LGS 2022: Liselerin yüzdelik dilimleri ve güncel kontenjanları

İlk kez 2017-18 Eğitim-Öğretim döneminde uygulamaya alınan Liselere Geçiş Sınavı’nın bu yıl 5’incisi düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın organize ettiği sınava 1 milyon 31 bin 799 öğrenci katılım sağlarken, sınav sonuçları 30 Haziran Perşembe günü itibariyle duyuruldu. Sonuçların açıklanmasıyla beraber öğrenciler en verimli tercihi yapabilmek için kolları sıvadı. İşte, liselerin yüzdelik dilimleri ve güncel kontenjanları…

LGS 2022: Liselerin yüzdelik dilimleri ve güncel kontenjanları
LGS 2022: Liselerin yüzdelik dilimleri ve güncel kontenjanları
GİRİŞ 06.07.2022 20:24 GÜNCELLEME 06.07.2022 20:24

Bu yıl 5 Haziran Pazar günü iki oturum halinde yapılan Liselere Geçiş Sınavı, 30 Haziran Perşembe gününde açıklandı. Ülkemizdeki ve MEB’in yurt dışındaki merkezlerinde sınava giren bir milyonu aşkın öğrenci, sonuçlarını öğrenir öğrenmez lise tercihi için liselerin yüzdelik dilimini ve kontenjanlarını araştırmaya koyuldu. Sınavla lise tercihinde bulunmak isteyen 1 milyon 31 bin 799 öğrenci tercih dönemine geçerken, okulların hangi yüzdelik dilimlerde yer alacağı ve kontenjanları da merak ediliyordu. Puanla alım yapan Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu İmam-Hatip Liseleri ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin tahmini kontenjanları ve yüzdelik dilimleri de belli oldu. İşte, öğrencilerin tercih dönemi boyunca dikkat etmesi gereken temel bilgiler…

YÜZDELİK DİLİMİN ÖNEMİ

Bilindiği üzere sınavla alım yapan okullar, öğrencilerin puanından ziyade yüzdelik dilimini önceliyor. Bu sebeple iyi bir Üniversite eğitimi için yola koyulan öğrenciler lise seçimini puandan ziyade yüzdelik dilimiyle gerçekleştiriyor.

LGS 2022 Sözel Alan Kitapçığı

Sınavla alım yapan Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu İmam-Hatip Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri farklı yüzdelik dilimlerde yer almaktadır. Hatta bu okullar, kendi içlerinde de başka yüzdelik dilimlerde olabiliyor. Örneğin Fen Liselerinin yüzde 0-1 arasında 23 okulu, yüzde 1 ile 2 arasında 32 okulu bulunuyor. Sabah Gazetesi’nde çıkan haberde bu yıl okullardaki kontenjanın 15 bin 400 kişiye kadar arttığı belirtildi.

FEN LİSELERİ

İlk kez 1962’de başkent Ankara’da pilot olarak açılan Fen Liseleri, öğrencilere Fen Bilimleri ağırlıklı dersler vermesiyle öne çıkıyor. Bu liselerin 2022 yılındaki kontenjanının 38 bin 850 olması tahmin ediliyor. Fen Liselerinin yüzde 0 ile 1’lik dilimler arasında 23 okulu, 1 ile 2’de 32 okulu, 2 ile 3’de 33 okulu, 3 ile 4’de 38 okulu, 4 ile 5’te 28 okulu, 5 ile 6’da 27 okulu bulunuyor.

Çapa Fen Lisesi

Yüzde 0 ile 1’deki 23 okulun 2 bin 730 kişilik kontenjanı, 1 ile 2’de 4 bin 50 kişilik; 2 ile 3’te 4 bin 410 kişilik, 3 ile 4 arasında 4 bin 740 kişilik, 4 ile 5 arasında 3 bin 390 kişilik, 5 ile 6 arasında da 3 bin 60 kişilik kontenjanı bulunmaktadır. Öğrenciler bu pariteyi göz önünde bulundurarak tercihlerini gerçekleştirecek.

ANADOLU LİSELERİ

Liselere Geçiş Sınavı ile öğrenci alımı gerçekleştirecek okullar arasında Anadolu Liseleri de bulunuyor. Bu kurum da Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık (Türkçe-Matematik) branşlarında eğitim vermektedir. 2022 yılındaki tercih döneminde Anadolu Liselerindeki kontenjanın 65 bin 866 olduğu bildirildi.

Batman Anadolu Lisesi

Yüzde 0 ile 1 arasında 11 okul var iken bin 510 kişilik kontenjanı, 1 ile 2 arasında 17 okul ve 2 bin 206 kişilik kontenjan, 2 ile 3 arasında 17 okul ve 2 bin 802 kişilik kontenjan, 3 ile 4’te 28 okula 4 bin 266 kişilik kontenjan, 4 ile 5 arasındaki 29 okula 3 bin 534 kişilik kontenjan, 5 ile 6 arasındaki 43 okulun da 6 bin 464 kişilik kontenjanı bulunuyor. Tıpkı Fen Liselerinde olduğu üzere Anadolu Liselerinde de bu parite göz önünde bulundurularak tercih işlemleri yapılacak.

SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ

Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında yetkin bireyler yetiştirmeyi hedefleyen Sosyal Bilimler Liselerinin 2022 yılı için açıkladığı kontenjan 10 bin 380 kişi düzeyinde.

Ahmet Yesevi Sosyal Bilimler Lisesi

Sabah Gazetesi’ne konuşan Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, Sosyal Bilimler Liselerinde şans faktörünün daha fazla devreye girebileceğini vurguladı. Nitekim bu okulların yüzde 7 ile 8’de 5 okulu, 8 ile 9’da 5 okulu, 9 ile 10’da da 4 okulu bulunuyor. 2022 tahminlerinde yüzde 9 ile 10’daki bandın yüzde 9,37 düzeyinde olması bekleniyor.

ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ

Her yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavında birincilerin çıktığı Anadolu İmam Hatip Liselerinin 2022 yılındaki kontenjanı da belli oldu. Buna göre bu yıl 39 bin öğrenci Anadolu İmam Hatip Liselerine alınacak. Öte yandan, yüzdelik dilimi yüksek olan okulların da farklılık oluşturması beklenmiyor.

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi

Anadolu İmam Hatip Liselerinin yüzde 0 ile 1’de 1 okulu ve bu okulun 150 kişilik kontenjanı, 1 ile 2’de 1 okulu ve 30 kişilik kontenjanı, 2 ile 3’te de 3 okulu ve 150 kişilik kontenjanı bulunmaktadır. Yüzde 0 ile 1 arasında yer alan okulun en düşük 0,67’den, 1 ile 2 arasındaki okulun 1,71’den; 2 ile 3’tekinin de yüzde 2,56’dan alım yapması tahmin ediliyor.

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİ

Üretim yerlerine ara eleman yetiştiren Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 2022 yılındaki kontenjanı 38 bin 190 olarak belirlendi.

Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin yüzde 3 ile 4’te 3 okulu ve bu okulların 108 kişilik kontenjanı, 4 ile 5’te 1 okulu ve 30 kişilik kontenjanı; 5 ile 6’da da 3 okulu ve 108 kişilik kontenjanı bulunmaktadır. Yüzde 3 ile 4’te yer alan okulun en düşük yüzde 4’ten; 4 ile 5’teki okulun yüzde 4,31’den, 5 ile 6’daki 3 okulun da 6,06’dan alım yapması tahmin ediliyor.

VERİMLİ BİR TERCİH DÖNEMİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bu yıl 1 milyon 31 bin 799 öğrencinin katılım sağladığı Liselere Geçiş Sınavı açıklanır açıklanmaz bu kez gözler tercih dönemine çevrildi. Öğrenciler, iyi bir Üniversitenin temel taşı olarak da bilinen iyi bir lise seçimi için alanında uzman isimlerin görüşlerine başvuruyor.

Doktor Özge Aslan

Geçtiğimiz günlerde Demirören Haber Ajansı’na (DHA) konuşan Doktor Özge Aslan da tercih bazlı tavsiyelerde bulundu. Geçen yılki puanlar ile bu yılki puanların eş tutulmaması gerektiğini vurgulayan Aslan’ın tercih dönemi tavsiyeleri şu şekilde:

Öğrencilerin genel yüzdelik dilimlerine bakarak tercih yapmalıdırlar. Velilerimiz geçen yıl alınan puanlarla bu yıl alınan puanları karşılaştırmaya kalkmasın. Aksi takdirde hataya düşebilirler

  • Her öğrencinin hayalleri, hedefleri farklı. Bu doğrultuda hareket edilmelidir. Velilerimize, öğrencilerimize öncelikli önerimiz; mutlaka tercih edeceği liseye gidip ziyaret etmelerini öneriyoruz.

  • Listede bir okulu üst sırada tercih etmek kazanma ihtimalini artırmaz. Yerleştirme işleminde ‘puan üstünlüğü’ esastır.

Puan üstünlüğünün anlamı şudur: Ahmet’in puanı 401, Mehmet’in puanı ise 400. İkisi de A okuluna girmek istiyor. Ahmet A okulunu 5’inci tercihine, Mehmet ise 1’nci tercihine yazıyor. A Okuluna öncelikli yerleşecek olan Ahmet’tir. Yani, Mehmet 1’inci tercihine yazdı diye avantaj sağlamaz çünkü puanı Ahmet’ten daha düşüktür.

Puanları eşit olsaydı bile tercih sırasına değil, aşağıdaki kriterlere göre öncelikli yerleşecek aday belirlenecek:

  • Ortaokul Başarı Puanı (OBP) yüksek olan öğrenciye,

  • Sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksek olana,

  • 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık sayısı daha az olana,

  • Okulu daha üst sırada tercih etmiş olana,

  • Yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilecek.

Tercih listesi yüksek, orta ve düşük yüzdelik dilimli okullardan dengeli bir şekilde oluşturulmalı.

Sadece yüzdelik dilime odaklanmadan, çocuğun ilgi, yetenek ve geleceğe dair hayallerini de dikkate alarak tercih yapılmalı.

Her konuda olduğu gibi bilgi ve deneyim gerektiren, bu konuda da rehber öğretmenlerden destek almak son derece önemlidir.

Galatasaray Lisesi

Listenize almayı düşündüğünüz liseleri aşağıdaki başlıklarda araştırın.

Okulu ziyaret ederek fiziki özelliklerini değerlendirin.

Okuldan bir yönetici ile görüşün. Eğitime bakışları hakkında bilgi alın.

Yabancı dil eğitimleri hakkında detaylı bilgi alın.

Okulda halihazırda eğitime devam eden öğrenci ve velileri ile görüşün.

Okulun mezunlarının neler yaptığını araştırın. Üniversite sınav sonuçlarını değerlendirin. Yurt dışına eğitim için giden öğrenciler var mı?

Yurt dışındaki liseler ile kontakları var mı? Öğrenci değişim programı ya da çift diploma olanağı veriyor mu?

LGS TERCİH DÖNEMİ NE ZAMAN BİTİYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın çatısı altında düzenlenen LGS tercih dönemi, bilindiği üzere 4 Temmuz Pazartesi günü itibariyle başlamıştı. Bu evre 20 Temmuz Çarşamba günü sona erecek.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sibirya kaplanı demir kapıyı tek darbede kırdı! Çiftçi canını kıl payı kurtardı
Teknik direktörün silahlı saldırıya uğradığı anlar kameralarda!