Aksaray Üniversitesi ilklere imza atıyor
Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Yusuf Şahin öğrencilere yönelik ve ihtisaslaşmaya dair üniversitede neler yaptıklarını anlattı.
Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Yusuf Şahin Haber7.com’u ziyareti esnasında ASÜ’de yaşanan yenilikleri ve yapılacak çalışmaları anlattı. Üniversitenin ihtisaslaşma sürecini ve bu zamanda şehre ekonomik katkısından bahsetti.
Devlet 2015’ten sonra 2006’dan sonra kurulan üniversitelere ihtisaslaşma konusunda izin verdi ve “Farklı bir modeli geçelim bu yeni kurulan üniversiteler bazı alanlarda uzmanlaşsın” dedi.
UZMANLAŞMA KONUSUNDA YETKİ ALAN 5 ÜNİVERSİTEDEN BİRİ
Yani bu kararı alırken kendi bölgesindeki ekonomiye bir katkı sunsun düsturuyla yola çıkıldı. Biz de 2018’de 37 üniversiteyle beraber yaptığımız başvuruda bu konuda yetki verilen 5 üniversiteden biri olduk.
Biz bu çerçevede bundan sonra ihtisaslaşma konusunda ekstra işler yapacağız ve devlet de bizi bu konuda destekleyecek.
BİSİKLET SPORUNU AKSARAY'A KAZANDIRDIK
Biz spor ve sağlıklı yaşam konusunda müracaat ettik. Hangi spor branşlarında başvurduk derseniz. Bisiklet, okçuluk, yamaç paraşütü, paralimpik oyunlar. Bunlardan hangisine devam edilirse proje bittiğinde şu seviyeye gelmek istiyoruz: Üniversite bu işlerden elini eteğini çektiğinde bu alanda burada bir ekonominin oluşması gerekiyor. Diyelim bisiklet konusunda ihtisaslaşırsak bisikletle alakalı akla gelen her şeyin burada olmasını temenni ediyoruz. İşte bisiklet turlarının yapıldığı, bisiklet üretiminin, sanayisinin olduğu, dünyanın her tarafından burada bisiklet kamplarının yapılacağı bir yer olmasının planlamasını yapıyoruz.
BİSİKLET EKONOMİSİ AKSARAY'DA OLACAK
Üniversite sadece bu süreci başlatan ve buna katkı sağlayan bir lokomotif gibi olacak. İşte bisiklet pedalından, giyeceği giysiye kadar AR-GE ile ilgili tüm girişimleri üniversite olarak yapacağız. Bizden beklenen şu değil: Yarışlar, festivaller değil.
Biz bir dizi araştırma yaptık. Bunu yaparken de bir sektör oluşturmak ve bunu kalıcı haline getirmek.
OKÇULUK KONUSUNDA DA UZMANLAŞACAĞIZ
Misal üniversitemiz düz bir arazi üzerine kurulu. Türkiye’nin ilk veledromu bizde. 200 üniversite içinde sadece şu anda Aksaray Üniversitesi’nde mevcut. Akıllı bisiklet sistemi kurduk. 8 istasyonu var. İsteyen bisikletine binip kampüs içinde istediği yere gidebiliyor ve bulunduğu istasyona bisikletini park edebiliyor. Kampüs içerisinde 20 bine yakın öğrencimiz var. Şu anda 7 bini geçkin aktif kullanıcımız var. Bunu 10 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bizler de bisikletlerimizi kullanıyoruz. Hatta havalı bir zilimiz var. Bisiklet artık Aksaray’da bir kültür halini aldı.
Okçuluk konusunda neler yapacağımız konusunda Okçular Vakfı’yla bir istişare gerçekleştirdik. Kampüs içinde pek çok icraatımız var. Yeni kurulan ve yeni şehirleşen bir ilimiz. Şimdi Aksaray’ın en büyük kütüphanesini kurduk. Bir kitap bağış kampanyamız var. “Sen de bir kitap bağışla.” Sloganıyla böyle bir şey başlattık. Devletimiz bize bunun için bir kaynak aktaracak ama biz de elimizden geleni yapmak için böyle bir planlama yaptık. TSE standardımızı aldık.
ENGELLİLER İÇİN EN İYİ ÜNİVERSİTE
Bir de sadece 10 üniversite turuncu bayrak aldı. Bu ne demek? Engellilerin tüm ihtiyaçlarına uygun hale getirilen üniversite. Diğer üniversiteler sadece bir kampüs için alırken biz genel kampüsün hepsi için aldık.
YABANCI ÖĞRENCİLERİN TERCİH ETTİĞİ BİR ÜNİVERSİTE
Diğer üniversitelerden farklı olarak şunu söyleyebilirim: 140 bin yabancı uyruklu üniversite öğrencisi var. Bunların yüzde 1’i Aksaray Üniversitesi’nde. Köklü üniversitelerimizi, yabancı dilde eğitim veren üniversitelerimizi düşündüğümüzde bu oranın çok bir düzey olduğunu söyleyebiliriz. Biz yaklaşık 1200 öğrencimize ev sahipliği yapıyoruz. 2023’teki hedefimiz 72 ülkeye ulaşmak istiyoruz. Asya kıtasından çokça öğrenci alıyoruz. Afrika’daki birçok ülkeden de kendilerine eğitim – öğretim sağladığımız öğrenci var.
Türkiye Cumhuriyet’i hiçbir zaman sınırlarla ifade edilmedi. Biz dünyanın 36 yerinde şehitliği olan bir milletin çocuklarıyız. Önümüzdeki dönemdeki hedefimiz her dört öğrenciden birinin yabancı olmasıdır.
Bir yıl Türkçe hazırlık okuduktan sonra 1. Sınıfa başlıyorlar. Yüksek lisans ve doktora öğrencisi de var.
AKSARAY TAM BİR ÖĞRENCİ ŞEHRİ
Şehirleşmesini yeni tamamlamış bir yer olan üniversitemizde öğrenci faaliyetlerini destekliyoruz. 70’e yakın öğrenci birliğimiz var. Her alanda olan bu topluluklara en az iki faaliyet yapma zorunluluğu getirdik. Böylelikle iş yapmalarını teşvik ediyoruz.
Eskiden şöyle bir şikayetimiz vardı ya: Üniversite şehre kapalı. Bizim her tesisimiz tüm şehre açık.
Aksaray barınma sorunun olmadığı tek yer. Bizde KYK yurtlarında bile fazlalık var. Gelen her öğrenciye kalacak yer var. Tüm yurtlarımız da üniversiteye yakın ve en fazla 1-2 yıllık. Tarım ve hayvancılık şehri olduğu için tüm ürünlerimiz de gayet uygun.
Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Yusuf Şahin Kanal 7 Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman'ı da ziyaret ederek iyi dilek temennilerinde bulundu.
Aksaray Üniversitesi, Gönüllü Elçiler programı ile TRT Haber’e konuk oldu. İşte o görüntüler:
-
Ali 5 yıl önce Şikayet EtNedense bu yabancı öğrencilerin yüzde 80i erkekBeğen Toplam 2 beğeni
-
FB12 5 yıl önce Şikayet EtAynen katılıyorum kardeşimBeğen
-
Adanalı 5 yıl önce Şikayet EtTebrikler, başarılarının devamını dilerim.Beğen Toplam 1 beğeni
-
memur 5 yıl önce Şikayet EtÜniversiteye bağlanan bisiklet yolu yok. Bisiklet yolu denilen yerlerse çimento harçlarından çakıllardan geçilmiyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 5 yıl önce Şikayet EtEğitim kalitesi olsun bisiklet okçuluk daha sonra gelir. Kyk yurtlarının boş olması bir meziyet değil bir başarısızlıktır. Demekki tercih edilmiyor eğitim kalitesi hüsran.Beğen Toplam 2 beğeni