Son dakika haberi: LGS Tercih klavuzu yayımlandı! Çok önemli değişiklik

Son Dakika Haberi: LGS kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları bugün (16.07.2020) açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığınca LGS kapsamında 20 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları "meb.gov.tr" adresinden açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından ÖSYM tarafından tercih klavuzu da yayımlandı.

GİRİŞ 16.07.2020 12:37 GÜNCELLEME 16.07.2020 12:40
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

LGS kapsamındaki merkezi sınav, 20 Haziran'da başarıyla uygulandı. 2019 yılında 1 milyon 29 bin 555 öğrencinin katıldığı sınavda, 2020'de 1 milyon 472 bin 88 öğrenci yer aldı. Böylece sınava katılan öğrenci sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 43 artış gösterdi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı, sınavın sağlıklı uygulanabilmesi için okul sayısını yaklaşık 5 kat, görevli sayısını ise 2 kattan fazla artırdı.

SINAV SONUCUNUZU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...

 

TERCİH KLAVUZU YAYIMLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020 LGS tercih ve yerleştirme kılavuzunu meb.gov.tr adresinde yayımladı.

LGS kapsamında lise tercihleri 20 Temmuz-29 Temmuz arasında yapılabilecek. Milli Eğitim Bakanlığınca, LGS kapsamındaki merkezi sınavın puanı ile öğrenci alan okullar için tercih sayısı 5'ten 10'a çıkartıldı.

TERCİH KLAVUZUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

2020 LGS'DE SORU İPTALİ VAR MI?

20 Haziran'da uygulanan LGS merkezi sınav kapsamında öğrencilere farklı branşlardan toplam 90 soru soruldu. Saat 9.30'da başlayan ilk oturumda öğrenciler Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil Testleri uygulandı.

İkinci oturum 11.30'da başladı ve bu oturumda öğrenciler matematik ve fen bilimleri testlerini cevapladı. Merkezi sınavda yer alan soruların hiçbiri iptal olmadı.

FEN BİLİMLERİNDE BAŞARI ARTTI

2020 merkezi sınavında sözel bölümde yer alan soru sayısı 20 olan Türkçe alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 10,00, soru sayısı 10 olan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 5,05, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinde 6,39 ve yabancı dil alt testinde ise 3,53 olarak gerçekleşti.

Sayısal bölümde soru sayısı 20 olan matematik ve fen bilimleri alt testleri yer aldı. Öğrencilerin matematik testindeki doğru cevap sayısı ortalaması 4,89, fen bilimleri alt testindeki doğru cevap sayısı ise 10,21 olarak hesaplandı.

2019 yılındaki merkezi sınav sonuçlarıyla kıyaslandığında öğrencilerin fen bilimleri testinde daha başarılı olduğu, diğer testlerde ise daha düşük başarı gösterdiği belirlendi.

181 ÖĞRENCİ TAM PUAN ALDI

Sınava 42 farklı ilden katılan 181 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Puanların 100 ile 500 arasında değiştiği dağılımda öğrencilerin yüzde 7,85'i 400-500 aralığında puan aldı. Öğrencilerin en yoğun bulunduğu puan aralığı (yüzde 56,29) 200-299 oldu. Sınav puanlarının ortalaması 286,35, standart sapması ise 69,22 olarak hesaplandı.

SINAV SONUCUNUZU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...

TESTLERDE NİTELİK YÜKSELDİ

Sınavın salgın sürecinde yapılması dolayısıyla MEB, 2020 merkezi sınavının kapsamını öğrencilerin okulda yüz yüze eğitim aldıkları ilk dönemle sınırlı tuttu.

Raporda sonuçları paylaşılan analizlerde, sınavda yer alan soruların yeterli ayırt ediciliğe sahip olduğu, farklı başarı düzeylerindeki öğrencilere hitap edebildiği ve alt testlerden elde edilen sonuçların güvenilir olduğu gösterildi.

Bu sonuçlar, kapsamının daraltılmasına rağmen sınavın teknik açıdan yüksek niteliğe sahip olduğunu gösterdi.

KIZ ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI

Raporda, çeşitli öğrenci gruplarının sınav performansları hakkında da analiz sonuçlarına yer verildi. Elde edilen bulgular, kız öğrencilerin matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha başarılı olduğunu gösterdi. 2018 ve 2019 yıllarındaki merkezi sınavlarda da ortaya çıkan bu sonuç, kız öğrencilerin görece yüksek başarısının sürdüğünü gösteriyor. 

ANNE VE BABA EĞİTİM DÜZEYİ YÜKSEK ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI

Yapılan diğer bir incelemede, öğrencilerin anne ve baba eğitim düzeyleri arttıkça sınav puanlarının da arttığı belirlendi. Bu konuda yapılan diğer çalışmalarla tutarlı olan bu sonuç, velilerin eğitim düzeyleri ve dolayısıyla sosyoekonomik düzeylerindeki artışın öğrencilerin akademik performanslarındaki artışla ilişkili olduğunu gösterdi.

SINAV SONUÇLARI OKULUN BAŞARISI İLE İLİŞKİLİ

Raporda incelenen diğer bir unsur da öğrencilerin sınavda gösterdikleri performansla okuldaki akademik performansları arasındaki ilişkiydi. Analizler, geçen yıl olduğu gibi 2020'de de merkezi sınav sonuçlarının öğrencilerin okul başarıları arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösterdi. Bu sonuçlar, sınav performansı ile öğrencilerin okuldaki başarılarının aynı şekilde değiştiğini ve güçlü bir bağlantıya sahip olduğunu gösteriyor.

SINAV SONUCUNUZU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...

UZMANLARDAN TERCİH ÖNERİSİ

Liseler için tercih süreci devam ederken Mektebim Koleji Rehberlik Koordinatörü Tuba Kıncak lisenin bireyin mesleki kimliğini ararken geleceğine büyük ölçüde yön veren değişkenlerin başında yer aldığını belirtti.

Bu dönemin kariyer açısından önemini vurgulayan Kıncak, “Aslında birey, kariyer tasarımıyla ilk defa hayatının bu döneminde bilinç düzeyi artmış bir şekilde karşılaşmaktadır. Bu yönerge, sınav sonucuyla yerleşmek isteyen öğrenciler için başlangıçtaki ilk adımdır. Özetle tercih rekabetindeki ilk değişken, sınav sonucunun diğer öğrencilerin sınav sonuçlarına olan sıralama üstünlüğüdür” dedi.

“GELECEĞİNİ NASIL ŞEKİLLENDİRMEK İSTEDİĞİNE KARAR VERMELİ”

Sınavla oluşan sıralama sonrasında ortaya çıkan seçeneklerin doğrultusunda öğrenciler tercih listelerini nasıl oluşturması, hangi kriterlere dikkat etmesi gerektiğini de söyleyen Kıncak, “Öğrencinin, ailesinin desteği ile cevaplayacağı anahtar sorular “Geleceğimi nasıl tasarlamak istiyorum? Hayattan beklentilerim neler? Kendimi nerede ve hangi koşullarda mutlu hissedebilirim?” şeklinde sıralanabilir. Birey bu cevapları ararken doğduğu andan itibaren bütün gelişimini izleme fırsatı bulmuş ebeveynlere büyük roller düşmektedir. Çocuğu tanımak ne kadar önemli ise ergenliğin “kimlik arayışının” başladığı bu dönemde çocuğun karmaşalarını anlamak da bir o kadar önemlidir” dedi.

YORUMLAR 10
  • Vatann sever 4 yıl önce Şikayet Et
    Matematik te başarıya bak Sebebi Avrupa’da modern matematik üniversitede mühendislikte öğretiliyor bizde lisede zoraki oda olmuyor Yabancı dil her yıl iki kitap bitirmeye uğraşıyor öğretmenler oradalar başarı nanay çünkü kitap bitirmek yerine basit konuşma kalıplarıyla pratik öğrenme yapılmalı Beni duyup okuyan varsa böyle devam etmez matematik ve diğer dersler gidip diğer ülkelerin sistemleri incelensin 100 kg taşıyacak öğrenciye 300 kg yüklersen öğrenci çöker ve matematikten nefret eder?????
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ahlâk, vicdan , merhametli olmayı öğretin..Okul 2. Plânda kalırsa başarı kendiliğinden gelir.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    O , ilk konuşan çocuk hayatta mutsuz olmaz.
    Cevapla
  • Gönul 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle ailelerin desteği çok önemli
    Cevapla
  • UZMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Uzmanlar iş başında.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den tarihi Netanyahu kararı sonrası ilk açıklama! Beyaz Saray duyurdu
Emekli zammı için asgari ücret ayarı! 2025 zamları için çok önemli bir ipucu