Öğretmenler merakla bekliyordu! AGS'nin detaylar belli oldu! İlk kez yapılacak

Çok sayıda öğretömenin merakla beklediği Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile ilgili detaylar belli oldu. 13 Temmuz’da ilk defa yapılacak AGS’nin konu dağılımları ortaya çıktı.

Öğretmenler merakla bekliyordu! AGS'nin detaylar belli oldu! İlk kez yapılacak
Öğretmenler merakla bekliyordu! AGS'nin detaylar belli oldu! İlk kez yapılacak
GİRİŞ 12.12.2024 06:17 GÜNCELLEME 12.12.2024 06:18
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Gelecek yıl ilk defa uygulanacak Millî Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın oturumları 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek.

Öğretmenlerin merakla beklediği Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile ilgili detaylara ulaştık. Edindiğimiz bilgilere göre biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS puanının yüzde 50’si ile Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) puanının yüzde 50’si alınarak adayların puanı belirlenecek.

130 SORU VAR!

Öğretmen adaylarına, AGS oturumunda 80 soru, ÖABT oturumunda ise 50 soru olmak üzere 130 soru sorulacak. Millî Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM’nin yürüttüğü çalışmalar teknik düzeyde noktalandı. Önümüzdeki günlerde Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin yayınlanması bekleniyor. Ardından ÖSYM protokolü ile birlikte bütün detaylar açıklanacak.

İŞTE AKADEMİ GİRİŞ SINAVI PLANI

Sözel Yetenek:

- Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Anlatımın Oluşması, Paragrafta Anlam ve Sözel Mantık - 18,75 (%)

Sayısal Yetenek:

- Temel Matematik, Grafik ve Tablo Yorumlama, Mantıksal Muhakeme Problemleri - 18,75 (%)

Tarih:

a) Osmanlı Öncesi Türk Devletleri Tarihi (Siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)

b) Osmanlı Tarihi (XIII. yüzyıldan XX. yüzyıl başlarına kadar yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)

c) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (XX. yüzyıl başından XX. yüzyılın ortalarına kadar, Osmanlı Devleti’nin yıkılışından İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Türkiye tarihinde yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)

ç) Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi (XX. yüzyılın başlangıcından günümüze kadar dünyada; İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar Türkiye’de yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)

- Bu bölümde yaklaşık ağırlık - 12,5 (%)

Türkiye Coğrafyası:

- Türkiye Fiziki Coğrafyası, Türkiye Beşerî ve Ekonomik Coğrafyası - 10 (%)

Eğitimin Temelleri ve Türk Millî Eğitim Sistemi

Eğitim Biliminin Genel Kavramları, Kuramları, Süreçleri ve Uygulamaları

a. Eğitimin Temel Kavram ve Kuramları

b. Eğitimin Tarihî, Felsefi, Toplumsal, Psikolojik, Ekonomik ve Politik Temelleri

c. Türk Millî Eğitim Sisteminin Genel Yapısı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin Genel Yapısı ve Temelleri

Eğitim ve Öğretimde Etik

Eğitim ve Öğretim Teknolojileri    

- Bu bölümde yaklaşık ağırlık - 30 (%)

Mevzuat:

- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu  - 10 (%)

ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ/İMAM-HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ



AYNI TESTİ ÇÖZECEKLER

Edindiğimiz bilgilere göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İmam-Hatip Lisesi (İHL) meslek derslerinde adaylar aynı testi çözecekler. Ancak, testin puanlaması atanmak istediği alana göre farklı puan getirecek. Sonuçta adayın hem Din Kültürü hem de İHL meslek dersleri için kullanabileceği 2 puanı olacak. Ancak Akademi’ye başvururken bir puan türünden başvurabilecek.


 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • Adammm 1 ay önce Şikayet Et
    Sanırım eski öğretmenler hiçbir işe yaramamış ki bu nesil onların eseri. Artık bundan sonrakiler süperrr olur. Tabii biraz sonra sistem tekrar değişmezse. Burası canım Türkiyem. Ne olacağı belli olmuyor bir bakıyorsunuz bu sistem de beğenilmemiş hooop başka yeni bir sistem. Dene dene bitmez. Bu olmadı hadi başka dala atlayalım. Elbet bir gün olacak ama dünyada ömrümüz yetmeyecek.
    Cevapla
  • Berna Ö. 1 ay önce Şikayet Et
    Bunu söylerken önce kendi çocuklarına verdiğiniz tlf, tabletleri ortadan kaldırın, onların her dediğini yapmayın sonra kalkıp öğretmenlere laf ettin, sizin yaptığınız bu hatanız öğretmenlerin işini zorlaştırıyor.
    Cevapla
  • Ali 1 ay önce Şikayet Et
    Çoluğu çocuğu olan ebeveynlere sesleniyorum evladiniza eğitim fakültesi tercihi yaptırmayın yıllarca atama bekliyor gençliği gidiyor ruh sağlığı bozuluyor başka alanlara yönlendirin faturası çok ağır oluyor biz tecrübe ettik maalesef
    Cevapla
  • xxxxx 1 ay önce Şikayet Et
    O zaman neden üniversite okuyor çocuklar. Direk akademiye girsinler.
    Cevapla
  • Newton 1 ay önce Şikayet Et
    Alanınızda 15.000-20.000 öğretmenlik mezunundan ilk 200'e 300'e girmeniz istenecek. Atanmak için derece yapmak lazım yani. Okul bitince belki bu seviyeye gelmek yıllarınızı alacak. Başarılı olursanız akademi de asgari ücretten 2 yıl geçireceksiniz. Eğer üniversitede onca masraf edip , sene kaybedip öğretmenlik yazıp okuyacaksan gelecek bu kardeşim.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    öğretmen kalitesi kadar içerik kalitesi de lazım,bom boş kitaplar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul yolunda yoğun kar yağışı: Trafik durma noktasına geldi
Siyaset bilimci Erdoğan'a övgüler yağdırdı! Nevşin Mengü şekilden şekle girdi