LGS için uzmanından uyarı: Pozitif bakış açısıyla sınavda başarıyı yakalayın!

Kaygı ve stres bozukluğu gençlerde sık görülen duygu durumlarından sadece birkaç tanesidir. Bu kaygı ve stres bozukluğu genellikle sınav zamanları şiddetini artırır. Peki, öğrenciler sınavda tam başarıyı yakalamak için neler yapmalı?

LGS için uzmanından uyarı: Pozitif bakış açısıyla sınavda başarıyı yakalayın!
LGS için uzmanından uyarı: Pozitif bakış açısıyla sınavda başarıyı yakalayın!
GİRİŞ 01.06.2024 12:20 GÜNCELLEME 01.06.2024 12:23

Sadece öğrencileri değil çoğu kişiyi başarısızlığa sürükleyen yegane şey psikolojiyi “olumsuz sona hazırlama” dürtüsüdür. Henüz başarıya ulaşılıp ulaşılmayacağı netleşmeyen bir serüvende yola, pesimist düşüncelerle başlamak kişiyi mutlak başarıdan uzaklaştırır. İşte, LGS’ye girecek tüm öğrencilere uzmanından tavsiyeler!

POZİTİF BAKIŞ AÇISIYLA SINAV BAŞARISI ARTIRILABİLİR

Psikolog Anıl Özcan, sınav dönemlerinin öğrenciler için büyük bir kaygı ve stres kaynağı olabileceğine dikkat çekiyor. Ancak, doğru stratejilerle bu kaygının yönetilebileceğini ve öğrencilerin hedefledikleri başarıya ulaşabileceklerini vurguluyor. Özellikle, pozitif bir bakış açısının sınav performansını artırabileceği üzerinde duruyor.

PLANLI VE PROGRAMLI ÇALIŞMANIN ÖNEMİ

Özcan, sınava hazırlanırken düzenli ve zamana yayılmış bir çalışma programı uygulamanın kaygıyı azaltabileceğini belirtiyor. Küçük ve periyodik tekrarlar, öğrenmeyi pekiştireceği gibi stres seviyesini de düşürecektir. Ayrıca, protein, su, sebze ve meyve gibi besinlerin düzenli tüketilmesi, fiziksel ve zihinsel sağlığı destekleyerek kaygıyı dengeleyebilir.

POZİTİF DÜŞÜNCELERLE BAŞARIYA ODAKLANMA

Başarı ve hedeflerle ilgili notlar tutmanın, olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelerle değiştirmenize yardımcı olacağını belirten Özcan, bu yaklaşımın sınav performansını artıracağını söylüyor. Pozitif bir bakış açısı, öğrencilerin motivasyonunu ve odaklanma yeteneğini geliştirebilir.

GEVŞEME EGZERSİZLERİNİN FAYDALARI

Sınav öncesinde yeterli uyku almak ve dinlenmenin, zihinsel ve fiziksel olarak tazelenmeyi sağlayacağını vurgulayan Özcan, dinlenmiş bir beynin sınavda daha iyi performans göstereceğini ifade ediyor. Derin nefes alma, meditasyon ve diğer gevşeme tekniklerinin stresi azaltacağını ve sakinleştireceğini belirtiyor. Ayrıca, ortamın havalandırılması da rahatlamaya katkıda bulunabilir.

AİLELERİN DESTEĞİ VE MOTİVASYONUN ROLÜ

Özcan, ailelerin çocuklarının sınav kaygısını yönetmelerine yardımcı olabileceğini vurguluyor. Ebeveynlerin destekleyici olmaları, olumlu motivasyon sağlamaları, stresi azaltmalarına yardımcı olmaları, planlama ve hazırlık sürecinde destek olmaları ve çocuklarının başarılarını değerlendirmeleri gerektiğini belirtiyor. Bu yöntemlerin uygulanmasıyla sınav kaygısının etkin bir şekilde yönetilebileceğini ve başarılı sonuçlar elde edilebileceğini ifade ediyor.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Karabük'te kar maskeli şüpheliler kuyumcudan 20 kilo altın çaldı
Sıfır otomobil kampanyaları ve en ucuz sıfır araçlar belli oldu! İşte o liste