YKS puan nasıl hesaplanır? 2020 AYT, TYT ve YDT puan hesaplama

27 Haziran tarihinde YKS’nın ilk oturumu TYT sınavını tamamlandı. Bugün üniversite sınavı AYT ve YDT oturumlarıyla devam edecek. Sınava giren adaylar YKS puan hesaplama nasıl yapılır? Sorusunun yanıtını araştırıyor. Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler derslerinin katsayı oranları öğrencilerin başarı sıralamalarını etkileyecek. İşte YKS puan hesaplama yöntemi...

YKS puan nasıl hesaplanır? 2020 AYT, TYT ve YDT puan hesaplama
YKS puan nasıl hesaplanır? 2020 AYT, TYT ve YDT puan hesaplama
GİRİŞ 28.06.2020 10:37 GÜNCELLEME 28.06.2020 10:37

Üniversite sınavına hazırlanan binlerce aday bugün gerçekleştirilen 2. oturum olan Alan Yeterlilik Testi Sınavına (AYT) katıldı. Sınavda öğrencilere Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri bölümlerinden sorular sorulacak. ÖSYM tarafından YKS kılavuzunda açıklanan verilere göre derslere ait katsayı oranları öğrenciler tarafından araştırılıyor. Adaylar sınavda doğru olarak cevapladıkları soruların puan olarak karşılıklarını merak ediyor. Öğrencilerin sınavda aldığı puanlar  başarı sıralamalarını etkileyecek. YKS sınav sonuçları 28 Temmuz günü açıklanacak. Sonuçların ilan edilmesinin ardından öğrenciler üniversite tercihlerine başlayacak. Peki YKS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte puan AYT, TYT ve YDT puan hesaplama detayları...

2020 YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

-ÖSYM’nin düzenlediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puan hesaplamasında ilk olarak öğrencilerin verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

-Son sınıfta okuyan   adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

 

-Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanla hesaplanacaktır. 

-İptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak k geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) SINAVA  ETKİSİ 

Ortaöğretim Başarı Puanı,  öğrencilerin ortaöğretimi bitirdiği başarı puanını temsil eder. OBP başarı puanı AYT ve TYT puan hesaplama işlemine dahil edilir. OBP, Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına dönüştürülecektir. En küçüğü 250 en büyüğü 500 olan OBP puanları TYT ve AYT puan hesaplama sonuçlarına eklenir. OBP başarı puanları üniversite sınavında sıralamayı büyük ölçüde etkilemektedir.

YKS OTURUMLARI SAAT KAÇTA NE KADAR SÜRECEK?

Üniversite sınavının ilk oturumu olan TYT 27 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’de başlayacak. TYT sınavı 165 dakika sürecek. 

28 Haziran Pazar günü saat 10.15’de başlayacak Alan Yeterlilik Testi toplam 180 dakika sürecek.

YKS’nin son oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) 28 Haziran Pazar günü saat 15.15’de başlayacak ve 120 dakika sürecek.

CUMARTESİ-PAZAR GÜNÜ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı nedeniyle 81 ilde hafta sonu Cumartesi 09.30 ile 15.00 saatleri arasında, Pazar günü 09.30 ile 18.30 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Üniversite sınavına girecek adayların sınav binasına ulaşımlarının toplu taşıma ile sağlanması halinde kendilerinin yanı sıra bir yakını, özel araçla gelinmesi halinde ise araç sürücüsü ile birlikte bir yakını sokağa çıkma yasağına tabi olmayacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Terör örgütünün elinden kurtarıldı! İşte Suriye'deki Deyrizor Askeri Havaalanı
Hamaney'den Suriye'yi karıştırmaya yönelik ima: Gençler harekete geçmeli