İlkokul, ortaokul ve liselerde sınıf geçme nasıl olacak? Bu yıl sınıfta kalma var mı?

Corona virüs tedbirleri kapsamında 2019-2020 bahar döneminde uzaktan eğitim modeline geçiş yapıldı. Öğrencilerin ilk dönemde aldıkları notun ikinci döneme aynen yansıtılacağını açıklaması üzerine öğrenciler ve veliler üniversiteye geçiş yapacak 12. sınıfların başarısız oldukları dersten nasıl sorumlu olacakları merak ediyordu. Beklenen açıklama Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldı.

İlkokul, ortaokul ve liselerde sınıf geçme nasıl olacak? Bu yıl sınıfta kalma var mı?
İlkokul, ortaokul ve liselerde sınıf geçme nasıl olacak? Bu yıl sınıfta kalma var mı?
GİRİŞ 21.05.2020 11:04 GÜNCELLEME 21.05.2020 11:04
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2019-2020 eğitim öğretim yılında lise öğrencileri için sınıf geçmeyle ilgili detayları açıkladı. Özellikle üniversite sınavına hazırlanan 12. sınıf öğrencileri ve velileri için örencilerin başarısız oldukları derslerden nasıl sorumlu olacakları merak ediliyordu. Zira yapılan açıklamaya göre Corona virüs tedvirleri kapsamında okullara ara verildi ve uzaktan eğitim dönemine geçiş yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk örencilerin ilk dönem aldıkları notların ikinci döneme aynen yansıtılacağını açıklamıştı. Peki üniversiteye geçiş yapacak 12. sınıf öğrencileri başarısız oldukları dersten nasıl sorumlu olacak? Merakla beklenen açıklama Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldı.

 

 

12. SINIF ÖĞRENCİLERİ BAŞARISIZ OLDUKLARI DERSLERDEN SORUMLU OLACAK

Liselerde sınıf geçme sisteminin nasıl olacağına dair Milli Eğitim Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması geldi. İşte açıklama;

2019-2020 eğitim öğretim yılı sene sonu puanı birinci dönem puanlarıyla belirleneceğinden, ikinci dönemde hiçbir ölçme ve değerlendirme aracı dikkate alınmayacak. Öğrenciler, yüz yüze yapılamayan eğitim öğretim faaliyetlerinden not değerlendirmesine tabi tutulmayacak.

 

 

Tüm derslerden başarılı olan öğrenciler ile başarısız dersleri bulunanlardan, yıl sonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler sınıfını doğrudan geçecek. Alt sınıflar da dahil, başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın doğrudan sınıfını geçemeyen öğrenciler ise baraj, ders ayrımı yapılmaksızın sorumlu olarak bir üst sınıfa geçecek. 12. sınıf öğrencileri başarısız oldukları derslerden sorumlu olacak, sorumluluk sınavında başarılı olmaları halinde mezuniyet puanları hesaplanarak mezun edilecek.

12. sınıf öğrencilerinin 9, 10, 11. sınıflara ait yıl sonu başarı puanları ile 2019-2020 eğitim öğretim yılının birinci dönem başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak mezuniyet puanları oluşturulacak ve diploma puanı olarak diplomalarına yazılacak. Diploma puanı, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanırken kullanılacak lise mezuniyet puanı olarak değerlendirilecek.

Tüm kademelerde sadece birinci dönemde yapılan devamsızlıklar dikkate alınacak, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri doğrultusunda devamsızlık süresini dolduran öğrenciler sınıf tekrarına kalacak.

DİPLOMA VE ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ HESAPLANMASI

12. sınıf öğrencilerinin başarısız veya sorumlu derslerinin olması, üniversite sınavlarına girmelerine engel oluşturmayacak. Dolayısıyla tüm 12. sınıf öğrencileri sorumlu dersi olup olmamasına bakılmaksızın üniversite sınavlarına girebilecek. Doğrudan sınıf geçme şartlarını taşıyan öğrenciler mezun olacak ve diplomalarını alacak.

Üniversiteye yerleşen öğrencilere YÖK tarafından diplomalarını aralık ayı sonuna kadar öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumlarına ibraz etme hakkı tanınacak. Bu nedenle söz konusu öğrencilerin 31 Aralık'a kadar diplomalarını teslim etmeleri şartıyla üniversiteye kayıt yaptırmalarında da engel bulunmayacak.

SORUMLU GEÇİLEN DERSLERİN SINAV ZAMANLARI

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre sorumluluk sınavları, birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ile son iki haftası içinde yapılacak. Eğitim öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavı sonunda tek dersten başarısızlığı bulunan son sınıf öğrencileri için aynı usulle takip eden hafta içinde bir sınav daha yapılacak.

YORUMLAR 3
  • BU MU ADALET! 4 yıl önce Şikayet Et
    4 Yilini dolduran okullarda norm acigi olmadigindan dolayi ogretmenlige gecis yapma durumunda olan okul mudurleri icin hic olmazsa 2023 yilina kadar sinavsiz okul secme mujdesi vermiyecek misiniz?
    Cevapla
  • VEFA 4 yıl önce Şikayet Et
    Sonuna kadar katiliyorum.Saglik bakanimiz personeline sahip cikiyor,Milli Egitim Bakanimizda sahip cikar...Merak etme kardesim.
    Cevapla
  • Sevcan İnegöl 4 yıl önce Şikayet Et
    Açik lise son siniflar için durum ne? Onlarin 1. Dönem notlari geçerli mi? Degilse sinavlari ne zaman?Onlarin üniversite sinav puanlari nasil hesaplanacak?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan ve Ahmed eş-Şera'dan tüm dünyaya son dakika çağrısı! Kritik PKK/YPG detayı
Resmen açıklandı: TOKİ'den 13 bin TL taksitle 2+1 daire imkanı!