e-YDS 2024/2 başvuruları devam ediyor! ÖSYM sınav takvimi ve başvuru ekranı...

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından e-YDS 2024/2 başvuruları alınmaya başlandı. İngilizce alanında; 11 Şubat 2024 tarihinde Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’daki e-Sınav Uygulama Binalarında yapılacaktır.

e-YDS 2024/2 başvuruları devam ediyor! ÖSYM sınav takvimi ve başvuru ekranı...
e-YDS 2024/2 başvuruları devam ediyor! ÖSYM sınav takvimi ve başvuru ekranı...
GİRİŞ 28.01.2024 16:04 GÜNCELLEME 28.01.2024 16:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) başvuruları başladı. ÖSYM tarafından açıklanan akademik takvime göre başvurular 23.01.2024-01.02.2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

E-YDS 2024/2 BAŞVURULARI BAŞLADI

23 Ocak-1 Şubat 2024 tarihleri arasında olup adaylar başvurularını, 23 Ocak 2024 tarihinde saat 14.00'ten itibaren ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr adresinden yapabilecektir.

Ankara’da 4200, İstanbul’da 461, İzmir’de 116 ve Adana’da 306 olarak belirlenmiştir. Adaylar, sınav ücretini ödeme sırasına göre kontenjana dâhil edilecektir. Kontenjan dolduğu takdirde adayların sınav ücretini yatırması sistem tarafından engellenecek ve sınav ücreti ödeme süresi sonlandırılacaktır. 

Sınav ücreti 950 TL olarak belirlenmiştir.

SINAVA BAŞVURU KOŞULLARI

e-YDS elektronik ortamda yapılır. Bu nedenle sınava başvuracak adayların kişisel bir bilgisayarı kullanma bilgisine/becerisine sahip olmaları gerekir. Sınavda, adaylara bilgisayar kullanma eğitimi veya herhangi bir şekilde bilgisayar kullanım desteği sağlanmaz. e-YDS’nin uygulanması ile ilgili tüm bilgilendirmeler elektronik ortamda yapılır. Adaylara sözlü/yazılı danışmanlık hizmeti verilmez, sınavda yazılı ve/veya sözlü bilgilendirme yapılmaz. Sınav süresince görevlilerin adaylarla konuşması, iletişim kurması yasaktır. Adaylara görevliler tarafından sınava ilişkin açıklama yapılmaz. Adaylar sınava ilişkin tüm bilgilendirmeleri elektronik ortamda edinirler. Bu nedenle sınava katılmak isteyen adayların başvuru için sınav ücretini ödemeden önce internet ortamında yapılacak örnek e-YDS’ye katılmaları gerekmektedir.

e-YDS’de okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı ile tek kişilik salon uygulaması bulunmaz. Engelli/sağlık sorunu olan adaylardan engeli/sağlık sorunu nedeniyle tek kişilik salonda sınava girmesi gereken, okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı talep edenler, e-YDS’ye başvurmamalıdır. Bu adaylar sınava katılmak için sınav ücreti ödemiş olsa bile eSınav Merkezlerinde adayın engeline/sağlık sorununa yönelik bir düzenleme yapılamaz, ÖSYM’ye gönderilen sağlık kurulu raporları ve/veya bu amaçlı dilekçelere işlem yapılmaz.

Bunun dışında engeli veya sağlık sorunu nedeniyle sınavda herhangi bir araç gerece ihtiyaç duyan adaylar, raporlarında ve Sınava Giriş Belgelerinde yazılmış olması kaydıyla ilgili araç gereçle sınava alınırlar. Sınava Giriş Belgelerinde yazılı olmayan hiçbir araç gereç vb. e-sınav binalarına girişte kabul edilmez. Ancak, kaza, hastalık, tedavi vb. nedenlerle sağlık sorunu oluşan adaylar, sınav binası girişinde güvenlik görevlileri tarafından elle ve/veya dedektörle dikkatlice kontrol edilmek kaydıyla Sınava Giriş Belgesinde belirtilmeyen ilaç (tane ile), sargı bezi, koltuk değneği, atel, yürüteç, baston, boyunluk, korse, oturma simidi, alçı, bandaj, dizlik, göz damlası, astım ilacı/pompası/spreyi ile Sınava Giriş Belgesinde belirtilen e-sınav binasında ve salonunda sınava girebilirler.

Görme engelli adaylar, talep etmeleri halinde ekran okuyucu veya ekran büyüteci ile sınava alınır. Bu adaylar, ekran okuyucu veya ekran büyüteci taleplerini başvuruda Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye bildirirler. Ekran okuyucu ile sınava giren adaylara ek süre verilir, bu bilgi adayların Sınava Giriş Belgelerine de yansıtılır. Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı %25 ve üzerinde olan az gören adaylar ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda (ÇÖZGER) özel gereksinim düzeyi “Özel gereksinimi vardır (ÖGV)”/Özel Gereksinim Kodu “1” ve üzeri olan adaylara (ekran büyüteci talep eden veya etmeyen) ek süre verilir ve bu bilgi adayların Sınava Giriş Belgelerine de yansıtılır. Görme engelli adaylardan ekran okuyucu veya ekran büyüteci ile sınava girmek isteyenler, Ankara ve İstanbul e-Sınav binalarında sınava alınırlar.

Görme engelli adaylardan sınavda ekran okuyucu yazılımları kullanacaklar için gerekli klavye ve kulaklık bulunmaktadır. Ekran okuyucu olarak JAWS 2018 paket programı ve bu programa eklenti olarak Eloquence (İngilizce) ve Vocalizer Expressive 2 (Türkçe, Yelda; Arapça, Laila, Tarik; Fransızca, Audrey, Thomas; Almanca, Anna, Yannick; Rusça, Katya, Yuri; İspanyolca Angelica, Paulina; İtalyanca Alice, Paola; Yunanca Melina, Nikos; Bulgarca Daria) seslendirme opsiyonları verilmiştir. Ekran okuyucu olarak kullanılan ilgili programda Farsça seslendirme opsiyonu bulunmaz. Ekran büyüteci olarak MAGic 13.1.1198 paket programı verilmiştir.

Başvuruda bu yazılımları kullanacağını belirten adayların kullanımı bilmeleri gerekmektedir. Adaylara programları kullanma ile ilgili bilgilendirme yapılmaz. Sınav günü, sınav saatinden önce görme engelli adaylar, ekran okuyucu veya ekran büyüteci yazılımlarını kendi kişisel ayarlarına getirebilirler. e-YDS yazılımına ekran okuyucu yazılımların erişimine açık, sorular arasında geçiş, cevaplama, boş bırakma, gözden geçirme vb. fonksiyonların yerine getirilebileceği menü eklenmiştir. e-YDS yazılımının nasıl kullanılacağı http://esinav.osym.gov.tr/deneme adresindeki örnek sınav üzerinden öğrenilebilir.

Sınav günü sisteme giriş yapabilmek için adaylardan kendi fotoğrafını çekmesi istenmektedir. Bu fotoğrafın adayın sonuç belgesinde yayınlanacak kalitede olması gerektiğinden görme engelli adaylar, fotoğraf çekme işlemini salonlardaki görevlilerle birlikte yaparlar. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde yer alan engelli bilgileri/sağlık sorunlarına ilişkin kayıtlı bilgiler e-YDS için işleme alınmaz. Sağlık koşulları/engel durumları bu sınava uygun olmayan adayların, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS) katılmaları önerilir.

ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ile sınav ücreti alınmaz. Bu durumdaki adaylar, sınav ücretinden muaf olmak için ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanında şehit yakını/gazi/gazi yakını seçeneğini işaretlerler. Bu durumda olup ücret muafiyetinden yararlanmak isteyen adayların, Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) sorgulatarak ÖSYM sistemine işletmiş olmaları gerekmektedir. Bunun için adaylar, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine giriş yapıp, PROFİLİM kısmında yer alan "Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerim" sayfasında bulunan “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerimi SGK’dan Güncelle” butonuna basarak, bu bilgilerinin ÖSYM sistemine girişini sağlayabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine erişim için şifresi olmayan adaylar, Şehit/Gazi yakınlık bilgilerini başvuru merkezlerinden de ÖSYM sistemine girişini sağlayabilirler.

ÖSYM sisteminde şehit/gazi yakınlık bilgisi bulunan adaylar, ÖSYM’nin internet sayfasında eİŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanında şehit ve gazi yakını seçeneğini işaretleyerek başvuru yapabilirler. Bu adaylardan sınav ücreti alınmaz. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocukları için e-sınav merkezlerinde ihtiyaca göre kontenjan belirlenir.

BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ!

Ahmet Işık Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Derviş 9 ay önce Şikayet Et
    500 tl sınav ücreti mi olur?
    Cevapla
  • Aksekili 9 ay önce Şikayet Et
    500 değil 950 TL
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Büyük şok! Çorluspor teknik direktörü silahlı saldırıda öldürüldü
Rojin'in babasından çarpıcı açıklama: Otopsi raporunda boğulma yok!