2017 LYS tercih sonuçları ÖSYM sorgu sayfası

2017 yılı itibariyle üniversite tercih sonuçlarını merakla bekleyen binlerce öğrenci gözünü ÖSYM giriş sayfasına çevirdi. Peki LYS tercih sonuçları 03 Ağustos perşembe günü itibariyle yani bugün açıklanacak mı? İşte LYS tercih sonuçları ve üniversite yerleştirme sonuçları öğrenme sayfası

2017 LYS tercih sonuçları ÖSYM sorgu sayfası
2017 LYS tercih sonuçları ÖSYM sorgu sayfası
GİRİŞ 15.08.2017 09:00 GÜNCELLEME 15.08.2017 09:16
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi öğrenci yerleştirme için yapılan üniversite tercih işlemleri devam ediyor. Ancak tercih sonuçları 26 Temmuz 2017 tarihi saat 23:59 itibariyle sona erecek. Tercih işlemlerini tamamlayan veya tercih işlemini yapmaya devam eden öğrenciler için üniversite tercihleri konusunda verecekleri karar büyük bir önem taşıyor. Tercih işlemlerinin ardından öğrenciler tarafından sonuçların ne zaman açıklanacağı konusu merak ve heyecanla takip edilmeye başlandı. Öğrencileri özellikle yakından ilgilendirecek tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağı, tercih işlemleri ve üniversite kayıtlarıyla ilgili o detaylar..

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya gören 2017 LYS tercih sonuçları 08 Ağustos salı günü erişime açılacak. Üniversite tercih sonuçlarını merakla ilgilendiği tercih sonuçları sadece ÖSYM sonuç sayfasından görüntülenebilecek.

ÖSYM SONUÇ AÇIKLAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ

2017-lys-tercih-sonucu

ÖSYM tarafından sonuçların ne zaman açıklanacağı henüz belirtilmedi. Fakat tercih sonuçlarına göre üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihinde yapılacak. Buna göre tercih sonuçlarının bir hafta öncesinden açıklanması bekleniyor.

LYS EK YERLEŞTİRMESİ NEDİR?

Ek yerleştirme ÖSYM’nin; üniversitelerin kontenjanı dolmayan bölümleri, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan bölümeri ya da yeni kurulan bölümlere alınacak öğrenciler için yaptığı bir yerleştirme türüdür. 2015 yılında adayların ek yerleştirme de tercih yapabilmeleri için 15 TL ücret istenmiştir.

İlgili yılın ek yerleştirme işlemlerinin kuralları her yıl ÖSYM tarafından bir kılavuzla yayımlanır ve internet sitesinden o yılın kuralları duyurulur. ÖSYM’nin sitesinde sağ tarafta bulunan duyurular kısmını iyi takip edin. Ek yerleştirme işlemleri genel olarak yerleştirme sonuçları açıklandıktan 1-1,5 ay sonra başlar.

LYS EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayacak kayıt işlemlerinde, kayıt yaptırmayan ve yerleştirme için yeteri başvuru alınmayan bölümlerde kalan boş kontenjanlar açıklanacak. Açıklanan kontenjanlara göre ek yerleştirme tercihleri alınacak.

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPABİLECEK?

Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.

Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Yerleştirme işlemleri kapsamında ilk tercihini yapmayan adaylar ek yerleştirmelerde tercih verme hakkına sahiptir.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILACAK?

Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

LYS TERCİHLERİNDE SON GÜN NE ZAMAN?

ÖSYM LYS tercihleri için son günü sınav takvimiyle duyurdu: "2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir.

Adaylar tercihlerini, 18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır.

Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

TERCİHLER NASIL YAPILIR?

Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin http:// ais .osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.

2017-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak kendileri yapacaklardır.

2017-2018 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklardır.

TERCİHLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir.

Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır.

Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2017-YGS’de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını 2017-YGS/ LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

2017 LYS TERCİH KLAVUZU

http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2017/OSYS/OSYSKONTKILAVUZU22062017.pdf

2017 LYS TERCİH ROBOTU

https://yokatlas.yok.gov.tr/tercih-sihirbazi-t4.php

Tercih sırası önemli olmamakla birlikte, tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herha ngi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir.

DOĞRU TERCİH İÇİN! HANGİ TÜR ÜNİVERSİTEYİ SEÇMELİ?

Hangi tür bir üniversiteye gitmek istediğinizi bilerek tercih listesini oluşturmalısınız.  Üniversiteleri dört ayrı kategoriye ayırmak mümkündür;

Devlet Üniversiteleri

Vakıf Üniversiteleri

KKTC de bulunan Üniversiteler

Yabancı Üniversiteler

Tercih edeceğiniz Üniversitenin bulunduğu il, ilçe oturduğunuz adrese yakınlığı, öğrenim koşulları, yurt ve burs olanakları, sosyal etkinlikleri, organizasyonları, diploma geçerliliği ve mezuniyet sonrası istihdam oranları, akademik kadrosu gibi başlıklar, tercih listelerini oluşturmada dikkate almanız gereken en önemli kriterlerdir.

TERCİH ARALIKLARI NE OLMALI?

->Örneğin; Başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının 10-25 bin arasında olması, daha da somutlaştıracak olursak; kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler. Yani aday 20 binde ise 10bin ile 30 bin aralığında tercih listesi oluşturabilir.

->Bu ön belirlemelerden sonra, kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz fakülteleri, barınma sorunu oluşturabilecek, sadece puana göre yazılan, mezun olduğunuzda istihdam imkanları kısıtlı olanları, ileride daha büyük sorunla karşılaşmamak için listenize almayın. Gerçekten sevdiğiniz ve istediğiniz bölümlere yer verin.

->İstek sırasına göre bölümler arasında başarı sırası farkı olabilir. Bu fark, yanlış tercih yaptığınız anlamına gelmez. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda oluşturacağınız listenizdeki bölümleri en çok istediğinizi en üste gelecek şekilde sıralamanız yeterli olacaktır.

->Farklı puan türlerinden tercih yapacak adaylar tercih listelerini, her alandan en çok istedikleri bölümlere göre oluşturulmalı.

->Kazandığınızda okumayı asla düşünmediğiniz tereddüt ettiğiniz ve kazansanız dahi kayıt yaptırmayacağım diyeceğiniz düşük başarı sırasındaki okulları listeden çıkarın. Çünkü kazanıldığında kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayısı bir sonraki yıl yarı yarıya düşecektir.

->Tercih Listenizde yer verdiğiniz bölüm ve programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi şartlarına dikkat edilmelidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin hariç miktarları normal öğretimlere göre çok yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurtdışı üniversiteleriyle ortak yürütülen bölüm/programların ücretli olduğu göz önüne alınmalıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, belirli dönemleri de yurtdışında okutulur. Hem Türkiye'de hem de yurtdışında okunan yıllar için belirli bir ücret ödenmektedir.

->Tercih Listenizde sıralama yaparken öncelik vereceğiniz kriterler arasında, üniversitenin sunduğu kampüs olanakları, ulaşım imkanları, yurt, barınma ve yemek durumuna, yabancı dil eğitiminden eğitim programına, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ek ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt yer alabilir.

->Yeni açılan ve Taban Puanı belli olmayan bölümlerin başarı sıraları kılavuzda --- şeklinde görülecektir. Bu bölümler yakın puanlı yakının da ki bir üniversite ile kıyas edilerek tahmini sıralaması bulunabilir.

->Genel lise mezunu adaylar 2 yıllık programlardan tercihte bulunacaklarsa, bu bölümler için önceliğin meslek lisesi mezunlarına verildiğini, kontenjan kalırsa kendilerinin sınav sonuç belgesindeki Y-YGS puanlarına göre yerleştirileceklerini unutmamalıdır.

->Aile istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz bölümü, alanı seçmeyin. Unutmayın; Seçeceğiniz mesleği siz yapacaksınız aileniz değil. Sevmediğiniz istemediğiniz bir bölümü puanınız tutuyor diye listenize almayın.

TERCİHLERDE HATA VARSA DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

ÖSYM’ye bildirmiş olduğunuz tercihlerinizi, tercih süresi içerisinde değiştirebilirsiniz. ÖSYM’ye bildirilmiş olan tercihlerinizi değiştirmek için aşağıdaki işlem adımlarını takip ediniz:

“Tercih Güncelleme” bölümüne girerek yapılan uyarıları dikkatlice okuyun.
ÖSYM’ye bildirilmiş olan tercihleriniz değişiklik yapabileceğiniz şekilde gösterilecektir. İstemediğiniz bölümün kodunu sildiğinizde o tercihiniz kaldırılmış olacaktır. Sonra eklemek istediğiniz var ise o bölümün kodunu yazmalısınız. Sıralamalarda değişiklik yapmak için bölümün solundaki aşağı veya yukarı tuşlarını kullanabilirsiniz.
Tercih listenizi tamamen iptal edemezsiniz. Sadece ekleme veya çıkarma yapabilirsiniz.
Çıkan ekranda tercih veya tercihlerinizi kontrol ederek “Başvuru Bilgilerini Kontrol ve İzleme” düğmesine basınız.

Tercihlerinizin sistem tarafından başarıyla alındığına dair mesajı aldıktan sonra “Yazdır” düğmesini tıklayarak yazıcıdan çıktısını alınız.

1110 ADAYIN YERLEŞMESİ DEĞİŞTİ, 1628 ADAY YENİDEN YERLEŞTİRİLDİ

İşte ÖSYM'nin yaptığı açıklama;

08.08.2017 tarihinde açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarında, adayların yerleştirmelerinde kullanılacak puanlar belirlenirken Tablo-6C'nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde 'ek puanlı yerleştirme puanları' yerine 'ek puansız yerleştirme puanları'nın kullanıldığı tespit edilmiştir.

Bu işlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede 1110 adayın ilan edilen yerleştirmesi değişmiş, 1628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen 1499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşememiştir.

Konu ile ilgili adaylar ve kurumlar bilgilendirilmiş, yeni sonuçlar 12.08.2017 tarihi saat 11:00 itibariyle güncellenmiştir. Bu durumdan etkilenen adaylardan özür diler bilgilerine saygıyla sunarız.

YORUMLAR 41
  • esra 7 yıl önce Şikayet Et
    eğitimde sistemmi bıraktılar.rezillik!!!daha yeni istifa etti(bizim sesimiz çıkmadı)
    Cevapla
  • Ncp fzl 7 yıl önce Şikayet Et
    O kadar edebiyat ezberi yaptim bosa gitti keske bu kadar calismasaydim.
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    benimde düşüncem yerleştirmede bir sıkıntı var ben %50 psikoloji yazdım 105 bin fark var gelmiyor
    Cevapla
  • Ayse 7 yıl önce Şikayet Et
    Imdaaaat.
    Cevapla
  • Efe 7 yıl önce Şikayet Et
    Yeter oldu. Aciklayin offffffff
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüzme bilmeyen metrobüse binemiyor! İstanbul'da bu da oldu
En çok altını olan iller açıklandı! En fazla altın nerede var?