2017 Baraj şartı olmayan öğretmenlik bölümleri! LYS tercihleri

Bu yıl ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi), Lys tercihlerinde bazı öğretmenlik bölümlerini tercih edecek adaylar için 240 bin barajı şartı olmayacağını açıkladı. Peki, baraj şartı olmayan öğretmenlik bölümleri neler?

2017 Baraj şartı olmayan öğretmenlik bölümleri! LYS tercihleri
2017 Baraj şartı olmayan öğretmenlik bölümleri! LYS tercihleri
GİRİŞ 24.07.2017 17:25 GÜNCELLEME 24.07.2017 17:25
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ÖSYM(Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından öğretmenlik bölümünü tercih edecek öğrencileri yakından ilgilendirecek önemli uygulamalar meydana geldi. Bu yıl öğretmenlik bölümünü tercih edecek adaylar için bazı öğretmenlik bölümlerinde 240 bin başarı sırası barajı olmayacak. Bu bölümler; Beden eğitimi ve spor öğretmenliği, engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, müzik öğretmenliği ve resim iş öğretmenliği olarak belirlenmiştir. Adaylar diledikleri taktirde bu bölümlere özel yetenek sınavıyla yerleşebilecek.

"Üniversite adayları için, ilk kez 2015 yılında YÖK’ün “kalite” gerekçesiyle uygulamaya koyduğu başarı sırası barajı gündeme geldi. Baraj sırası barajı ilk yıl tıp ve hukuk fakültelerinde uygulamaya sokuldu, sonraki yıllarda mimarlık ve mühendislik fakülteleri bu başarı sırası barajı ile karşılaştı. Bu yıl ise baraja takılan ise öğretmenlik programları oldu. Önce YGS ile öğrenci alan tüm öğretmenlik programları LYS puanlarına geçti, ardından da başarı sırası barajı getirildi. YÖK’ün bu son kararına göre öğretmenlik programları için rehber ve psikolojik danışmanlık (PDR) da dahil olmak üzere getirilen baraj ilgili puan türünde en düşük 240 bin oldu. Bu başarı sırasının altında olan adaylar bu yıl tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık gibi öğretmenlik programlarını da seçemeyecek.

BARAJ ŞARTI OLMAYAN ÖĞRETMENLİK BÖLÜMLERİ

Öğretmenlik programına baraj sınırı getirilmesine karşın bazı öğretmenlik programlarından 4 tanesinde baraj şartı bulunmamaktadır. Baraj şartı olmayan öğretmenlik bölümlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1)Beden eğitimi ve spor öğretmenliği

2)Engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenliği

3)Müzik öğretmenliği

4)Resim iş öğretmenliği.

Bu öğretmenlikleri tercih edebilmek için YGS sınavından herhangi bir puan türünde 150 ve üzerinde puan elde etmek yeterli olmaktadır. Çünkü bu programlar özel yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapacak. Bu sınavları da üniversiteler kendileri düzenleyip yerleştirmelerini de kendileri yapmaktadır. Ancak üniversiteye girecek olan adaylara bu konuda özel bir uyarı yapmak gerekirse, özel yetenek sınavlarına girebilmek için sınavda 150 puan almak yeterli ancak yükseköğretim kurumları isterlerse bu baraj puanları yükseltebilme durumu söz konusu olmaktadır. Bu yüzden hangi üniversiteye başvurmayı düşünüyorsanız taban puan olarak hangi puanı açıkladığını özellikle dikkate almalısınız.

Bu uygulama sayesinde 240 bin barajına takılma sorunu yaşayacak olan adaylar 4 öğretmenlik programını tercih ederek “yeteneklerini” ortaya koyabilecekler.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE ADAYLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

->Tercih listesi oluşturulurken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, üniversite programlarına ait başarı sıralamalarıdır. Tercihler programların puanlarına göre değil başarı sıralamasına göre yapılmalıdır. ÖSYM tarafından yerleştirme işlemi yapılırken başarı sıralaması dikkate alınır.

->Tercihler öncesinde Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzu incelenmelidir. 

->Adaylar üniversite programlarını puanı yetiyor diye değil, hedefi doğrultusunda olduğu için tercih listesine eklemelidir. Üniversitelerde yeni açılan veya açılacak olan bölümlerin başarı sıralaması kılavuzda yer almaz. Bu nedenle de yeni açılacak olan bölümleri tercih edecek olan adaylar, benzer düzeyde olan veya yakın puana sahip olan bölümler ile bir kıyas işlemi yapmalıdır.

->ÖSYM tarafından bazı bölümler için başarı sıralamasında baraj konuldu. Adayların bu bölümleri tercih edebilmeleri için belirlenen baraj sıralamasına girmesi gerekiyor. Tercih yapılırken bunun da dikkate alınması gereklidir. 

->Üniversite tercih listesinin tamamının doldurulma zorunluluğu yoktur. Adaylar istedikleri sayıda tercih yapabilirler.

->Tercihi yapılacak olan bölüme bağlı olarak belli bir meslek sahibi olunacaktır. Bu meslek ömür boyu yapılacağı için aday, istediği ve hedefinde olduğu için tercih işlemi yapmalıdır.

->Tercih işlemlerini bitiren adaylar, tercih süresi sona erene kadar yani 26 Temmuz saat 23.59’a kadar tercihlerinde değişiklik yapabilme hakkına sahiptir. 

ÜNİVERSİTE TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Üniversite tercihleri adaylar tarafından ÖSYM aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile girilerek yapılır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ekranın sol tarafında bulunan menü kullanılarak işlemler gerçekleştirilebilir.

Adaylar tercih işlemleri yapmadan önce ÖSYM’nin internet sitesinde bulunan tercih kılavuzunu dikkatlice incelemelidir. Üniversitelerin LYS puanı ile öğrenci kabul eden programlarının tercih edilebilmesi için baraj puanı olan 180 puanına erişilmiş olması gereklidir. Baraj puanını geçemeyen ve 180 puanın altında kalan adaylar, YGS puanı ile öğrenci kabul eden programlar için ve ön lisans programları için tercihte bulunabilecekler. 180 puanın üzerinde olan adaylar ise üniversitelerin lisans programları ve ön lisans programları için tercih işlemi gerçekleştirebilecekler. Adayların tercih için 24 hakkı bulunuyor. Adaylara tanınan 24 tercih hakkının da doldurulma zorunluluğu bulunmuyor. 

ÜNİVERSİTE TERCİH EDERKEN EN ÖNEMLİ KRİTERLER

1-Üniversitenin söylediği değil yaptıklarına bakmalı
2- Akademisyenler
3-Dil eğitiminin niteliği
4-Kampüs olanakları
5-Teknolojik altyapı
6-Üniversitenin iş dünyasına yakınlığı
7-Burs olanakları

TERCİHLERDE İSTEK SIRASINA GÖRE YAPMAK OLDUKÇA ÖNEMLİ!

Tercihler öncelikle istek sırasına göre yapılmalı. Ondan sonra sahip olduğumuz sıralamayla o yıl o programa yerleşen son öğrencinin sıralaması karşılaştırılarak mantıklı bir dizgede olup olmadığı kontrol edilmeli. Puanları hiç dikkate almasınlar, puanlar değişken hele bu yıl çok fazla değişecektir. Tercih kılavuzunda gördüğümüz puan ve sıralamalar geçen yıl o programa yerleşen son adayın puanını ve sırasını bize gösterir. Referans almamız için yayınlanır. Adaylar puandan çok sıralamalara baksınlar ancak en başından itibaren söylediğimiz diğer tüm aşamalardan sonra sadece tutarlılıklarını denetlemek için bunu yapsınlar.

ÖZETLE TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

1) Sonuç belgelerini doğru yorumlamalılar.
2)Tercih kılavuzunu dikkatlice incelemeliler.
3) Kendi başarı sıralamalarını ÖSYM kılavuzunda belirtilen başarı sıralamasıyla kıyaslamalı, tercihlerini bu doğrultuda yapmalılar.
4) Tercih listesinde tek bir bölüm ve üniversite üzerine odaklanmak yerine, alternatifli bir liste oluşturmaları önemlidir.
5) Gitmek istemedikleri hiç bir bölüme tercih listesinde yer vermemeliler.
6)Tercih edilen bölüm ve üniversitenin özel koşullarını mutlaka kılavuzdan okumalılar.

YORUMLAR 2
  • merve 7 yıl önce Şikayet Et
    Peki 2018 baraj şartı olacak mi
    Cevapla
  • ishak 6 yıl önce Şikayet Et
    insallah olmaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Jandarma'dan sürpriz paylaşım! Göğüs kabartan anlar! Operasyon: GÖKBEY!
DEM yine Atatürk'e 'işgalci' dedi! CHP ortağına suspus