YKS’de başarıyı artıracak son dakika taktikleri

Bu hafta sonu yapılacak olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na (YKS), başvuruların sayısı 2 milyon 600 bini aştı. Beykoz Üniversitesi Genel Sekreteri M. Murat Şentürk, sınava girecek adaylar için son dakika taktiklerini paylaştı.

YKS’de başarıyı artıracak son dakika taktikleri
YKS’de başarıyı artıracak son dakika taktikleri
GİRİŞ 25.06.2021 09:45 GÜNCELLEME 25.06.2021 16:58

Sınava girenlerin sayısında bu yıl rekor kırıldı ve 2 milyon 600 bini aşan başvuru sayısıyla bugüne kadarki en yüksek başvuru sayısına ulaşıldı. Bu yıl sınava girecek yaklaşık 1 milyon öğrenci ilk defa sınava girecek yeni mezun öğrencilerden oluşuyor. Geri kalan 1 milyon 600 ise sınavda yeniden kendini denemek istiyor.  Geçen yıl sınavın ve yerleştirmelerin pandemi atmosferinde yapılmasının bu yılki sınava başvuru sayısını artırdığı tahmin ediliyor.

YKS'de yapılmaması gereken 15 hataYKS'de yapılmaması gereken 15 hata

Hayatlarının en büyük sınavlarından birini verecek olan üniversite adaylarının kaygı ve stresi gün geçtikçe yükseliyor. Özellikle de ilk defa YKS sınavına girecek adayların heyecanı ve kaygısı doruk noktada…

“DOZAJINDA KAYGI FAYDALI”

Beykoz Üniversitesi Genel Sekreteri M. Murat Şentürk, “Sınav kaygısı birçok öğrenci için korkulan bir olgu. Ancak çok yüksek olmadıkça kaygı kötü bir şey değil. Hatta kaygısızlık daha kötü. Belirli düzeyde olan kaygı, adayın sınava odaklanmasını sağlar, hatta adayı motive eder” diyor. Aşırı kaygının sorun olduğunun altını çizen Şentürk, şöyle konuşuyor:

“Adaylar “kaygılı oldukları için” kaygılanmamalı. Sadece eğer aşırı kaygı varsa bu bir sorundur. Nedeni de genelde sınavda başarısız olmanın dünyanın sonu sanılmasıdır. Adaylar kafalarından bu kötü düşünceleri atıp, pozitif şeyler düşünerek ve doğru nefes alma egzersizleri yaparak aşırı kaygılarından kurtulabilirler. Aşırı kaygıyı biraz da çevre etkiler. Sürekli olumsuz konuşan kişilerle sınav üzerine konuşmayın; pozitif insanlarla konuşmak size iyi gelecektir.”

Sınav öncesi beslenme önerileriSınav öncesi beslenme önerileri

“ARTIK SÜREKLİ SINAVDAN BAHSETMEYİN”

Velilerin bu süreçte çocuklarına destek olması gerektiğini belirten Şentürk, “Çocuğunuz hazırlanabildiği kadar sınava hazırlandı. Emin olun; sınavda da elinden geleni yapacaktır. Artık sürekli sınavdan bahsetmek sadece gereksiz kaygı yükleyecektir. Yalnızca olumlu şeyler konuşun. Çocuğunuza güveninizi hissettirin, bunu yaparken de aşırıya kaçmayın” tavsiyesinde bulunuyor.

SORULARI ÇÖZERKEN BUNLARA DİKKAT!

Sınav sırasında adayın kendini daha iyi hissetmesi ve başarısını artırması için soruları nasıl yanıtlaması gerektiğiyle ilgili Şentürk, şu taktikleri veriyor:

“Sınava, en iyi olduğun konudan başlamak sana kendini iyi hissettirecektir. Zamanı doğru kullanmak önemli bir unsur. Takılıp kaldığın bir soru olursa üzerine büyükçe bir işaret koyup daha sonra o soruya dönmek zaman kaybını engelleyecektir. Bilmediğin soruya hatta emin olmadığın soruya yanıt verme. Her yanlışın doğrularından götüreceğini unutma. Paragraf sorularında önce soruyu daha sonra paragrafı okumak bu tarz soruları daha kolay çözmene yarar.”

YKS’ye son bir hafta kala bunlara dikkat!YKS’ye son bir hafta kala bunlara dikkat!

Beykoz Üniversitesi Genel Sekreteri M. Murat Şentürk’ten üniversite adaylarına 10 maddelik sınav başarısı önerileri:

  • Sınava, en iyi olduğun konudan başla. Böylece kendini daha iyi hissedersin.
  • Zamanı doğru kullanmaya dikkat et! Takılıp kaldığın bir soru olursa üzerine büyükçe bir işaret koy, daha sonra o soruya geri dön. Böylece zaman kaybını engelleyebilirsin.
  • Bilmediğin soruya hatta emin olmadığın soruya yanıt verme. Her yanlışın doğrularından götüreceğini unutma.
  • Paragraf sorularında önce soruyu, daha sonra paragrafı oku. Böylece paragrafı okurken sorunun yanıtını içinde arayabilir, soruyu daha kolay çözebilirsin.
  • Küçük molalar vererek rahatla. Testler arasındaki geçişler bunun için fırsat olabilir.
  • Bu aralarda; oturuş şeklini düzelt, ufak esneme hareketleri yap, derin nefes alarak nefes alma düzenini güncelle. Bunlar seni rahatlatacaktır.
  • Sınavda maske takacağın için nefesin önemi daha da artacaktır. Nefes alışverişini ara ara kontrol etmende yarar var.
  • Düşük olasılık da olsa kaydırma riskin olduğunu unutma. Yanıt anahtarını işaretlerken kitapçıktaki soru ile aynı mı, kontrol et.
  • Sınav öncesinde ve sınav sırasında duyacağın kaygı dozajında olursa sınava odaklanmana katkı sağlar, seni motive eder. Yine de sen pozitif olmayan ve kaygını artıran insanlardan bu süreçte uzak dur!
  • Bu sınav, ne ilk ne de son olacak. Dünyanın sonu da değil. Sınavın sonucu ne olursa olsun seni seven insanlar yine sevecekler. Bunu hiç unutma!
KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk Dünyası'nın haritası yeniden çiziliyor... Tümgeneral Osman Alp anlattı
Kabine toplanıyor! Gündem asgari ücret ve Suriye