Son Dakika: MEB'den özel okullara fahiş fiyat soruşturması

MEB: 2025-2026 eğitim öğretim yılı için öğrenci kayıtlarında mevzuata aykırı şekilde fahiş fiyat artışı yapan özel okullara inceleme ve soruşturma başlatıldı.

GİRİŞ 20.01.2025 14:38 GÜNCELLEME 20.01.2025 15:51
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Bakanlık, artış sınırları üzerinde ücret talebinde bulunan, kademe başlangıç sınıflarına (okul öncesi 1, 5 ve 9'uncu sınıflar) fahiş fiyat uygulayan ve eğitim dışındaki hizmetleri almaları için velileri zorlayan özel okullara yönelik çalışma yürüttü. Velilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve mağduriyetlerini önlemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemlerinde (MEBBİS) yer alan son 2 yılın verileri incelendi. Bu kapsamda, aralarında Türkiye genelinde faaliyet gösteren okulların da bulunduğu bazı özel okulların fahiş ücret ilan ettikleri tespit edildi.

Bu özel okulların 'etüt, kitap-kırtasiye, kıyafet ve yemek ücreti' ilanlarının da ilgili mevzuatlara aykırı ve hizmetin maliyetini aşan oranlarda olduğu tespit edildi. Bakanlığa ulaşan şikayetler de dikkate alınarak bazı özel okullar hakkında inceleme ve soruşturma başlatılırken, Ticaret Bakanlığınca da fahiş ücret artışı yapan kurumlar takibe alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde 3 Ocak’ta yapılan değişiklikle özel okulların sundukları eğitim hizmeti için ilan edebilecekleri ücretler konusunda yeni bir düzenleme getirildi. Yapılan düzenleme ile söz konusu mevzuata 'Okullar tarafından kademe başlangıçları için belirlenen öğrenim ücretlerinde fahiş oranda artış yapılamaz' hükmü getirildi. Bu kapsamda, okulların kademe başlangıcı olan anaokulu, 1, 5 ve 9'uncu sınıf kademelerinde ücretleri belirlerken sunulan hizmetle orantılı olmayan fahiş artışlar yapamayacakları, hüküm altına alınmıştı.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 12'nci maddesindeki 'Kurumlar, faaliyetlerini sadece kazanç sağlamak için düzenleyemezler ancak Türk milli eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini yükseltmek, gelişmelerine fırsat ve imkan verecek yatırımlar ve hizmetler yapmak üzere gelir sağlayabilirler.' hükmü, okulların sadece kar amaçlı faaliyet gösteremeyeceklerini ifade ediyor. Kanunda yer alan bu sınırlama, okulların ancak sundukları eğitimin niteliğini artırmak ve yatırımlarının devamına olanak sağlamak amacını gözeterek sundukları hizmetlerin ücretlerini belirleyebileceklerini gösteriyor. 

KAYNAK: DHA
Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 48
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Bi şey olmazzz
    Cevapla
  • Veli 1 saat önce Şikayet Et
    Liseye geçiş %40 burs %10 eski öğrenci indirimi 540000 ayrıca 35000 kitap Bu nedir yahu? Bakan falan da dinledikleri yok.
    Cevapla
  • Cihan 1 saat önce Şikayet Et
    Siz kira öğretmen maaşı SGK ve veli isteklerini kendiniz hesaplayın ona göre özel okulları düşman edin ,,,,,.kaldıki özel okula gitmek zorunda değil öğrenci nedir bu tepki be
    Cevapla
  • Recep Mahiroğlu 1 saat önce Şikayet Et
    Lütfen rica ediyorum bu konu ekmek su gibi önemli. Hazine bakanımız ve milli eğitim bakanımız konuyu sürekli takip etmeli. Çok büyük cezalar verilmeli. İnsanlar mağdur ediliyor. Yazıktır günahtır. Ahlaksız almış başını gidiyor
    Cevapla
  • Deli Dumrul 1 saat önce Şikayet Et
    Kimi kime şikayet edeceksiniz? En basit dava bile 6-7 yıl sürüyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kaçak elektrikle kripto para üretimine yapay zekadan baskın
İsrail İran'a saldırı kararı aldı!