Kartal AİHL'de ikinci dönem güzel haberlerle başladı
Bu yıl 50. Si gerçekleştirilecek olan TÜBİTAK Liseler Arası Araştırma Projeleri yarışmasında Kartal AİHL öğrencileri 4 farklı proje ile finallere kalma başarısı elde etti.
Değerler Eğitimi, Coğrafya ve Kimya alanlarında hazırlanan projelerde önemli problemleri konu alan öğrenciler, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu yıl da problemlere getirdiği özgün çözümlerle yine dikkat çektiler.
Coğrafya alanıda “Ortaöğretim Coğrafya Müfredatını Destekleyici Eğitim Materyallerinin Ve Çoklu Öğrenim Ortamı Olarak Coğrafya Laboratuvarının Tasarlanması” isimli projesiyle Ahsen Dilara Halıcı ile Şeyma Betül Yılmaz proje yarışmasında finale kalma başarısı elde etti.
Finale kalan bir diğer Coğrafya projesi ise Abdurrahman Emirhan Ünal isimli öğrenciye ait olan ''Farklı Ülkelerde Örnekleri Olan Kültür Temalı Tema Parkların Osmanlı Temasıyla İstanbul'a Uyarlanması'' adlı çalışma oldu.
Melisa Bıyık ve Esra Nur Yavuz isimli öğrencilerin hazırladığı ''Değerler Eğitiminde Kuşak Çatışmasını Fırsata Çevirmenin İmkanı Üzerine Nitel Bir Araştırma'' isimli proje Değerler Eğitimi alanında yarışacak.
Yarışmaya Kimya alanında katılacak olan Mehmet Sertaç Çeküç ise ''Alternatif Filament Olarak 3-Boyutlu Yazıcılarda Kullanılabilir B4C/RHDPE Mikrokompozitin Sentezlenip Bağ Oluşturma Kapasitesinin Matematiksel Modellemeler Kullanılarak Araştırılması'' isimli projesiyle finalistler arasında yerini aldı.
ZANZİBAR'DA PROJESİYLE DERECEDE
Kartal AİHL 11. Sınıf öğrencilerinden Abdurrahman Emirhan Ünal, Assalam Community Foundation tarafından her yıl düzenlenen ''Assalam Youth Challenge'' yarışmasında başvurmuş olduğu projeyle birlikte dereceye girmiş olup Zanzibar'a davet edildi. ''Assalam Youth Challenge'' yarışması Zanzibar'daki yenilikçi eğitim sistemlerine odaklanmaktadır. Bir (1) hafta boyunca yarışmada diğer dereceye giren üniversite öğrencileri, öğretmenler ve üniversite görevlileri ile birlikte Zanzibar'daki eğitim sistemi üzerinde kafa yoracaklar.
BAŞARIYLA TEMSİL ETTİLER
İsviçre Bilim Vakfı tarafından 2009 yılında başlatılan yetenek formu dünyanın farklı bölgelerinden 18-23 yaş arası yetenekli gençleri bir araya getiriyor. Günümüzün problemlerine çözüm arayan, bilinçli ve sorumluluk sahibi genç yetenekleri bir araya getiren forum gençlerin sorunlara birlikte çözüm aramasına, yeni projeler geliştirmelerine zemin hazırlıyor.
Forumda alanında uzman akademisyenler, ekonomisteler ve toplum bilimciler ile öğrenciler birlikte çalışıyor, evrensel problemleri birlikte tartışıyor ve çözüm arıyorlar. Böylece daha iyi bir dünya için çalışan insanlar birbirlerini tanıyor ve disiplinlerarası bir çalışma ekosistemi oluşuyor.
Dört heyacan verici gün boyunca devam eden ISTF’de 20’den fazla ülkeden toplam 70 katılımcı yer alarak ve dünyanın problemlerine ortak akıl ile çözüm üreterek projeler geliştirdiler. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Musa Sadık Ünal 49. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma projeleri yarışmasında Kodlama alanında Türkiye finallerinde göstermiş olduğu ulusal başarıdan dolayı bu forumda ülkemizi temsil etmek üzere TÜBİTAK tarafından seçildi.
6-9 Şubat 2019 tarihleri arasında İsviçre’nin Nottwil şehrinde gerçekleşen International Swiss Talent Forum (ISTF)’da Musa Sadık ÜNAL ülkemizi başarıyla temsil etti
ORYANTİRİNG
Oryantiring İstanbul şampiyonasında hazırlık sınıfı öğrencisi İbrahim Bilge Ulussever İstanbul üçüncüsü (3.) oldu.
SOBİLMUN
7 – 10 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Anadolu Lisesi Model Birleşmiş Milletler Konferansında, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri bir kez daha üstün başarılara imza attı.
Uluslararası Sosyal ve Politik Komitesinde Belçika’yı Yeliz Kurt; Bulgaristan’ı Mehmet Burak Akel temsil ederken; Çin Halk Cumhuriyeti’nin delegeliğini yapan Zeynep Cansu Bilgin mansiyon, Amerika’yı temsil eden İkra Erkam Göksü gözde delege ve Brezilya’yı temsil eden Elif Leyal Uğraş en iyi delege ödülüne layık görüldü.
Kuzey Atlantik Konseyinde ise İngiltere delegeliğini yapan İbrahim Eren Ecit ve Belçika delegeliğini yapan Yusuf Manav mansiyon ödülüne layık görülürken; İrem Tak Litvanya’yı, Ömer Taha Akıncı ise Portekiz’i temsil etti.
Komite moderatörlüğünü Emir Yılmaz'ın yaptığı Uluslararası İnsan Hakları Komitesinde, Hayrunnisa Tural Amerika Birleşik Devletleri delegeliğini üstlendi. Ortak Kriz Komitesinde ise Suat Eren Akca Ulusal Ordu sorumlusunu temsil ederken, Uluslarası İşçi Organizasyonunda ise İngiltere İşçileri temsilciliğini yapan Ayşe Zeynep Öztürk en iyi delege ödülüne layık görüldü.
Mehmet Fatih İzgi ve Zeynep Sümeyye Gümüş’ün komite moderatörlüğünü yürüttüğü Uluslarası Güvenlik Komitesi’nde ise Rusya delegeliğini üstlenen Abdurrahman Doğru mansiyon ödülüne layık görüldü.
Kral II. Friedrich’in Kabinesinde Mehmet Kerem Okutan Augustus Wilhelm of Prussia’yı temsil ederken Yusuf Canbaş Jacques Duhan De Jandun olarak mansiyon ödülüne layık görüldü.
Komite başkanlığını Üsame Kıyak’ın; komite moderatörlüğünü Nihan Okudan, Asude Karadeniz ve Yakup Kaan Baycan’ ın üstlendiği Avrupa Konseyinde; Akif Abacı Hırvatistan, Alhashemi Kanjo Estonya, Hatice Zeybek Finlandiya, Safiye Nur Usta Çek Cumhuriyeti delegeliğini yaparken Bulgarya’yı temsil eden Abdullah Cahid Kulaklıoğlu mansiyon ödülüne layık görüldü.
Necati Işık’ın komite başkanlığını yaparken, İsmail Furkan Kaklık’ın akademik asistanlığını yürüttüğü ve Enes Şaban Tanrıkulu’nun komite moderatörlüğünü üstlendiği Uluslararası Silahsızlandırma Komitesinde; Rusya’yı temsil eden Zeynep Uyaver gözde delege ödülüne layık görülürken, Ruken Erkan Kuzey Kore’yi temsil etti.
İran Devrimi komitesinde ise Yusuf Osman Usta Mohammad Javad Bahonar’ı, Ahmet Enes Öztürk Massoud Rajavi’yi, Ayşe Şevval Önal Abbas Amir-Entezam’ı, Zeynep Saliha Ertunç Nourettin Kianori’yi canlandırdı. Morteza Motahhari rolündeki İsmail Baha Uca gözde delege, Mansoor Hekmat rolündeki Muhammed Efdal Kaplan ise en iyi delege ödülüne layık görüldü.
HAYDARPASAMUN
28 - 31 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen Haydarpaşa Anadolu Lisesi Model Birleşmiş Milletler Konferansı’na katılan Kartal AİHL kapanış töreninde yine kazandığı ödüllerle sahnede yerini aldı. Çeşitli dünya sorunlarının çözümlenmesi için uğraşılan ve tartışılarak çözüm önerilerinin sunulduğu konferansta öğrencilerden;
Mehmet Fatih İzgi ve Necati Işık'ın Komite Başkanlığı yaparken Dilara Koç'un Akademik Asistanlığını ve Zeynep Sümeyye Gümüş'ün komite moderatörlüğünü üstlendiği Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nde Peru’yu temsil eden Ali Kerem Ayğan mansiyon ödülüne layık görülürken, Mürsel Mazlum İsviçre’yi, Suat Eren Akça ise Meksika’yı temsil etti.
Uluslararası İnsan Hakları Komitesinde Somali’yi temsil eden Elif Leyal Uğraş ve Afganistan’ı temsil eden Beyza Demiral mansiyon ödülüne layık görülürken, Elifnur Doğanlı Finlandiya’yı temsil etti. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nda Kosta Rika’yı temsil eden Muhammet Fatih Erarslan en iyi delege, Lüksemburg’u temsil eden Ahmet Enes Öztürk ise gözde delege ödülüne layık görülürken; Gizem Nur Kuşlu Libya’yı, Hayrunnisa Tural Kazakistan’ı, Nihan Saygal ise Kanada’yı temsil ettiler.
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde Hırvatistan’ı temsil eden Ayşe Zeynep Öztürk gözde delege, Gürcistan’ı temsil eden Ayşe Zülal Yılmaz ise mansiyon ödülüne layık görülürken; Gamze Yıldırım Tunus’u, Elif Sude Yaşar ise Tayland’ı temsil ettiler. Filedelfiya Kongresi’nde Arthur Middleton olarak yer alan Zeynep Uyaver mansiyon ödülüne layık görülürken; Abdurrahman Doğru ise George Washington olarak yer aldı.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Polis Komisyonu’nda Kawthar Akraa Ajan Stoddard olarak mansiyon ödülüne layık görülürken Tarihi Güvenlik Konseyi’nde Emine Beyza Ünver Mısır’ı temsil etti.
Acar mansiyon ödülüne layık görülürken, Yusuf Osman Osta Portekiz'i temsil etti. Indira Gandi Kabinesi'nde Berna Elif Aktolga ise Çalışma Bakanı rolünü üstlendi.