Fahiş fiyat kapatma nedeni: 3 kez tekrara yaptırım uygulanabilir

Türk Ticaret Kanunu, fahiş fiyat tespitinde özel okul yönetimlerine önce asgari ücretin 5 katı ceza öngörüyor, 3 kez tekrarında kapatma gündeme geliyor.

Fahiş fiyat kapatma nedeni: 3 kez tekrara yaptırım uygulanabilir
Fahiş fiyat kapatma nedeni: 3 kez tekrara yaptırım uygulanabilir
GİRİŞ 14.01.2023 07:17 GÜNCELLEME 14.01.2023 07:21
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Türk Ticaret Kanunu, fahiş fiyat tespitinde özel okul yönetimlerine önce asgair ücretin 5 katı ceza öngörüyor. 3 kez tekrarında kapatma gündeme geliyor.

Akşam gazetesinin haberine göre, Türk Ticaret Kanunu'na göre özel okullarda fahiş fiyat tespiti yapılabiliyor. Fahiş fiyat tespitinde okul yönetimlerine önce asgari ücretin 5 katı ceza verilebiliyor. Eğer aynı tespit 3 kez yapılırsa okulun kapatılması gündeme gelebiliyor.

Özel okulların yüzde 65'lik zam sınırını yemek ve kırtasiye fiyatlarında fahiş artışlar yaparak aşması yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. AKŞAM, fırsatçılık yapan özel okullara karşı velilerin hangi yollara başvurabileceğini araştırdı.

YEMEĞE SERVİS ÜCRETİ FORMÜLÜ

Görüşlerine başvurduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı kaynakları, yemek ücretleri konusunda 'servis ücretleri düzenlemesi' benzeri bir düzenlemenin çalışıldığını, ancak hayata geçirilemediğini belirttiler.

Buna göre, tıpkı okul servis ücretleri gibi, illerde valiliklerin yönetiminde yemek ücretlerinde rayiç belirlenecek ve buna göre bir fiyat artış oranı açıklanacaktı. Okullar, bu oranın en fazla yüzde 5-10 üzerine çıkabilecek, ancak fahiş artışlar yapamayacaktı. Bir başka çalışılan düzenleme de, kitap ve kırtasiye fiyatlarına fatura üzerinden yüzde 10 gibi düşük bir kâr oranı gözetilerek fiyat belirlenmesiydi.

Veliler, bu iki düzenlemenin hayata geçirilmesini bekliyorlar.

İKİNCİ YÖNTEM FİYAT TESPİTİ

Ancak halen yemek, kıyafet ve kırtasiye fiyatlarında fahiş artışların önlenmesine yönelik bir yol daha var. Türk Ticaret Kanunu'na göre fahiş fiyat tespiti yapılabiliyor. Okullarda yapılacak inceleme ile bu ürünlere 'fahiş fiyat' uygulandığı tespit edildiğinde, okul yönetimlerine önce asgari ücretin 5 katı ceza veriliyor. Eğer aynı tespit 3 kez yapılırsa okulun kapatılması gündeme gelebiliyor. Bireysel veya sivil toplum örgütleri vasıtasıyla yapılacak başvurularla bu yönde inceleme başlatılması mümkün.

Ancak bu yolun da çok kullanılmaması, okulların fiyatları keyfi belirlemesine neden oluyor.

2018'DE SINIR GETİRİLDİ

Özel okul eğitim ücretlerine yapılacak artış 2018'de enflasyon oranıyla sınırlandırıldı. Böylece, ana sınıfı veya birinci sınıfa uygun ücretle alınan öğrencilerin ikinci yıl; diğerleri için de sınıflar arası geçişlerde fahiş fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalmamaları sağlanacaktı. 2022-23 eğitim döneminde de hükümet, yüksek enflasyona karşı aileleri korumak amacıyla bu kuralı esnetti ve zam oranını yüzde 36 ile sınırladı. Eylülde başlayacak 2023-24 eğitim dönemi için de özel okul ücretlerine yüzde 65 artış sınırı getirildi.

Özel okulların yemek ve kırtasiye parasını şişirerek yüzde 65'lik fiyat artış sınırını deldiği gündeme gelmişti.

ZAM SINIRI ÜÇ YOLLA AŞILIYOR

Ancak özel okulların iki farklı alanda yaptığı uygulama, öğrenci ailelerini hâlâ fahiş fiyatlarla karşı karşıya bırakıyor. Birinci uygulama, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uyguladığı 'zam sınırı'nı aşmaya yönelik mevzuatın arkasından dolanmak. Şöyle ki; okullar, yasal zam sınırlamasını 'yüksek liste fiyatı ve indirimli kayıt, üst sınıfta liste fiyatından zam' formülüyle aşıyorlar. Yüksek eğitim fiyatı üzerinden indirim alan veliler, bir sonraki sınıfta 'indirimli' fiyat yerine 'liste fiyatı' üzerinden zamlı ücret ödemekle karşı karşıya kalıyor. Bu yöntem, kurumsal yapısı güçlü nitelikli eğitim kurumları arasında daha az görülüyor.

KADEME GEÇİŞİNDE LİSTE FİYATI

Bir başka formül de 'anaokulu uygun fiyatlı, birinci sınıf liste fiyatı' şeklinde uygulanıyor. Anaokuluna düşük ücretle alınan öğrencinin velisi, birinci sınıfta liste fiyatıyla karşı karşıya kalıyor. Üçüncü formül ise yasal zam oranının okul geçişlerinde uygulanmaması. Böylece ana okulundan ilkokul birinci sınıfa, ilkokuldan ortaokula (5. sınıf) ve ortaokuldan liseye (9. sınıf) geçişlerde yasal zam oranı yerine 'yeni liste fiyatı' uygulamak. Bu formül de uygulamada okullar arasında farklılık gösteriyor; kimi okullar yasal zam sınırları içinde kalmayı tercih ediyorlar.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet her yıl başında her şeye %100-200 arası zam yapıyor ama özel okullara bu kadar zam yapamazsın deniliyor. Her şeyin fiyatı fahiş arttı işletmeler ne yapsın?
    Cevapla
  • Birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşey zamlanıyor.Artık kolej olayı benim için kapanmıştır.Bundan sonra okumaya niyeti olmayan zengin bebeler koleje gider artık.Okuyacak olan da devlet okuluna.İnşallah iyi bir öğretmen dek gelir
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bi ara devlet okulu öğrencisi ile özel okul da eğitim göreni karşılaştırın aradaki farkı göreceksiniz belki boş boş konuşmayı bırakırsınız devlet okulunda eğitim biteli 8 sene oldu özelde 20 kisilil 1 sınıfta 12 tıp kazanan çıkıyor sadece böyle bir devlet okulu var mı bildiğin
    Cevapla
  • eğitimci 1 yıl önce Şikayet Et
    Serbest piyasa şartlarında devletin ücret belirlemesi olur mu? Kaldıki geçen yıl enflasyon% 100 iken % 35 zam yapıldı. Bu okulların kirası öğretmen maaşları % 200 e yakın zam tahakkuk etti. Özel okul maddi imkanı olan kişilere özel. Neticede buralarda da insan istihdam ediliyor. Pakalı bulan devlette okutur. Zaten milli eğitim bakanlığı okullarda kaliteden bahsetmiyor mu?
    Cevapla
  • Baba 1 yıl önce Şikayet Et
    Hakan senin özel okulun var galiba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika... UCM, Gazze'de savaş suçu iddiasıyla Netanyahu için yakalama emri çıkardı
Dünyanın en güçlü donanmaları! Türkiye'nin sırası dikkat çekti