2020 Üniversiteler bahar döneminde yüz yüze eğitime başlayacak mı?

Üniversitelerin açılma tarihi, bir an önce yüz yüze eğitim almak isteyen önlisans ve lisans öğrencileri tarafından merak ediliyor. Pandemi sebebiyle Mart ayında eğitime ara veren ve dönemi uzaktan eğitim ile sürdüren üniversitelerde 2020-2021 eğitim yılı uzaktan başladı. Peki üniversiteler ne zaman açılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan en kısa sürede üniversitelerin açılmasını hedeflediklerini açıkladı…

2020 Üniversiteler bahar döneminde yüz yüze eğitime başlayacak mı?
2020 Üniversiteler bahar döneminde yüz yüze eğitime başlayacak mı?
GİRİŞ 19.11.2020 17:38 GÜNCELLEME 19.11.2020 17:38
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

YÖK üniversitelerin açılmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığından talep ettiği tavsiye kararında uzaktan eğitime devam edilmesi görüşünü almıştı. Bu kararın ardından birçok üniversite online eğitim kararı aldıklarını peş peşe açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz haftalarda Yükseköğretim Akademik yılı açılış töreninde üniversitelerin açılmasıyla ilgili konuya değinmiş ve mümkün olan en kısa sürede yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedeflediklerini bildirmişti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerde pandemi sürecinde eğitim verilebilmesi için kılavuz hazırladı. Peki üniversiteler bahar döneminde yüz yüze eğitime başlayacak mı? İşte YÖK tarafından hazırlanan kılavuz ve üniversitelerin açılmasıyla ilgili detaylar..

 

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Üniversitelerin açılmasıyla ilgili henüz resmi bir kurum veya makamdan tarih açıklaması yapılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı açıklamada “ "İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

 

YÖK BAŞKANI SARAÇ 1 EKİM SONRASINI İŞARET ETMİŞTİ!

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada " YÖK olarak, bugün itibariyle üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istedik. Bunun yanı sıra “kampüslerdeki öğrencilerin seyreltilmesi, hareketliliğin azaltılması” da önemli olup bunun için üniversitelerimize karar alma süreçlerinde geniş imkân tanıdık" açıklamasını yaptı.

ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM ÇALIŞMALARI BAŞLADI!

 

Sağlık Bakanlığının tavsiye kararını isteyen YÖK’e cevap olarak 2020-2021 eğitim döneminde uzaktan eğitim imkanlarıyla eğitim verilmesi önerisi geldi. Bu önerinin ardından en fazla öğrenciye sahip  İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve diğer birçok özel ve devlet üniversitesi uzaktan eğitim kararı aldıklarını açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerle ilgili “ Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu” hazırladı. Yapılan çalışmaya göre yeni eğitim döneminde salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı uygulamalar ortaya konulması için yetki üniversitenin ilgili kurumlarında olacak. Yüz yüze eğitim yapılacak uygulamalı staj, mesleki çalışmalar koruyucu ekipmanlarla gerçekleştirilecek. Üniversitelerin derslik, sınıf, fakülte gibi ortak kullanım alanlarında maske kullanması sağlanacak. Hazırlanan kılavuza göre kampüslerde bulunan derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane, spor tesisleri periyodik olarak temizlenecek.

Ortak kullanım mekanlarındaki kişi sayısı azaltılacak. Salgının risk boyutuna göre toplantı ve sosyal aktiviteler açık havada veya online şekilde gerçekleştirilecek.

Üniversitelerde ders işlenen, dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesi belirlenecek. Oturma düzeni kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gerekli olacak.

Derslik girişinde o dersliğin maksimum öğrenci kapasitesini belirten bilgileri içeren görsel materyallere yer verilmeli, oturma düzeni ve mesafeleri de önceden ayarlanmış olmalıdır. Korunma ve tedbirlere yönelik afiş-poster vb. bilgilendirici materyallere uygun yerlerde yer verilmelidir.

Dersin niteliğine göre öğrencilerin yüksek sesle konuşma, şarkı söyleme gibi faaliyetlerinin de olduğu durumlarda fiziki mesafe düzenlemesinin en az 1,5-2 metre olacak şekilde uygulanması daha uygun olacaktır.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÜNİVERSİTE İLE İLGİLİ TAVSİYE GÖRÜŞÜNDE NE DEMİŞTİ?

Üniversitelerin açılmasıyla ilgili YÖK Sağlık Bakanlığının tavsiye kararını talep etmişti. YÖK’e Bakanlığın cevabı yazısında gönderilen metne göre;

 
'2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde teorik derslerin mümkün olduğunca yüz yüze aynı ortamda bulunmaksızın uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması,

 Uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir' ifadeleri yer almıştı.

SAĞLIK BAKANLIĞI TAKVİYESİNDEN SONRA UZAKTAN EĞİTİME GEÇEN ÜNİVERSİTELER!

YORUMLAR 25
  • berkcan 3 yıl önce Şikayet Et
    tabi açılsın beyin bu kadar işte bizim 65 yaşında doçent çok kıymetli hocalarımız var ve bir sürü kronik hastalığı olan hocalarımızda siz sadece kendinizi düşünün.
    Cevapla
  • Bir Anne 4 yıl önce Şikayet Et
    Üniversiteler de şu an açık olan bölümlerin hepsi uzaktan eğitim olmalı .Önce sağlık
    Cevapla
  • Şahin 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de 8 milyona yakın üniversite öğrencisi var ve çoğunlukla aile evlerinden uzakta, farklı şehirlerde okuyorlar ki farklı ülkelerden gelenler de var. Üniversiteler açılırsa hastalık otogarlarda, hava limanlarında başlar universitede biter, hastalık sayısı artar karşısı alınmaz hâle gelir. Bir amfide sosyal mesafeyi koruyarak oturmak imkansız çünkü bir sınıfta öğrenci sayısı 100'e yakın ve üzeri sayıda olur yani imkansız birşey. Açılsa da 1 aya kapatırlar yeniden
    Cevapla
  • Salim 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu üniversteler açılsın diyenler heralde hiç amfi görmemiş
    Cevapla
  • birisi 4 yıl önce Şikayet Et
    beyin yok diyen arkadaşta çoksa hayrına dağıtsın biraz. çok merak ediyorum mr.zeki okullar açılınca 10 milyona yakın öğrenci ülke içinde oardan oraya gidecek üstüne toplu taşıma yetersiz kalacağı için sosyal mesafe hiçe sayılacak okullardaki kalabalığın arasında sosyal mesafe ve virüs yayılma hızına girmiyorum bile . devlet kafeyi kapatır milleti işsiz bıraktınız diye basbas bağırırsınız açar bu ke z de oralar açıldı hadi her yerde fink atalım niye yapamıyoruz madem orası açık dersiniz . biz çok memnunuz sanki bilgisayar başında ömür çürütmekten
    Cevapla
  • Evliya 4 yıl önce Şikayet Et
    Yok vallah görmüşüz hem de amfilerin en alâsını ama sizin kafanız basmıyor.Size diyoruz ki zaten tüm eğitim kurumları ,Avm'ler,kafeler,barlar hepsi açık üniversitesileri kapatmanın bir anlamı yok,beyin olmayınca böyle oluyor.
    Cevapla
  • Cenk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu koronada en buyuk risk grubu 65 yas ustu ve kronik hastaligi olanlar degilmi ?bu durumda universiteyi kapatip neden ilkokullari ortaokullari aciyorsun universiteli ogrenci zaten karantina hayati yasiyo okul doneminde okuldan yurda yada ayni evde kalan arkadaslarinin yanina gidiyo ilkolul ogrencisini 65 yasindaki dedesi yada ninesi gidip okuldan aliyo almasada o cocuk mutlaka haftada iki veya uc defa dedesini ninesini goruyo bence universitenin kapatilmasi turkiye icin cok buyuk bir kayip hem egitimde hemde kalkinmada
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklısınız biz uzaktan eğtimle hiçbir şey anlamıyoruz ki myo okuyanlar uygulamalı öğrenmek zorunda en kısa zamanda açılsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'ya kaçan Esed herkesi kandırmış! Kameraları kurdu ama...
Galatasaray'ın kazandığı penaltı çok tartışıldı! Eski hakemler ne dedi?