Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nedir, ne işe yarar? OBP puan hesaplama
YKS 2024 sonuçlarının belli olmasının ardından sınava giren adaylar, Ortaöğretim Başarı Puanının ne olduğu ve ne işe yaradığını merak ediyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nasıl hesaplanır sorusu da arama motorlarında sorgulananlar arasında yer aldı.
Ortaöğretim Başarı Puanı, lise mezunu adaylar için kritik öneme sahiptir. Adayların yükseköğrenim tercihlerinde kritik rol oynayan OBP puanı, öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarına ek olarak dikkate alınıyor. Peki, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nedir, ne işe yarar?
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) NEDİR, NE İŞE YARAR?
Ortaöğretim Başarı Puanı kısa adıyla OBP, öğrencinin lise eğitimi süre zarfınca elde ettiği akademik başarısının ölçüldüğü bir puandır. Böylelikle OBP puanı ile öğrencinin lise mezuniyeti esnasındaki akademik performansını yansıtmaktadır.
OBP, öğrencilerin lise dönemindeki başarılarına bir ölçüsü olarak kabul görülmektedir. Adayların yükseköğretim tercihlerinde kritik derecede öneme sahiptir.
OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı), öğrencilerin Yükseköğretim tercihlerinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarına ek olarak değerlendirilmesinden ötürü önemlidir.
OPB PUAN HESAPLAMA
Ortaöğretim bitirme notları, 250 ile 500 değişen puan aralığında Ortaöğretim Başarı Puanına yani OBP'ye dönüşecektir. Diploma notunuz 100 üzerinden değerlendirilmeye alınacak ve 5 ile çarpılarak OBP hesabınız bulunacaktır.
Örnek olarak, en düşük diploma notu 50 için OPB puanı 250 olacak. Fakat en yüksek diploma puanı 100 için OBP puanı 500 olacaktır.
Bir diğer önemli husus ise, diploma notu bildirilmeyenler için diploma notu otomatik olarak 50 olarak kabul edilecektir ve buna göre OBP hesaplanacaktır.