DGS bitti, sorunlar bitmedi! Öğrenciler bunu hesap etmedi

ÖSYM kapsamında bugün gerçekleştirilen ve 150 dakika süren Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ardından adaylar soru ve cevapları merak etmeye başladı. ÖSYM'nin yayınladığı kılavuza göre DGS sınav sonuç tarihi de belli oldu. Öte yandan, sınava giren öğrenciler kendi bölümünden soruları cevapladı ancak hesaplanması için her iki gruptan en az 0,5 ham puan alınması gerekiyordu.

DGS bitti, sorunlar bitmedi! Öğrenciler bunu hesap etmedi
DGS bitti, sorunlar bitmedi! Öğrenciler bunu hesap etmedi
GİRİŞ 09.08.2020 17:37 GÜNCELLEME 09.08.2020 19:09
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

DGS'ye giren öğrenciler, yetkililerin sınav hakkında yeterli duyuru yapılmamasından şikayetçi oldu. Birçok öğrenci kendi bölümünden soruları cevapladı ancak hesaplanması için her iki gruptan en az 0,5 ham puan alınması gerekiyordu.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM)  Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişi kapsamında uyguladığı 2020 DGS tamamlandı. DGS’ye giren öğrenciler sınavın ardından puanlarını hesaplamak için soru ve cevapların ne zaman yayınlanacağını merak etmeye başladı. Adaylar ayrıca DGS sonuçlarının da hangi tarihte yayınlanacağını araştırıyor. DGS sınav sonuç tarihi 9 Eylül 2020 olarak açıklanmıştı. Ancak sınav soru ve cevaplarının yayınlanacağı tarih ile ilgili net bir açıklama yer almıyor.

 

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM tarafından bugün düzenlenen 2020 DGS sonuçları, sınav uygulama takvimine göre 9 Eylül 2020 tarihinde ilan edilecek. Sınav sonuçları ardından adayların tercih işlemleri başlayacak.

 

 

DGS SORU VE CEVAPLARI NE ZAMAN YAYINLANIR?

2020 DGS soru ve cevapları hakkında ÖSYM’nin herhangi bir açıklaması bulunmuyor. Ancak önceki yıllara bakıldığında DGS sorularının bir iki gün içerisinde açıklanacağı söylenebilir. Sorular yayınlandığı anda sayfamızda yer alacak.

SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ HAKKINDA

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın
sınav sonuç bilgisinde;

a) Testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları
b) Ön lisans başarı puanı
c) 2020-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır.

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM’nin internet adresinden yayımlanan Tercih
Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2'nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu
tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir. Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1'de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı hâlde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1'den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemi yapılmalı ve tercih işlemi ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Tercihlerin ÖSYM'ye ulaştığından emin olunması için ekranda “2020-DGS Tercihleriniz ÖSYM'ye bildirilmiştir.” ifadesi mutlaka görülmelidir. Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere Merkezimizde kesinlikle işlem yapılmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

ÖSYM BAŞKANI AYGÜN'DEN AÇIKLAMA

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 2 yıllık üniversite eğitimlerini, 4 yıla tamamlamak isteyenler için 9 Ağustos Pazar günü yapılacak Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) 389 bin 308 adayın katılacağını bildirdi.

Aygün, 9 Ağustos'ta düzenlenecek Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sınav başvurularının 9-17 Haziran'da alındığını anımsatan Aygün, "İki yıllık ön lisans eğitimlerini 4 yıllık lisans programlarına geçerek devam ettirmek isteyenler için 81 il ve Lefkoşa ve 89 sınav merkezinde uygulanacak DGS'ye toplam 389 bin 308 aday katılacak. Sınava girecek tüm adaylarımıza şimdiden başarılar diliyorum." dedi.

120 sorudan oluşan DGS'de sayısal ve sözel testlerin uygulanacağını, adaylara 150 dakika süre verileceğini anlatan Aygün, testlerde çoktan seçmeli soruların yer alacağını kaydetti.

Aygün, gerekli kontroller için sınav saatinden en az 1 saat 15 dakika önce sınava girecekleri binalarda hazır bulunmaları gereken adaylara, saat 10.00'dan sonra içeriye alınmayacakları uyarısı yaptı.

KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ

ÖSYM olarak sınav için tüm hazırlıkları yaptıklarını bildiren Aygün, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirleri şöyle anlattı:

"Sınav binalarının veya okulların sınavdan önce detaylı temizliği yapılacak ve dezenfekte edilecek. Koronavirüs önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtılacak. İsteyen adaylar, kendileri de dezenfektanlarını yanlarında getirebilecekler. Sınav görevlilerine de maske ve dezenfektanla birlikte lateks eldiven de dağıtılacak. Adaylar ve görevliler kendi maske ve/veya siperlikleri ile de gelebilecekler.

Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmayacak. Adaylar sınav binalarına girişte ve sınav bitiminde binadan çıkışta, sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirilecek. Okul bahçeleri girişinde ya da önünde kümelenmenin önlenmesi için ailelerin çocuklarını bıraktıktan sonra beklememeleri ve ayrılmaları önem arz ediyor."

ÖSYM Başkanı Aygün, ayrıca sınav günü nüfus cüzdanını kaybedenlere geçici kimlik belgesi vermek için açık tutulacak nüfus müdürlüklerinin de ÖSYM'nin internet sitesinden duyurulduğunu anımsattı.

YORUMLAR 48
  • Sakine 4 yıl önce Şikayet Et
    Sınav her sene zorlaşıyor. 0,5 ham puanını değil kaldırmak 2021 için 1 ham puan yaptılar. Ya insanlara lisans tamamlama diye umut vermeyin ya da bu dgs sınavını kaldırın. Başka hiç bir sınavda böyle bir uyğulama yok. Biz dgs öğrencilerine aptal muamelesi yapmaktan vazgeçin artık. Ben 1 tane türkçe neti yaparak mı hemşire olunca ülkeme faydalı olacağım. Ya da başka biri 1 tane matematik neti yaparak mı hukuk fakültesini okuyup adalet dağıtacak. Bu konu hakkında gerekli mercilere dava açalım arkadaşlar. Resmen dalga konusu olduk. Dünyada yok böyle saçma bir sınav sistemi
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ham puan uygulamasının kaldıracağının kısa sürede ümit ediyoruz çünki okadar çok aday mağdur olacak yoksa 1 yıl yazık olacak bu pandemi döneminde
    Cevapla
  • Muharrem 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu düzenlemenin acilen değişmesini istiyoruz
    Cevapla
  • Emrah 4 yıl önce Şikayet Et
    Madem böyle bir şey var neden salon başkanı bizi bilgilendirmedi. Boşuna girdik yani.
    Cevapla
  • kadir 3 yıl önce Şikayet Et
    senin ne yapıp ne yapmadığın bu kuralın ''saçma'' olduğu gerçeğini değiştirmiyor....
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Boşuna girdiniz tabi, ben full e yakın yaparak kazanmıştım :D
    Cevapla
  • ahmet dusak 4 yıl önce Şikayet Et
    ben DGS den sayısal sorularının 55 ini yaptım ve muhtemelen 50 den fazla net gelecek ama sözeli yapma gereği görmedim. ve puanım hesaplanmayacakmış. bu hiç adil değil
    Cevapla
  • kurallarıokusaydın 4 yıl önce Şikayet Et
    azıcık kuralları okusaydınız bu olmazdı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Siyasal Siyonistler arasında çatlak! Kanser Netanyahu Knesset'te
Ukrayna, İDA'yla Rus helikopterini düşürdü