İmam Hatipte her yeteneğe yer var!

Liselere geçiş sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih başvuruları devam ediyor. Tercih edilen lise türlerinde ise program çeşitliliği, öğrencilere sağlanan sosyal, sportif ve sanatsal programlar desteği ile imam hatip liseleri dikkat çekiyor.

İmam Hatipte her yeteneğe yer var!
İmam Hatipte her yeteneğe yer var!
GİRİŞ 08.07.2019 00:06 GÜNCELLEME 08.07.2019 00:06

Sınavla öğrenci alacak liselere 1 Temmuz Pazartesi başlayan tercih başvuruları, 12 Temmuz 2019 Cuma gününe kadar devam edecek. Öğrenciler bu aşamada Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, İmam Hatip, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinden birini tercih ederek başvurusu yapacak.

Tam donanımlı ve rekabetçi gençler

Millî Eğitim Bakanlığı son yılarda fen bilimlerine ve sosyal bilimlere ilgi duyan öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerine destek vermek, rasyonel ve analitik düşünme becerilerini geliştirmek ve yükseköğrenime hazırlanmalarına katkı sağlamak amacıyla Anadolu İmam Hatip Liselerinde program çeşitliliğine gitti. Bunlar arasında ise “Fen ve Sosyal Bilimler Projesi Uygulayan” Anadolu imam hatip liseleri başta geliyor. Bu okullarda öğrencilerin, fen ve sosyal bilimler alanında öne çıkan bilimsel gelişmeleri öğrenmesinin yanı sıra bilimsel ve teknik araştırmalara ilgi duyan, okuyan, düşünen, yorumlayan, araştıran ve sorgulayan, uluslararası düzeyde akranları ile rekabet edecek seviyede bilgi ve becerilerle donanmış, bilimin ve hikmetin yolundan giden, geleceğin dünyasında aktif rol alabilecek yenilikçi ve dinamik bireyler olarak yetişmesine çalışılıyor. Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel, akademik, teknolojik proje çalışmaları, yarışmalar ve etkinliklere öğrenciler teşvik edilip bu tür organizasyonlara katılımları sağlanıyor.

6 dilde eğitim

Hazırlık sınıfı bulunan yabancı dil ağırlıklı Anadolu İmam Hatip Liselerinde ise yabancı dil sorununu çözmüş bireylerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla Arapça, İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça ve Çince dillerinde konuşma, anlama, okuma ve yazma becerileri kazandırılıyor. Aracı dilsiz eğitim verilen bu okullarda tatillerde de dil kampları yapılıyor. Okulların bulunduğu illerde başta Arap, İngiliz, Alman, İspanyol, Rus Dili ve Edebiyatı bölümleri olmak üzere ilgili dillerin öğretmenlik bölümleri için üniversiteler ile protokoller gerçekleştiriliyor. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlık dil sınıfı olan okullarda Arapça, İngilizce, İspanyolca, Almanca ve Rusça olarak ayrıca uluslararası Anadolu imam hatip liselerinde 80’i aşkın farklı ülkeden öğrencilere yönelik Türkçe münazara yapılıyor. Okullarda çok farklı temalarda Türkçe, Arapça, Osmanlıca, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Rusça dergi ve gazeteler yayımlanıyor.

Okullara 7  alanda takip

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından okullardaki eğitim ve öğretimde standart ve kaliteyi daha ileriye taşımak, okullar arasında uygulama birlikteliğini sağlamak için yol haritası mahiyetinde bir "Vizyon Belgesi"  hazırlandı. Hazırlanan Vizyon Belgesi doğrultusunda oluşturulan aylık eylem planları, Kalite Takip Sistemi (KTS) elektronik yazılım sistemi ile 3 yıldır takip ediliyor. Takip edilen yedi alan ise şu başlıklardan oluşuyor: Eğitim Ortamları ve Fiziki İmkânlar Alanı, Öğretmen ve Eğitim Yöneticileri Alanı, Akademik Gelişim Alanı, Öğrenci Mesleki Gelişim Alanı, Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat, Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Alanı, Okul Tarafından Gerçekleştirilen Örnek ve Özgün Uygulama/Proje Alanı, İzleme ve Değerlendirme Alanı.

Öğretmenler ve yöneticilere denetim

Proje okulların birçoğunda çoğunluğu akademisyenlerden oluşan okul danışma kurulları görev yapıyor. Öğrencilere yönelik ulusal ve uluslararası alanda akademik, meslekî, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlardaki çalışmalar yapılıyor. Dijital alanda yetenekli olan öğrencilere hitap etmek üzere ise robotik kodlama atölyeleri kuruluyor. Bu okullarda öğretmenlerin ve yöneticilerin mesleki bilgi, beceri ve tutum ve değerler bağlamında geliştirilmesine yönelik Öğretmen Gelişim Eylem Planı (ÖGEP) ve Yönetici Gelişim Eylem Planı uygulanıyor. Bu planlar çerçevesinde öğretmen ve yöneticilerin öğretim yöntem-teknikleri, eğitim teknolojileri, iletişim, eğitim yönetimi, kalite geliştirme, süreç izleme ve değerlendirme, liderlik becerisi, takım ruhu vb. konularda gelişimleri koordine edilerek destekleniyor.

Sınırları aşan okullar

İmam hatip liseleri arasında, halkı Müslüman olan ülkeler ile Müslümanların yaşadığı ülkelerde din eğitimi ve hizmetleri verecek personelin yetiştirilmesine katkı sağlamak ve Müslüman toplumlar arasında eğitim ve kültür iş birliğini geliştirmek için açılan uluslararası Anadolu imam hatip liseleri de hizmet veriyor. Türkiye genelinde sayısı 13 olan bu okulların çatısı altında aynı zamanda “Fen ve Sosyal Bilimler Projesi Uygulayan” Anadolu imam hatip liseleri de bulunuyor. Bu çerçevede yine ülkesini ve medeniyet coğrafyasını tanıyan, gönül coğrafyamız ile sosyal ilişkiler kurabilen, İslam kültür ve medeniyetini tanıyan bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak ve kardeşlik duygularının geliştirilmesini sağlamak amacıyla Anadolu imam hatip liseleri ile yurt dışında muadil programı olan okullar arasında "Sınırları Aşan Kardeş Okul Projesi" uygulanarak karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriliyor.

Mesleki yarışma ve programlar

İmam hatip liselerinde hem bilimsel, hem de sosyal ve kültürel alanlarda onlarca proje uygulanıyor, program ve organizasyon düzenleniyor. Temel-sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında öğrencilerin gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK yarışmalarına katılımlar teşvik ediliyor ve öğrenciler bu alanda büyük başarılar kazanıyor. Ulusal ve uluslararası öğrenci sempozyumları, Model Birleşmiş Milletler Sempozyumları düzenleniyor. Öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda katıldıkları mesleki ve kültürel yarışma ve programlardan bazıları şunlar: "Peygamberimizden Hayat Ölçüleri: Kırk Hadis", "Tartışa Tartışa Anlatıyoruz-Tartışa Tartışa Anlıyoruz" Münazara Etkinliği, "Genç Fikirler" Öğrenci Oturumları (Panel, Açık Oturum, Sempozyum, Forum, Konferans, Söyleşi), Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışması, "Genç Sesler" Mûsikî Etkinliği, "40 Şair, 40 Şiir" Etkinliği, Kur'an-ı Kerim'den Hayat Ölçüleri: Kırk Ayet, Müze ile Eğitim Etkinliği, "Genç Sadâ” Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması, "Genç Bilâller" Ezan Okuma Yarışması, “Kur’an’ın Genç Muhafızları” Hafızlık Yarışması, “Genç Hatipler Minberde" Hutbe Okuma yarışması.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli İrade Platformu'ndan Filistin için ortak çağrı
Esed rejiminin askerleri teslim oldu: Esed'in fotoğrafını ezdiler