2022 Bursluluk ücreti aylık ne kadar oldu? MEB'den öğrencilere sevindiren haber!
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları bursluluk sınavı bugün düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İOKBS'ta başarılı olan öğrencilere aylık olarak burs bağlanacak. Bursluluk sınavı iyi geçen öğrenciler ise 2022 yılında öğrencilere ne kadar ücret verileceğini araştırmaya başladı. Peki 2022 İOKBS ücreti ne kadar oldu? MEB, bursların başlangıç tarihini yayınladığı kılavuz ile duyurdu...
Bursluluk ücretleri her yıl memur maaşlarına endeksli olarak artış göstermektedir. Yılda iki kez İOKBS ücretinde iyileştirme yapılır. Bursluluğa hak kazanan son sınıf öğrencileri, bir sonraki dönemde bursun devam etmesi için okul müdürlüklerine başvuru yapabilirler. 2022 Ocak-Haziran ayları arasında burs ücreti aylık 466 TL olarak belirlenmişti. Son yapılan ara dönem enflasyon zamları ile birlikte öğrencilerin alacakları ücretler değişti. Bursluluk ücreti bir eğitim öğretim döneminde 12 ay boyunca öğrenci hesaplarına yatırılmaktadır. Burs ödemeleri her ayın 25'ine kadar aktarılır. Peki 2022 Bursluluk ücreti ne kadar oldu? İşte güncel İOKBS burs ücreti...
2022 İOKBS Burs Ücreti Ne Kadar Oldu?
Bursluluk ücreti 2022 yılının Temmuz ve Aralık ayları içerisinde 663 TL olarak belirlendi. Burs almaya hak kazanan adaylara ilk ödemeleri okullar açıldıktan yaklaşık 1 ay sonra Ekim ayı içerisinde ödenmektedir. Yeni bursluluk ücretleri ise Aralık ayından sonra belli olmaktadır. 2018 yılına kadar bursluluk ücreti üç ayda bir ödenmekteydi. Güncel burslar ise her ay ödenir. İşte geçmişten günümüze bursluluk ücretleri;
2013 yılında 398 TL,
2014 yılında 438 TL,
2015 yılında 473 TL,
2016 yılında 530 TL,
2017 yılında 613 TL,
2018 yılında 704 TL,
2018 yılında aylık 234 TL
2019 yılında 260 TL
2020 Ocak-Haziran 290 TL
2020 Temmuz Aralık 307 TL
2021 Ocak - Haziran 329 TL
2021 Temmuz - Aralık 358 TL
2022 Ocak - Haziran 468 TL
2022 Temmuz Aralık 663 TL
Bursluluk Sınavı Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
a. Her öğrencinin cevap kâğıdı, optik okuyucu ile okutulur.
b. İOKBS’de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanır.
ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.
d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.
e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.
f. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.
g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.
ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.
h. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen soru/sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soru/soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.
ı. Sınava girdiği hâlde, cevap kâğıdına işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacaktır.