YKS Tercih Kılavuzu 2024 Yayınlandı! ÖSYM YKS tercihleri nasıl yapılır?

ÖSYM Başkanlığı tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) tercihleri alınmaya başlandı. Adayların 24 tercih hakkı bulunmaktadır. Bu sebeple sıralamalara özen göstermeleri gerekmektedir. Peki YKS tercih başvurusu nasıl yapılır? İşte 2024 ÖSYM YKS tercih kılavuzu…

YKS Tercih Kılavuzu 2024 Yayınlandı! ÖSYM YKS tercihleri nasıl yapılır?
YKS Tercih Kılavuzu 2024 Yayınlandı! ÖSYM YKS tercihleri nasıl yapılır?
GİRİŞ 25.07.2024 16:37 GÜNCELLEME 25.07.2024 16:39

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) henüz 2024-YKS tercih kılavuzunu erişime açtı. Merkezi yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan yerleştirme puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınacaktır. Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse, ilgili TYT/SAY/SÖZ/EA/DİL sınav puanı büyük olana öncelik verilecektir.

YKS 2024 TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLADI!

2024-YKS tercih işlemleri, 25 Temmuz 2024 tarihinde saat 16.00 itibari ile başladı. Adaylar tercihlerini, 25 Temmuz-2 Ağustos 2024 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan bireysel olarak kendileri yapacaktır.

YKS TERCİHİ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

TERCİH İŞLEMLERİ NE ZAMAN SONA ERECEK?

2024-YKS tercih işlemleri, 2 Ağustos 2024 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR? 

Adaylar, Tablo-3'teki ön lisans, Tablo-4'teki lisans programlarına

  • TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanları,

  • Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

  • Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2024-YKS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır. 

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır.

Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

2024-TYT puanı hesaplanan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. 2024-AYT/YDT’de ilgili puan türünde puanı hesaplanan adaylar, Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa sadece bu dört programı yazabilecektir. 2024-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ!

SONUÇLAR ÖSYM TARAFINDAN DUYURULACAK

Yerleştirme sonuçları, internet (https://sonuc.osym.gov.tr) ve mobil uygulaması aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecektir.

Ahmet Işık Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bu araçları alanlar yarı yolda kalıyor! Sanayiden çıkmayan otomobiller
İstanbul’da kaç milyarder var? İşte dünyada dolar milyarderlerinin yaşadığı şehirler