Üniversiteler ne zaman açılıyor? 2020 Üniversiteler bahar döneminde yüz yüze eğitime geçer mi?

Önlisans ve lisans eğitimlerini yüz yüze sürdürmek isteyen milyonlarca öğrencinin gözü kulağı alınacak karara çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en kısa sürede yüz yüze eğitime geçiş yapmayı hedeflediklerini açıklamasının ardınan üniversitelerin açılma tarihi merak konusu oldu. YÖK üniversitelerde salgın döneminde eğitim verilebilmesi için çalışmalar yapılıyor. Peki üniversiteler bahar döneminde açılır mı?

Üniversiteler ne zaman açılıyor? 2020 Üniversiteler bahar döneminde yüz yüze eğitime geçer mi?
Üniversiteler ne zaman açılıyor? 2020 Üniversiteler bahar döneminde yüz yüze eğitime geçer mi?
GİRİŞ 09.11.2020 10:10 GÜNCELLEME 09.11.2020 10:10
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Pandemi nedeniyle 2020 yılının 16 Mart tarihinde tatil edilen ve ikinci dönemi uzaktan eğitim imkanlarıyla tamamlayan üniversitelerin açılış tarihi çok sık olarak araştırılıyor. Üniversiteler ne zaman açılacak? sorusuna yanıt arayan lisans ve önlisans programlarına devam eden öğrencilerin yanı sıra üniversitelere yeni kayıt yaptıran adaylarda gelişmeleri yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son yaptığı açıklamada üniversitelerde en kısa sürede yüz yüze eğitime başlama hedeflerinin olduğunu belirtmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise katıldığı canlı yayında okulların açılmasıyla birlikte salgının gelişim ve o yaş grubundaki enfeksiyon oranlarını görmeye çalıştıklarını ve eldeki verilere göre değerlendirmelerin sürdüğünü belirtmişti. Diğer yandan YÖK pandemi sürecinde üniversitelerin eğitim verebilmesi için kılavuz hazırladı. Peki üniversiteler bahar yarıyılında yüz yüze eğitime başlar mı? İşte 2020-2021 üniversitelerin açılma tarihiyle ilgili son gelişmeler…

 

 

ÜNİVERSİTELER BAHAR YARIYILINDA AÇILACAK MI?

Türkiye’de en fazla öğrenciye sahip İstanbul Üniversitesi, Eskişehir Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve diğer birçok devlet üniversitesi yeni eğitim döneminde uzaktan eğitim yolunu tercih etti. Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitim tecrübesinin önemli olduğunu ifade ederek “ "İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. Üniversitelerde güz eğitim döneminin uzaktan eğitim imkanlarıyla tamamlanıp ikinci dönemde vaka artış sayısı, okullarda vaka sayısının dikkate alınarak üniversitelerle ilgili nihai kararın alınması bekleniyor.

 

 

 

YÖK BAŞKANI YEKTA  SARAÇ 1 EKİM SONRASINI İŞARET ETMİŞTİ!

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istediklerini belirtmişti.  İşte YÖK Başkanı’nın üniversitelerin açılmasıyla ilgili son yaptığı açıklama;

Kampüslerdeki öğrencilerin seyreltilmesi, hareketliliğin azaltılması da önemli olup bunun için üniversitelerimize karar alma süreçlerinde geniş imkan tanıdık. Böylece üniversitelerimizin fakülte ve program bazında farklı uygulamalar yapabilmeleri mümkün hale geldi. Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak uygulamalara yönelik hususlarda üniversitelerimizin ilgili kurulları karar verecek. Yeni YÖK olarak Türk yükseköğretim sistemine bu vesileyle getirdiğimiz karma modelin (hibrit) hayırlı olmasını diliyoruz." 

GÜZ DÖNEMİNDE UZAKTAN EĞİTİM KARARI ALAN ÜNİVERSİTELER

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ 

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ 

YÖK ÜNİVERSİTELERDE PANDEMİYE HAZIRLIK YAPIYOR!

Yükseköğretim Kurulu ve TSE ortaklığıyla “ Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu” hazırlandı. Yürütülen çalışmaya göre eğitim döneminde salgının bölgesel ve yerel gidişatına göre farklı uygulamalar yapılabilmesi için yetki üniversitelerin yetkili kurumlarında olacak. Yüz yüze yapılacak teorik uygulamalı eğitimler, staj ve mesleki uygulamalar kişisel koruyucu ekipmanlarla gerçekleştirilecek. Derslik, sınıf, fakülte gibi kapalı ortamda bulunan ortak alanlarda herkesin maske kullanması sağlanacak. İşte hazırlanan kılavuzla ilgili öne çıkan başlıklar;

Kampüs içerisinde bulunan derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane, spor tesisleri gibi ortak alanlar periyodik olarak temizlenecek.

Ortak kullanılan mekanlardaki kişi sayısı azaltılacak. Salgının risk boyuna göre toplantı ve sosyal aktiviteler açık havada veya online olarak gerçekleştirilecek.

-Dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesinin belirlenmesi, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gereklidir.

- Derslik girişinde o dersliğin maksimum öğrenci kapasitesini belirten bilgileri içeren görsel materyallere yer verilmeli, oturma düzeni ve mesafeleri de önceden ayarlanmış olmalıdır. Korunma ve tedbirlere yönelik afiş-poster vb. bilgilendirici materyallere uygun yerlerde yer verilmelidir.

-Dersin niteliğine göre öğrencilerin yüksek sesle konuşma, şarkı söyleme gibi faaliyetlerinin de olduğu durumlarda fiziki mesafe düzenlemesinin en az 1,5-2 metre olacak şekilde uygulanması daha uygun olacaktır.

YORUMLAR 4
  • rustam sabyrov 4 yıl önce Şikayet Et
    EVETYA AÇIN ARTIK ÜNİVERSİTELERİ açın
    Cevapla
  • aziz baba 4 yıl önce Şikayet Et
    kantinleri cafeleri açın desen daha doğru olur.millet derse girmeyip oralara girip lak lak ediyor.zaten eğitim fazlasıyla yetersiz hocalar yürüyen ego ezberci bir sistem var ha uzaktan ha yakından.böylesi virüs vakası varken evde kalmak bile katlanılamaz bazıları için.
    Cevapla
  • Ş. Sındamgacı 4 yıl önce Şikayet Et
    Niye bu kadar ısrar ediyorsunuz? Ailesinde 65 yaş üstü bulunan öğrenciler de var, onların yüz yüze eğitime katılması riskli değil mi? Birileri üniversitelere okumağa değil vakit geçirmeye gidiyor diye bu insanlar riske mi atılacak?
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Artık üniversiteleri açın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki facia böyle başlamış! İşte yangının ilk anları...
Aynı anda iki farklı ülkede olabilirsiniz! İşte dünyanın en sıra dışı ülke sınırları!