Devlet okullarına kayıt ücreti ödeyenlerin oranı ortaya çıktı
Areda Survey’in Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği Okula Dönüş Araştırması'na göre, çocuğunu devlet okuluna kaydettiren velilerin yüzde 43’ü okula bağış/kayıt ücreti ödediğini ifade ediyor.
Artış gösteren kırtasiye masraflarıyla ilgili, velilerin yüzde 94,8’i fiyatları “olması gerekenin üzerinde” buluyor. Bazı özel okullardaki fahiş fiyatlı kırtasiye ve ek kaynak malzemelerine yönelik Millî Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı incelemeyi velilerin yüzde 60,1’i olumlu ancak geç kalınmış bir karar olarak görüyor. UKOME’nin servis ücretlerine yönelik gerçekleştirmiş olduğu fiyat artışı sonrasında ise; çocuğunu özel okula gönderen velilerin yüzde 62,6’sı servis kullanmaya devam edeceğini, devlet okuluna gönderenlerin yüzde 54,1’i ise toplu taşımayı tercih edeceğini belirtiyor.
VELİLERİN YÜZDE 94,8'İNE GÖRE KIRTASİYE MASRAFLARI CEP YAKIYOR
Areda Survey araştırma şirketinin, Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği Okula Dönüş Araştırması’na göre, çocuğunu devlet okuluna kaydettiren velilerin yüzde 43’ü bağış/kayıt ücreti verdiğini ifade ediyor. Yüzde 57’si ise böyle bir bağış/kayıt ücreti ödemediğini söylüyor.
Artış gösteren kırtasiye masraflarıyla ilgili olarak, velilerin yüzde 94,8’i “olması gereken ücretlerin üzerinde” olduğunu dile getiriyor. Makul bulanların oranı ise yüzde 5,2. Bazı özel okullardaki fahiş fiyatlı kırtasiye ve ek kaynak malzemelerine yönelik Millî Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı incelemeyi ise velilerin yüzde 60,1’i olumlu ancak geç kalınmış bir karar olarak görüyor. Yüzde 36,3’ü olumlu bir adım olduğunu ifade ederken, yüzde 3,2’si bu kararı olumsuz olarak yorumluyor ve serbest piyasaya müdahale edilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Kısmen olumlu bulanlar ise yüzde 0,5.
SERVİS ÜCRETLERİNİN FAHİŞ FİYATLARI, TOPLU TAŞIMA KULLANIMINI ARTIRDI
UKOME’ye göre özel okul servisi ücretlerinde en kısa mesafe 23 bin lira olarak belirlenmiş ve mesafe artışına göre bu fiyatın 70 bin – 90 bin liraya kadar çıkabileceği tartışmalara sebep olmuştu. UKOME’nin gerçekleştirmiş olduğu fiyat artışı karşısında velilerin servis kullanım durumları da araştırmaya konu oldu. Bu artışlar sonrasında çocuğunu özel okula gönderen velilerin yüzde 62,6’sı servis kullanmaya devam edeceğini, yüzde 31,7’si ise servis yerine özel araç kullanacağını belirtiyor. Yüzde 3,3’ü ise toplu taşımadan yana.
Çocuğunu devlet okuluna gönderen velilerin yüzde 54,1’i ise servis yerine toplu taşımayı tercih ediyor. Yüzde 33’ü servis kullanmadığı belirtirken, yüzde 9,8’i özel araç kullandığını, yüzde 2,9’u ise servis kullanmaya devam edeceğini ifade ediyor.
ARAŞTIRMANIN METEDOLOJİSİ
Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı ve 28 Ağustos - 09 Eylül tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.
-
Misafir 3 ay önce Şikayet EtEğitim parayla olmaz. Artık çok şükür heryerden eğitime etişim mevcut. Lütfen insanımızı kandılacak bireyler olarak görmeyin okul yöneticiliğini de ticaretle karıştırmayın!Beğen
-
Misafir 3 ay önce Şikayet EtÇoğu veli para vermek istemiyor. İlla şikayet mi edelim. Zaten bu iş gönüllülük işidir. Kendi rızamla verirsem bağıştır.Beğen
-
Misafir 3 ay önce Şikayet EtFahiş fiyata hediyeler için ilerleyen günlerde öğretmen günü parası da toplanır...Beğen
-
Misafir 3 ay önce Şikayet EtSınıf anneliği devam ediyorBeğen
-
Misafir 3 ay önce Şikayet EtOkulun bahçesine yapılan ve dışardan gelenlerede kiralanan spor salonlarının gelirleri nereye gidiyor da birde velilerden sürekli okul için para toplanıyor?Beğen