TYT puanıyla hangi bölümler öğrenci alacak? İşte 2022 TYT puanıyla alım yapacak bölümler…
YKS tercih işlemleri 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Adaylar sınav sonuç ekranında sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanlarını öğrendi. Üniversite sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testinde yüksek puan yapan adaylar hangi bölümleri tercih edebileceğini merak ediyor. Peki TYT puanıyla hangi bölümler alım yapılacak? İşte 2022 TYT puanıyla alım yapan bölüm ve üniversiteler…
TYT puanı ile öğrenci kabul eden bölümler, YKS sonuçlarının açıklanması ile merak konusu oldu. Sınav sonuç ekranında TYT yerleştirme puanı yüksek olan adaylar, başarı sıralamaları ve kontenjanlara göz gezdirerek, üniversiteleri araştırmaya koyuldu. Sınav sonuç ekranında adayların OBP puanı da yer almaktadır. Ortaöğretim bitirme puanı veya diğer bir adıyla diploma puanıyla birlikte adayların puanları ve sıralamaları değişiklik göstermektedir. TYT sınav puanı hesaplanırken Türkçe %33, Sosyal Bilimler %17, Temel Matematik %33 ve Fen Bilimleri %17 dikkate alındı. Bizde sizler için geçtiğimiz yıl TYT puanı ile alım yapan üniversiteleri derledik. İşte 2022 ÖSYM tarafından açıklanan bölümlerin listesi...
YKS tercihi yapmaya hazırlananlara sevindiren haber: Bu bölümleri tercih edenlere burs verilecek...
TYT Puanı İle Nereye Gidilir?
Temel Yeterlilik Testinde adaylara Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 120 soru yöneltildi. Bu soruları cevaplayan adaylar sınav sonuç ekranında aldıkları puanları öğrendi. Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var TYT puanı ile sadece 2 yıllık ön lisans bölümleri tercih edilebilmektedir. Adayların lisans ve diğer programları tercih edebilmesi için AYT ve YDT oturumlarına da katılması gerekmektedir.
Geçtiğimiz sene TYT baraj puanı 150 olarak belirlenmişti. Bu yıl ÖSYM'nin aldığı karar doğrultusunda herhangi bir baraj uygulaması olmayacak. Adaylar istedikleri 2 yıllık bölümleri tercih listesine yazabilirler. İşte TYT puanıyla alım yapan bazı bölümler;
Acil Durum ve Afet Yönetimi
Adalet
Aşçılık
Arıcılık
Basım ve Yayın Teknolojileri
Bilgi Yönetimi
Bilgisayar Operatörlüğü
Bilgisayar Programcılığı
Biyokimya
Çevre Sağlığı
Dış Ticaret
Eczane Hizmetleri
Evde Hasta Bakımı
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
Gemi İnşaatı
Hava Lojistiği
İlahiyat ( 2 yıllık)
İnşaat Teknolojisi
İşletme Yönetimi
İnsan Kaynakları Yönetimi
İnternet ve Ağ Teknolojileri
İş Sağlığı ve Güvenliği
İşletme Yönetimi
Kaynak Teknolojisi
Kozmetik Teknolojisi
Maliye
Mantarcılık
Marka İletişimi
Medya ve İletişim
Moda Tasarımı
Moda Yönetimi
Optisyenlik
Özel Güvenlik ve Koruma
Önemli: TYT puanıyla alım yapacak bölümlerin tüm listesine buradan ulaşabilirsiniz. Ancak burada geçerli olan puanlar 2021 yılına aittir. Güncel kılavuzun yayınlanması ile birlikte gerçek puanlara yer verilecektir.
OBP Puanı Yerleştirme Puanına Nasıl Çevrilecek?
Lise eğitiminin sona ermesinin ardından her ay için hesaplanmış OBP 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların AYT ve YDT girmiş olsalar bile SAY, SÖZ, EA ve DİL için yerleştirme puanları hesaplanmayacaktır.
YKS Tercih Tarihleri Belli Oldu
ÖSYM tarafından yapılan açıklamada tercih işlemlerinin 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında alınacağı bilgisi paylaşıldı. Adaylar üniversitelerin kontenjanlarını, başarı sıralamalarını kendi puanları ve üniversitelerin tavan ile taban puanlarını dikkate alarak tercihlerini yapacak. Adayların liste hazırlarken en fazla 24 hakkı bulunacak.
Tercih işlemleri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden veya mobil uygulama üzerinden gerçekleştiriliyor. Adaylar T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle sisteme giriş yaparak tercih listesini oluşturabilir. Ancak ÖSYM tarafından yapılan uyarıda öğrencinin şifresini ikinci bir kişiyle paylaşması ve bu durumda mağduriyet doğmasında sorumluluk olmadığı ifade edildi.
YKS Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
Üniversite tercihlerinin sona ermesinden ardından YKS merkezi tercihleri yapılacak. Ön lisans ve lisans programlarına öğrenci alımlarında merkezi yerleştirme ve özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem bulunmaktadır. Merkezi yerleştirme işleminde adayların puanlarının aynı olması durumunda tercihi hangi sırada olursa olsun, yerleştirmede kullanılan yerleştirme ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınır. Eşitlik sürdüğü takdirde TYT/SAY/SÖZ/ EA / DİL sınav puanı yüksek olana öncelik verilir.
-
Anonim 2 yıl önce Şikayet EtPeki diyorsunuz ki puanla kabul ediliyor. Sıralama göz önüne alınmayacak mı yani puanımız yüksek ama sıralamamız düşük olduğu için yazmayacağım bölümleri de mi yazalım? Keşke hangi tercihte yazacağımız hakkında da bilgi verseydiniz eğer ek tercih için geçerliyse zaten ek tercihte puana bakılır.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Kardelen 2 yıl önce Şikayet EtÇoğu kişi sıralamam tutmuyor diyip bölümleri tercih etmeyebilir. Bu yüzden siz en azından 1-2 tane yazın istediğiniz her bölümden. Çoğu kişi yazmazsa siz gidersiniz.Beğen Toplam 1 beğeni