEME 25.06.2022 16:03

Merkezi sınavla öğrenci alan liselere girmek isteyen adaylar, 5 Haziran Pazar günü saat 09.30 ile 11.30'daki iki oturumlu LGS 2022'ye katılım sağladı. Adaylara ilk oturumda sözel alandan, ikinci oturumda da sayısal alandan sorular soruldu. İlk oturumdaki 50 soruyu 75 dakikada çözen öğrenciler, ikinci oturumdaki 40 sayısal soruyu da 80 dakikada çözmeye çalıştı. Sınav sonuçlarının 30 Haziran Perşembe günü açıklanacağı aktarılırken, tercih işlemlerinin de takip eden günlerde başlayacağı biliniyor. Peki, LGS 2022'ye girmeyen öğrenciler nasıl bir yol haritası izleyecek? İşte, yerel yerleştirme hakkında merak edilen her şey...

YEREL YERLEŞTİRME NEDİR?

Yerel yerleştirme, merkezi puanla alım yapmayan okulları (Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri vs.) temsil eder. Bu okullar, öğrencinin diploma puanını ve oturduğu yeri baz alarak tercih yapar. Öğrencinin diploma puanı tercih işleminde öncelikli olan maddedir. Bunun dışında, öğrencinin ikamet ettiği adres de yerel yerleştirme için öncelikli maddeler arasındadır. Yerel yerleştirme işlemleri her yıl il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen kontenjanlar uyarınca yapılmaktadır.

Optik formu dolduran öğrenci

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?

Yerel yerleştirme öğrencinin kendisi veya öğrencinin velisi tarafından, e-Okul aracılığıyla internet üzerinden gerçekleştirilebilir. Fakat yerel yerleştirme işleminin tamamlanması için okul müdürlüklerinin onay vermesi gerekiyor. Sadece sınava girmeyen öğrenciler değil, sınava giren ve merkezi puanı bulunan öğrencilerin de en az 3 en fazla 5 okul seçmesi gerekiyor. 

LGS 2022'ye girmeyen öğrenciler, Yerel Yerleştirme ve Pansiyonlu Okullar kategorilerinden başvurularını gerçekleştirebilir. LGS 2022'ye giren öğrencilere ek olarak Merkezi Puanla Alım Yapan Okullar kategorisi de açılıyor. Öğrenciler, yerel yerleştirme kategorisinden en fazla 5 okulu, pansiyonlu okullardan da 5 okulu seçebilecek. 

Sınav kitapçığının ön yüzünü dolduran öğrenci

Yerel yerleştirme kategorisinde yeşil renkte görünen okullar, öğrenciye yakın olan okulları; yaşadığı ilçede bulunan okulları temsil eder. Mavi renkteki okullar, "Komşu Kayıt Alanı" okullarını gösterir. Bu okullar da öğrencinin yaşadığı ildedir fakat muhtemelen aynı ilçede değildir. Kırmızı renkteki okullar ise, il dışındaki okulları temsil eder ve Pansiyon Okulları kategorisine girer.

TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

2022 yılının "Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu" henüz yayınlanmadı. Bu kılavuz genellikle LGS 2022 yayınlanır yayınlanmaz Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden paylaşılmaktadır. Bir önceki yılın tercihleri 5-16 Temmuz tarihlerinde alınmıştı. Bu yıl da benzer bir tarihte tercihlerin alınması bekleniyor.

Sınav salonu

TERCİH SONUÇLARI

Yine Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu ile beraber tercih sonuçlarının ve ek yerleştirmelerin tarihleri de belli olacak. Bir önceki yılın tercih sonuçları 26 Temmuz'da açıklanmıştı. Bu yıl da tercihler alındıktan sonraki 10 gün içerisinde sonuçların duyurulması tahmin ediliyor.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ahmed Kutucu resmen Galatasaray'da!
Netanyahu'dan Musk'ın Nazi hareketine tam destek!