Ay yılı takvimi nedir? Dünyada ay yılı takvimi ilk hangi devlet tarafından kullanılmıştır?

Ay yılı takvimi, ayın dünyadaki dönüşü baz alınarak hazırlanan takvimdir. Dünyanın güneş çevresindeki hareketleri yerine Ay’ın devreleri esas alır. Astrolojik çalışmalar neticesinde ortaya çıkan Ay yılı takvimini ilk kullanan uygarlık Sümerlerdir. Ay yılı takvimi güneş yılı takviminde olduğu gibi on iki aydan oluşmaktadır. Eski dönemdeki İslam toplumları ay yılı temel alınarak hazırlanan hicri takvimi kullanmıştır.

Ay yılı takvimi nedir? Dünyada ay yılı takvimi ilk hangi devlet tarafından kullanılmıştır?
Ay yılı takvimi nedir? Dünyada ay yılı takvimi ilk hangi devlet tarafından kullanılmıştır?
GİRİŞ 27.01.2021 15:29 GÜNCELLEME 27.01.2021 15:30

Ay yılı takvimi ayın hareketlerinin gözlemlenerek oluşturulmuştur. Kameri takvim olarakta bilinir. Ayın başlangıcı esas olunan takvime göre yeni ay, dolunay veya hilal olarak başlar. Bazı takvimlerde ise ince detaylı hesap yapılarak kullanılır.  Eski çağlardan itibaren birçok medeniyet ve kültürde takvim oluştururken ayın çıplak gözle görünen hareketleri kullanılır. Güneş ve ay takvimi arasında bariz farklar bulunmaktadır. Güneş takvimi 365 gün sürerken ay takvimi 354 gündür. Güneş takviminde ekinoks varken ay takviminde herhangi bir ekinoks bulunmamaktadır.  Güneş yılı takvimi olan miladi takvim ile ay yılı esaslı olan hicri takvimin başlangıç tarihleri birbirinden farklıdır. Peki ay yılı takvimi nedir? Ay yılı takvimi hangi uygarlıklar tarafından kullanılmıştır? İşte ay yılı takvimi başlangıcı…

AY YILI TAKVİMİ NEDİR?

Ay takvimi, ayın devlerini esas alınarak oluşturulmuştur. Ayın gökyüzündeki hareketleri gözlemlenerek ayın evrelerine bakılarak oluşturulmuştur. Günlük hayatımızda kullandığımız takvim Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketleri baz alınarak düzenlenmiştir. Ay takviminde ise, Ay’ın tam devreleri temel alınır.

Günümüzde bazı dini ve etnik gruplar ay yılı takvimini kullanmayı sürdürüyorlar. Ay takvimi, ilk olarak Sümerler tarafından kullanıldı. Bu medeniyetteki uygulamaya göre, her ay, yeni Ay’ın gökyüzünde göründüğü gün başlıyordu. Günümüzde ise bazı etnik ve dini gruplar hala Ay takvimini kullanmaktadırlar.

Hz.Muhammed’in M.S. 622 yılında Mekke’den Medine’ye Hicret etmesini temel alarak düzenlenen takvim ise Hicri takvimdir. Hicri takvim, Ay takvimlerine bir örnek olarak gösterilebilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Putin'den son dakika savaş duyurusu: Küresel boyut kazandı! Kritik 'Oreşnik' hamlesi
Francesco La Camera: 'Türkiye muazzam bir potansiyele sahip'