Yargıtay'dan dershaneler için önemli karar: Para iadesi yapmak zorunda!

Çocuğunu, LGS için özel kurs merkezine gönderen veli vaadedilen eğitim hizmetini alamayınca para iadesi istedi. Yargıtay'a taşınan davada veli kazandı.

GİRİŞ 26.09.2022 11:00 GÜNCELLEME 26.09.2022 11:11
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

8. sınıfa giden iki çocuğunu iyi bir lise kazanmaları için özel bir etüd merkezi (dershane) ile anlaşan veli, verilen hizmeti beğenmedi. Çocuklarının kaydını sildiren veli, ödediği aidatların iadesini talep etti. Tüm teşebbüslerine rağmen parasını alamayan veli, Tüketici Mahkemesi'nin kapısını çaldı. Hizmet bedeli olarak nakit 4 bin 200 TL ödendiğini, ancak davalı dershanenin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediğini öne sürdü.

DAVACI TEMYİZE GİTTİ

Davalının ayıplı hizmeti nedeniyle çocuklarının akranlarından geri kaldığını ve sınavda başarısız olacağına dair ümitsizliğe kapıldığını, böylece manen de zarar gördüklerini ileri sürerek ve fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere bin TL manevi tazminat, 3 bin TL bakiye hizmet bedeli olmak üzere toplam 4 bin TL'nin yasal faiziyle davalıdan tahsilini istedi. Davalı kurs merkezi, soyut gerekçe ile kayıt iptalinin mümkün olmadığını savunarak davanın reddini diledi. Mahkeme davanın reddine hükmetti. Davacı kararı temyiz edince devreye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi.

YARGITAY KARARI BOZDU

Daire, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kurs merkeziyle imzalanan sözleşme tarihinde yürürlükte olan yönetmeliklere dikkat çekilen kararda; "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 'ücretlerin iadesi' başlıklı 56. maddesinin 2. bendindeki sayılı koşullar somut olayda gerçekleşmemiş olmakla beraber, aynı maddenin 3. fıkrasına göre değerlendirme yapılması gerekmektedir. Söz konusu maddenin 3. fıkrasının (a) bendi uyarınca, öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. (b) bendi uyarınca öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir. Mahkemece, söz konusu Yönetmelik hükmü değerlendirilmemiştir. O halde Mahkemece, anılan Yönetmeliğin 56/3. fıkrasına göre değerlendirme yapılarak hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Mahkeme kararının oy birliği bozulmasına hükmedilmiştir." denildi.

KAYNAK: İHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 6
  • mahfi 2 yıl önce Şikayet Et
    hahaa işe bak, çocuk ders çalışmadıysa dersane ne yapacak. komik olmuş. başarısız her öğrenci parasını alacak o zaman
    Cevapla
  • Eğitimci veli 2 yıl önce Şikayet Et
    56’ya ikinci madde değil burada söz konusu olan üçüncü madde yani eğitim kurumunun kusuru olmasa dahi üçüncü madde yıllık ücretin %10’u ve verilen eğitim süresinin ücreti düşürdükten sonra kalanın iade edilmesini gerektiriyor yani eğitim kurumunun Kusurun olması gerekmiyor…
    Cevapla
  • Eğitimci veli 2 yıl önce Şikayet Et
    56’ya ikinci madde değil burada söz konusu olan üçüncü madde yani eğitim kurumunun kusuru olmasa dahi üçüncü madde yıllık ücretin %10’u ve verilen eğitim süresinin ücreti düşürdükten sonra kalanın iade edilmesini gerektiriyor yani eğitim kurumunun Kusurun olması gerekmiyor…
    Cevapla
  • Ahmed 2 yıl önce Şikayet Et
    Beğenilmeyen ücretli eğitimin teftişi ve gelecekte oluşturacağı sorunların tazminatı ne olacak. Çocuğumla eşit niteliklere sahip öğrenci doktor olacak, benim çocuğum da hemşire olacak. Güzel adalet. Tüm teftiş kurumlarından şikayetçiyim.
    Cevapla
  • Mehmet Emin 2 yıl önce Şikayet Et
    Okullar Eğitim ücreti yerine kırtasiye ve Kıyafet parası olarak ücret alıyorlar. Servisler de taşıma ücreti yerine servis içi hizmet bedeli alıyor. Böylece geri ödemeden yırtacaklarını sanıyorlar. Telekom şirketleri zaten soyuk soyuk soyuyor milleti, akaryakıtta zam şahin indirim civciv, sizce de Devletin biraz varlığını hissettirmesi gerekmiyor mu?
    Cevapla
  • suzi 2 yıl önce Şikayet Et
    birde kurs ası altında üniversite sınavına hazırlayan kurslar denetime alınsın mesela sına kurs bilfen kurs murat kurs açı kurs final kurs öğrencilerden mezunlardan 15 bin tl istiyor nerde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Pazarlık hangi orandan başlayacak?
Tramvay arızası İstanbulluları çileden çıkardı! Vatandaşlardan İmamoğlu'na gönderme...