Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlayacak mı? 2020-2021 üniversiteler ne zaman açılacak?
Üniversitelerin açılma tarihi milyonlarca önlisans ve lisans öğrencisi tarafından merak ediliyor. Üniversiteler akademik takvimlerini uzaktan olacak şekilde planladı. Okullarda eğitimin başlamasıyla üniversitelerin ne zaman açılacağı tekrar gündeme geldi. YÖK salgında üniversitelerde eğitim verilebilmesi için kılavuz hazırladı. Bu hamle yüz yüze eğitimin hazırlığı olarak tanımlandı. Peki üniversiteler açılacak mı?
YÖK üniversitelerin açılmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığından tavsiye kararı istemişti. Bakanlıktan yapılan geri dönüşte 2020-2021 eğitim yılı güz (birinci) dönem derslerinin uzaktan online şekilde verilmesi görüşü bildirilmişti. Üniversitelerde YÖK’ün hazırladığı rehber kılavuz öncülüğünde salgın tedbirleri alınmaya başlandı. Yükseköğretim Kurumlarında eğitim verilebilmesi ve faaliyetlerin sürdürülebilmesi için önlemler atılıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada Üniversitelerden akademik takvimlerini 1 Ekim sonrası açılacak şekilde planlamasını talep etmişti. Üniversitelerin nasıl açılacağıyla ilgili Bilim Kurulu Üyesi açıklamalarda bulundu. YÖK’ün üniversitelerin açılması konusunda Sağlık Bakanlığı ile istişare yaptığı biliniyor. Peki üniversiteler ne zaman açılacak?
ÜNİVERSİTELER 2020-2021 EĞİTİM YILINDA AÇILACAK MI?
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada üniversitelerden 1 Ekim tarihi sonrası başlayacak şekilde akademik takvimlerini hazırlamasını talep etmişti. 2020-2021 eğitim yılında birçok üniversite eğitimlerinin uzaktan verileceğini açıkladı. YÖK üniversitelerle ilgili Sağlık Bakanlığından tavsiye kararı istemiş ve aşağıdaki cevap yazısıyla dönüş sağlanmıştı.
“ Bakanlığın cevabi yazısında ‘2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde teorik derslerin mümkün olduğunca yüz yüze aynı ortamda bulunmaksızın uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir' ifadesi yer almaktadır.
*Üniversitenizde 2020-2021 eğitim ve öğretim dönemine ilişkin planlamalarınıza ait kararlarınızda Yükseköğretim Kurulunun, yükseköğretim kurumlarına tanımış olduğu inisiyatif çerçevesinde Sağlık Bakanlığının yukarıda zikredilen görüşlerinin dikkate alınması hususunda gereğini rica ederim”
BİLİM KURULU ÜYESİ ” VAKA ARTIŞ HIZI BELİRLEYECEK”
Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz yaptığı açıklamada üniversitelerin açılmasının önemli olduğunu vurgulayarak salgının seyrine göre sürecin şekilleneceğini belirtti. Kendisininde uygulamalı dersler verdiğine dikkat çeken Kayıpmaz” "Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda uygulamalı dersler vermiş bir eğitim görevlisi olarak yüz yüze eğitimin özellikle bizim sağlık bilimlerinde olduğu gibi usta çırak ilişkisine dayalı bölümlerde son derece önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.
KORUYUCU ÖNLEMLERLE EĞİTİM BAŞLAMASI TAVSİYE EDİLDİ!
2020-2021 eğitim öğretim döneminde güz dönemi derslerinin uzaktan eğitimle yürütülmesini, uygulamalı eğitimlerin ertelenmesi ertelenmemesi durumunda koruyucu önlemlerin alınarak eğitime başlanması ile ilgili Sağlık Bakanlığından verilen tavsiye yazısını hatırlatan Kayıpmaz “ Bu doğrultuda üniversiteler de kendi yetkili kurullarında eğitim modellerini nasıl sürdüreceklerine dair kararlar almıştı. Dün de Yüksek Öğretim Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte üniversitelerin kampüslerinde ve yerleşkelerinde enfeksiyonun kontrolünün nasıl olması gerektiğine dair Bilim Kurulu'nun da desteği ile önemli bir kılavuz yayınladı. Bu kılavuzda üniversitelerin açılması durumunda kampüs ve yerleşkelerde alınması gereken önlemler detaylı olarak yer almaktadır” dedi.
UYGULAMALI BÖLÜMLER VE YENİ KAZANANLAR ÖNCELİKLİ!
Üniversitelerin kademeli ve seyreltilmiş eğitim modelinin kendi alacakları karar doğrultusunda olabileceğine dikkat çeken Bilim Kurulu üyesi üniversitelerin açılması için gerekli olan en önemli şeyin vaka artış hızı olduğuna değindi. Üniversiteler açılsa bile önceliğin uygulamalı bölümlerin olması düşünülebilir diyen Kayıpmaz “ Sonrasında üniversiteye yeni başlayan öğrenciler düşünülebilir. Çünkü üniversiteyi yeni kazanan gençlerimizin üniversitesi, hocaları, kampüsü ve yeni bir şehre taşınıyorsa yaşayacakları şehirle tanışması için bu önemli bir süreç. Ama yine de tedbirlere mutlaka uyulması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
YÖK ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM İÇİN KILAVUZ HAZIRLADI!
Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan kılavuzda yüz yüze eğitimin uygulanmaya başlanması durumunda alınacak önlemler şimdiden hazırlandı. Yüz yüze yürütülen dersleri desteklemek amacıyla sınıf içi eğitimin yanında çevrimiçi (online) eğitimler verilecek. Sınıf İçi verilen eğitimlerin yanı sıra ders notu paylaşımı, makale yazdırma, ödev, alıştırma ve kaynak paylaşımı gibi etkinlikler belli haftalarda ya da her hafta belirli oranlarda uzaktan öğretim uygulamalarıyla desteklenerek ÖYS (Öğretim Yönetim Sistemi) ve canlı ders sistemleri üzerinden yürütülebilir. İşte YÖK tarafından hazırlanan kılavuzda öne çıkanlar;
Kampüs içerisindeki derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane, spor tesisleri gibi ortak kullanım alanları periyodik olarak temizlenmelidir. Ortak kullanılan mekânlarda kişi sayısı azaltılmalıdır.
Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre mümkün olduğunca toplantı ve sosyal aktiviteler açık havada veya online yapılmalıdır.
Dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesinin belirlenmesi, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gereklidir.
Kampüse gidiş ve gelişlerde faydalanılan toplu taşıma veya servis araçlarında mutlaka maske takılmalı, araçlara biniş ve inişlerde el hijyeni sağlanmalıdır.
Kapalı alanlarda bulunan herkesin sürekli maske kullanımı sağlanmalıdır. Birlikte yapılan aktivitelerde yakın mesafede olunması gerekli ise maskeye ilaveten ayrıca yüz siperliği de kullanılmalıdır.
UZAKTAN EĞİTİM KARARI ALAN ÜNİVERSİTELER!
Marmara Üniversitesinde de 2020-2021 akademik yılı güz döneminde öğretim faaliyetlerini uzaktan (çevrimiçi) gerçekleştirilecek.
Konya’da bulunan Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi ortaklaşa olarak 2020-2021 eğitim- öğretim yılı güz yarıyılının uzaktan eğitim olarak gerçekleştirilmesi yönünde ortak karar bildirdi.
Ege Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada tıp, diş hekimliği fen bilimleri enstitüsü tohumluk bilimi ve teknolojisi anabilim dalı erasmus mendus plant breeding (Bitki Islahı) ortak diploma programı hariç olmak üzere 2020-2021 güz yarıyılında önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde tüm teorik derslerin uzaktan öğretim yoluyla verilmesine karar verildi.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 2020-2021 eğitim öğretim yılının güz döneminde uzaktan eğitim vereceklerini açıkladı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), rektörlüğünden yapılan açıklamada, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat başkanlığında gerçekleştirilen senato toplantısında güz döneminin 5 Ekim’de başlayacağını Tıp Fakültesinin 4, 5 ve 6'ncı sınıflarında sadece uygulama derslerinin yüz yüze olacağı belirtildi.
Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörlüğünce 2020-2021 akademik yılı güz dönemi için uzaktan eğitim kararı alındı.