Sınav kaygısı azaltma teknikleri! Sınav kaygısı ile başa çıkma yolları…

Sınav kaygısı çok sayıda insanın başa çıkmakta zorlandığı bir durum. Aylarca çalışılan sınav maratonunun sonu kaygı yüzünden hüsran ile sonuçlanabilir. Peki bunu nasıl önlemek mümkün mü? İşte, sınav kaygısını azaltmak için bazı ipuçları...

Sınav kaygısı azaltma teknikleri! Sınav kaygısı ile başa çıkma yolları…
Sınav kaygısı azaltma teknikleri! Sınav kaygısı ile başa çıkma yolları…
GİRİŞ 29.05.2024 19:02 GÜNCELLEME 29.05.2024 19:03

Çocukluk döneminde başlayan sınav maratonu iş hayatına atıldıktan sonra bile akademik kaygılar ile yıllarca devam ediyor. Sınavlara hazırlık kadar sınav kaygısını doğru yönetebilmek de çok önemli.

Öncelikle yaşanan kaygının normal olduğunu kabul etmek önemli bir adım. Sınav anına yaklaştıkça kaygı seviyesinin artması sık görülen bir durum. Ancak sınav kaygısını azaltmanın birçok yolu bulunmaktadır.

Kaygı ile başa çıkmanın en etkili yollarından biri kaygının nedenlerini tanımak ve kaygı ile yüzleşmektir. Sınav anında kaygıyla yüzleşmenin ve stresi ertelememek yerine o anı yaşamak oldukça önemli.

İşte sınav kaygısını azaltacak teknikler:

  • Düzenli egzersiz yapmak

  • Derin nefes alma tekniklerini kullanmak

  • Zaman yönetimini geliştirmek

  • Olumlu düşünce alıştırmaları yapmak

  • Sınav stratejilerini öğrenmek

  • Sınav öncesi hazırlık sürecini planlamak

  • Rutine devam etmek

  • Hobilere zaman ayırmak

  • Sınav yerini önceden görmek

SINAV KAYGISININ NEDENLERİ

Sınav kaygısının fiziksel, duygusal ve bilişsel düzeyde çeşitli etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Kalp çarpıntısı, terleme ve baş ağrısı gibi fiziksel belirtiler; özgüvenin azalması ve motivasyonun düşmesi gibi duygusal etkiler; odaklanma sorunları ve bellek performansının azalması gibi bilişsel etkilerin sınav kaygısıyla ilişkilendirilebilir.

Sınav kaygısının birden fazla nedeni olabilir. Mükemmeliyetçilik, düşük özgüven, aşırı rekabetçilik gibi bireysel özelliklerin yanı sıra çevresel faktörlerin ve aile beklentilerinin de kaygıyı artırabilir.

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden adaylıktan çekilirse kimler aday olacak? İsimler gelmeye başladı
Tarım Kredi Kooperatif Market'te temmuz ayına özel yeni indirimli ürünler