Özel okullarda "sınıf farkı" fiyatı 3'e katlıyor
MEB'in özel okul ücretlerine getirdiği yüzde 65'lik zam tavanı 1, 5 ve 9. sınıflar için uygulanmıyor. Aynı okulda devam edip kademe değiştiren öğrencilere fahiş fiyat zamları uygulanıyor. Yeni kayıtlarda durum daha da vahim.
Özel okullarda velinin isyanı bitmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl olduğu gibi fahiş fiyat artışlarına karşı bir tavan oran getirdi. Ancak yüzde 65'lik oran sadece aynı kademedeki üst sınıflara geçişler için uygulanıyor. Aynı okulun 4. sınıfından 5'inci sınıfına geçen 'yeni kayıt' olarak tanımlanıyor ve yüzde 100'ü aşan zamlı fiyat çıkarılıyor.
AYNI SINIFTA FARKLI FİYAT
Akşam gazetesinin haberine göre, yeni kayıtlarda ise durum daha da vahim. Liste fiyatları pek çok okulda 100 bin TL'yi aşarken birinci sınıftan ikinci sınıfa geçen öğrenci için yüzde 65 zam uygulamak zorunda kalan kurum, aynı sınıfa yeni kayıt aldığı öğrenci için astronomik rakamlar talep ediyor. Yan yana okuyan öğrenciler arasında en az iki katı fiyat farkı oluşuyor. Geçen yıl 50 bin TL'ye kaydettiği öğrencisini bir üst sınıfa geçerken 150 bin TL'ye kaydettirmek zorunda kalan bir veli Twitter'dan okul yönetimlerine şöyle isyan etti:
"Eğitime tavan sınır getirileceğini bilen okul yöneticileri, yüksek liste fiyatlarını erkenden belirledi. Normalde liste fiyatının yüzde 30 ila 50'si arasında indirim yapılırken, kademeli geçişlerde bu indirim uygulanmadığı için çok daha yüksek zamlarla karşılaşıyoruz. Bize yüzde 300 zam yapılıyor ama 3'ten 4'e geçen ve ya 2'den 3'e geçen öğrenciye yüzde 65 zam mı alacak?"
YÜZDE 65 SINIRI AŞILIYOR
Özel okullara getirilen yüzde 65'lik zam sınırını olumlu olarak değerlendiren Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, "Ancak maalesef özel okular, ek hizmetlere yaptıkları fahiş zamlarla bu kuralı çiğniyor. Catering şirketinden 10 bin TL'ye alınan yemek veliye 25 bin TL'ye satılıyor. Maliyeti 100 TL olan tişörtü 400 TL'ye satıyorlar. Servis ve diğer ücretlerle ek ücretlere ödenen para eğitim ücretini geçmiş durumda. Özel okullar özellikle ana sınıfından 1'e, 4'ten 5'e, 8'den 9'a kademeli geçiş yapan öğrencilere yeni kayıt adı altında liste fiyatı üzerinden yüzde 300'e varan oranlarda zamlar yapıyor" dedi.
Son dakika: Özel okul ücretlerinde zam oranı belli oldu! Bakan Özer'den açıklama
DEVLETE GEÇİŞLER ARTIYOR
MEB Örgün Eğitim İstatistiklerine göre Haziran 2022 itibarıyla Türkiye'de 14 bin 124 özel okulda 1 milyon 578 bin 233 öğrenci eğitim görüyor. Türkiye Özel Okullar Derneği'nin (TÖZOK) raporuna göre pandemi döneminde ekonomik nedenlerle 300 bin öğrenci özel okulları bıraktı. Bu dönemde 936 kolej kapanırken, çok sayıda okul devredildi.
'FİNANSAL SIKINTI YAŞARIZ'
YÜZDE 65'lik zam sınırını yetersiz bulan özel okul temsilcileri ise karardan memnun değil. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"Devletimizin koyduğu sınırlara uyacağız ama birçok özel okul bu süreci sağlıklı finansal yapıyla götüremeyecek. Bu zam oranı artış kararı sadece eğitim kısmında geçerli. Yemek fi yatına böyle üst limit yok. Bakanlığın üst limit koyma hakkı olmadığı için yemek fiyatları piyasa koşullarına göre belirlenecek. Kitap fiyatları da böyle belirlenecek."
-
Memur hanim 1 yıl önce Şikayet EtGöndermeyin şudur budur paranız varsa diye söylenenlere yazıyorum. Devlet memuru bir anneyim ve ben yüzde 300 zam almadim, özel okula da hava atmak için değil çocuklarım tam gün güvende olsunlar diye gönderiyorum. Devlet okulları yarım gün kim ilgilenecek yarım gün çocukla, hadi diyelim tam gün olan Devlet okulu bulduk bu seferde öğlen yemek molası sorunu var 1 saat kim ilgilenecek herkesin büyükleri yanında mı bakıcı tutsan yarım gün bedavaya mi gelecek oda para. Geçen yıl 15+15= 30 bine gönderdiğimiz okullar bu yıl 100 bine yakın fiyat la geliyorlar nasıl karsilanacak bu para. Bizim Devlet okullarını beğenmeme gibi bir durumumuz yok tamamen mecburiyet.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Gakkos 1 yıl önce Şikayet EtGöndermeyin noktaBeğen
-
Hakkı 1 yıl önce Şikayet EtÖzel okullarda görev yapan öğretmenlerin hali malesef perişan. Devletteki bir öğretmenden en kötü iki katı mesai yapmalarına rağmen asgari ücretle görev yapıyorlar. Hatta bazı okullar asgari ücretten maaşını bankaya yatırıp elden bir kısmını geri alıyor Yıllarca emek verip üniversiteden mezun olan ve geleceğimizi yetiştiren öğretmenlerimize devletin de sahip çıkarak en az devletteki dengi öğretmen kadar maaş verilmesini mecbur hale getirmesi gerekiyor ki eğitimin kalitesi artsın ve üniversiteden mezun olan bir öğretmen özel sektörde köle gibi çalışmamak için devlete atanmak uğruna yıllarca KPSS kurslarına giderek yıllarını heba etmek zorunda kalmasın.Beğen
-
engin 1 yıl önce Şikayet Etbizdeki sorun şu faiş zam var ..dışarıda yemek pahalı yeme azalt müşteri azalsın bak nasıl fiyatlar iniyor....özele gönderme bak bakalım fiyatlar düşüyormu.ama çoğunluk uyacak..özele gidince ne oluyor çocuk uçuyormuBeğen
-
Dogru 1 yıl önce Şikayet EtEğitim kurumlarında çalışan öğretmenleri de düşünmeniz gerekiyor. Hiç bir sektörde zam sınırı yok. Özel okullara konulan sınır nedeniyle öğretmenler geçen sene ve maalesef bu sene de mağdur oldu ve oluyor. Her sektör neredeyse enflasyon oranında zam aldı. Öğretmenler ise bu sınır dolasiyla ekonomik olarak zorda. Ayrıca özel okul zorunlu değil. Nasıl ki paranızın yetmediği otele restaurantlara gitmiyorsaniz özel okula da gitmeyebilir siniz.Beğen Toplam 3 beğeni