YKS’ye girecek adaylar dikkat! YKS için son günlere 13 altın tavsiye!

17-18 Haziran’da gerçekleşecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) 3,5 milyondan fazla aday yarışacak. YKS’ye sayılı günler kala adayların dikkat etmesi gereken 13 altın değerindeki tavsiyeleri sizler için derledik!

YKS’ye girecek adaylar dikkat! YKS için son günlere 13 altın tavsiye!
YKS’ye girecek adaylar dikkat! YKS için son günlere 13 altın tavsiye!
GİRİŞ 16.06.2023 10:17 GÜNCELLEME 16.06.2023 10:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

YKS’ye hazırlık maratonunda birbirleriyle yarışan adaylar, hafta sonu hayallerindeki üniversiteye girmek için ter dökecek. Uzmanlar tarafından, milyonlarca üniversite adayının sınavı daha sağlıklı geçirebilmesi için verilen birtakım tavsiyeler mevcut. Bilhassa son hafta dikkat edilmesi gereken 13 altın değerindeki tavsiyeleri öğrenmek için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz…

1. STRATEJİNİZİ BELİRLEYİN!

Sınavda uygulayacağınız stratejiyi kafanızda netleştirin. Hangi testin ne kadar zaman alacağını ve kaybedeceğiniz olası soruları nasıl telafi edeceğinizi belirleyin. Vaktinizi geliştirdiğiniz stratejinize uygun bir şekilde sorularda harmanlayın.

2. BOL BOL SORU ÇÖZMEYE DEVAM!

Son günlere girilmiş dahi olsa ders çalışıp soru çözmeyi bırakmayın. Deneme sınavı çözme sıkılığını artırıp kitapçıkla bir bütün olmaya bakın. Sakın son gün zaten derse baksam da faydası olmayacak diye düşünüp çözüm tekniklerinden uzaklaşmayın! Tam tersi sorularla tamamen kaynaşmış olacaksınız.

3. SINAV ANTREMANLARINA ODAKLANIN!

Birçok öğrenci son günlerde soru yüzü görmek istemez ve testlerden tamamen elini ayağını çekme yöneliminde bulunur. Fakat bu kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Uzmanlar tarafından tavsiye edildiğine göre zihninizde sınav anını canlandırarak girdiğiniz her deneme sizi başarıya bir adım daha yaklaştırıyor. Evde veya eğitim kurumlarında olacağınız deneme esnasında, YKS’de dağıtılacak olan kitapçıkları hayal edin ve cevapları o titizlik içerisinde kodlayın. Her denemede bu sınav antremanını tecrübe ederseniz YKS günü ortaya çıkabilecek krizlerden kendinizi korumuş olursunuz.

4. KENDİ KENDİNİZİ MOTİVE EDİN!

Sizleri uğraştıran problem ve konularda daha fazla hırslanın. Kitapçık ve sorularla iletişim kurun ve onların elinizden kurtulmasına izin vermeyin. YKS’ye yeterince çalıştığınızı ve emeklerinizin karşılığını alacağınızı kendinize hatırlatın.

5. UYKU VE BESLENME ÇOK ÖNEMLİ!

Günlük uyku rutininizi ve beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Bünyeniz için gerekli olan uykuyu alın ve kendinizi aç bırakmayın. Sınavın olduğu son gece uykuya dalmakta güçlük çekilebiliyor bu yüzden son hafta uyku düzeninizi oturtturun. Uzmanlar tarafından 6 saatlik uyku dilimi sizler için yeterli.

6. DIŞARIDA YEMEK YEMEYİ BIRAKIN!

Normalde tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin dışında kalan alışık olmadığınız yemekleri yemeyin. Özellikle sınavdan bir gün önce midenize aşırı yüklenip fazla yağlı ve şekerli gıdalar tüketmekten kaçının. Sindirim sisteminizi yoracak gıdalardan uzak durun!

7. NEFES EGZERSİZİ YAPIN!

Uzmanların önerdiği 4-7-8 gibi birçok nefes egzersizi panik anında sizler için muazzam bir şekilde etkili olacaktır. Doğru olan diyafram nefesini almaya çalışın ki derin nefes alamama problemini ortadan kaldırmış olun. Doğru bir nefes egzersizi ile mevcut anksiyeteden de kurtulmuş olun.

8. SINAVDAN BAHSETMEYİN!

Sınavla ilgili olan muhabbetlerden kaçının. Özellikle devamlı maruz kaldığınız yakın çevrenizle düzenli olarak sınav hakkında konuşmak kaygı ve endişenizi artıracaktır. Sınavın varlığı devamlı aklınızda bulunsun ama dilinizle bunu bir kriz anına çevirmeyin!

9. YENİ KONULARA BAKMAYI BIRAKIN!

Aklınıza takılan ve çözebileceğiniz noktalara değinip yoğunlaşın. Tamamen yabancı olduğunuz bir dersi veya konuyu sırf meraktan dahi olsa öğrenmeye kalkışmayın. Zihninizde yer alan mevcut bilgi haznesini bulandırıp yeni bilgiler edinemezsiniz!

10. OKULUNUZU ZİYARET EDİN!

YKS için gideceğiniz okulu önceden görün ve deneyimleyin. Hatta mümkünse sınava gireceğiniz sınıfı ve sırayı görmüş olun. Sınav günü eğer daha önceden gitmiş olduğunuz okulun yolunu tutarsanız bu duygu size tanıdık gelecek ve kaygılardan arındıracak.

11. KENDİ DEĞERİNİZİ SINAVLA İLİŞKİLENDİRMEYİN

Sınava sayılı günler kalmasıyla öğrencilerin kaygı ve strese kapılmaları oldukça doğal bir durumdur. Tercih edilecek üniversiteyle hayatın geri kalanındaki ilgi alanları ve kariyer planı oluşturulacak. YKS, her ne kadar hayatımızın dönüm noktası gibi görünse de bu sınavdan alınacak hiç bir sıralama veya puan durumu kişinin özel yaşantısındaki değerleriyle ilişkilendirilemez. Aile yaşantımız ve sosyal çevremizde oluşturduğumuz kişiliğimiz, sınav başarısı ile değişmez. YKS sonucu iyi olan kimsenin kendine atfettiği değer de sabittir YKS'den istediği sonucu alamayan kişinin de. Sınavlar, tekrarı olan bir sistemden ibarettir. Sonucu ile kişilerin mevcut değer tablosundan herhangi bir şey eksiltecek güce sahip değillerdir!

12. SORUNLARINIZI SINAV SALONUNUN DIŞINDA BIRAKIN!

Sınav esnasında, kitapçığa ya da sisteme ilişkin önyargılarınızı, kendinizi yetersiz görmeniz gibi dikkat dağıtıcı unsurları, mümkün olduğunca sınav salonunun kapısında bırakın ve içeri öyle girin. Sınav dışındaki kişisel hayatınızda yaşadığınız veya yaşamakta olduğunuz her ne probleminiz varsa sınav salonuna geldiğiniz an bunların hepsini bitirin. Zihinsel performansınızı doğru şekilde ortaya koyabilmeniz için bu oldukça önemli!

13. T.C. KİMLİK KARTI VE GİRİŞ BELGENİZİ UNUTMAYIN!

YKS günü adayların sınava girebilmeleri için gerekli olan belgeler unutulmamalıdır. 2023-YKS’nin ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesinden başka, fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportunun aslını yanlarında bulundurmaları gerek!

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • HAKAN'IN FİKRİ 1 yıl önce Şikayet Et
    hepsi boş yapacak olan her şekilde yapar
    Cevapla
  • Ülkem 1 yıl önce Şikayet Et
    artık şu üniversite giriş zulmünü terk etsek nasıl olur herkes okuyacak diye birşey yok çocuk lisede üniversite sınavına hazırlığa bir başlıyor sanki hayat memat meselesi haline geliyor çocuk ruhsuz hizsiz tepkisiz bir kişiliğe sahip oluyor aile maddi manevi mağdur oluyor üniversite hayatı tam bir karmaşa muallak maddi külfet kazan özel ve dershaneler ve kafeler oluyor kısaca bu .
    Cevapla
  • Ayşe Meryem 1 yıl önce Şikayet Et
    Tavsiyeler ve anlatım dili harika. Sanki başarılı bir sınav geçirmiş gencin gözüyle anlatılmış. Cesaret verici ve motive edici.... çok teşekkürler.
    Cevapla
  • Trt1 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar ın hepsi safsata en az 3 sene adam gibi çalıştısan disiplinli bi şekilde tam yok ben halederim dersen babayı alırsın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türklere en uzun süreli vize veren ülkeler belli oldu!
Marmara için alarm! Kuvvetli kar yağışı bekleniyor