Bilal Erdoğan: ‘Çocuklarımız muhakeme yeteneği güçlü olarak yetişmeli’

YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleşen çalıştay açılışında, "Bizim çocuklarımız çok erken yaştan itibaren muhakeme yeteneği güçlü çocuklar olarak yetişmeliler." dedi.

GİRİŞ 26.04.2025 17:14 GÜNCELLEME 26.04.2025 17:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çocukların derin düşünme becerilerini geliştirmeyi, sorgulama ve hikmetle bakmayı öğrenmelerini hedefleyen çocuklar için felsefe yaklaşımı kapsamında "3. Çocuklar İçin Felsefe Çalıştayı" Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) işbirliğinde, Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleşen çalıştayın açılışında, YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan konuştu.

Üniversitenin Albert Long Hall Kültür Merkezi'nde "Felsefe ve Bilgelik" temasıyla düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Bilal Erdoğan, Türk müziği eğitimine erken yaşta başlayan çocukların büyük başarılar elde edebileceğini söyledi.

"ÇOK NADİREN MÜZİK YETENEĞİ OLAN ÇOCUKLARIMIZ TÜRK MÜZİĞİNİN İÇİNE DOĞUYOR" 

Bilal Erdoğan, Palet Türk Müziği İlkokulu'nda da 6 yaşında yetenekli öğrencileri seçerek Türk müziği eğitiminin içine doğmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'de müzik yeteneği olan çocukların erken yaşta keşfedilmesi durumunda Batı müziğiyle yetiştirildiklerini söyleyen Erdoğan, "Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri'ne gitseler bile, çok yetenekli çocuklarımız Batı müziğiyle yeteneklerini işlemek durumunda kalıyor. Adeta kaçınılmaz gibi. Çok nadiren müzik yeteneği olan çocuklarımız Türk müziğinin içine doğuyorlar." dedi. 

Bilal Erdoğan, erken yaşta başlayan Türk müziği eğitiminin önemine değinerek, "Böylece Sadettin Kaynaklar, Alaettin Yavaşcalar gibi çok büyük müzik dehaları ortaya çıkıyor. İnşallah bizim okulumuzda her yıl birinci sınıfa aldığımız 24 çok yetenekli çocuğumuzun Türk müziğiyle birlikte erken yaşta o cevherin işlenmesi vesilesiyle çok büyük Türk müziği dehaları olacaklar. İlk mezunlarımızı vermeye başladık." ifadelerini kullandı.

"BİZİM ÇOCUKLARIMIZ ÇOK ERKEN YAŞTAN İTİBAREN MUHAKEME YETENEĞİ GÜÇLÜ ÇOCUKLAR OLARAK YETİŞMELİ"

Çocuklar için felsefeyi 2016 yılında YETEV'in okulları bünyesinde başlattıklarını anlatan Erdoğan, "Çocuklar için felsefeyi o zaman çok önemseyerek başlattık. Dedik ki bizim çocuklarımız çok erken yaştan itibaren muhakeme yeteneği güçlü çocuklar olarak yetişmeliler. Sorgulayan, daha iyi anlayan, hangi soruları sorması gerektiğini daha farkında olan çocuklar olsunlar. 2021 yılında Palet Eğitim Okullarımızda da aynı programı uygulamaya devam ettik." diye konuştu.

Bilal Erdoğan, İslam dünyasının tarih boyunca bilime katkısı olduğunu söyleyerek, "İslam düşünce geleneğinde, sorgulamanın olmadığı bir kültür yerleşik olsaydı, Batı'nın Orta Çağ karanlığı yaşadığı dönemde İslam dünyası bilimde ve teknolojide zirve yapmazdı." şeklinde konuştu.

Medeniyetlerin tarihsel döngüsüne değinen Erdoğan, "Eğer bu bir medeniyet nöbetiyse, tarihi sadece 100 yıllık, 500 yıllık değil de 5-10 bin yıllık okuyabilirseniz, medeniyet nöbetlerinin inişleriyle çıkışlarıyla hep devam ettiğini göreceksiniz." değerlendirmesinde bulundu.

"BİLGİNİN SADECE AKTARILMASI DEĞİL, ANLAMLANDIRILMASI VE HİKMETLE HARLANMASI GEREKİYOR"

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci de, yaptığı konuşmada, bilginin sadece aktarılması değil, anlamlandırılması ve hikmetle harmanlanmasının önemine dikkati çekerek, çocukları yalnızca anlayan ve muhakeme eden bireyler haline getirmeyi amaçlayan bu tür girişimleri son derece kıymetli bulduğunu söyledi.

İnci, "Çocuklarımızın sorgulama, anlama ve kendini ifade etme becerileri yalnızca bireysel başarılarının değil, toplumumuzun entelektüel ve ahlaki gelişiminin de temel taşlarıdır. Bu çalıştayda yürütülecek müzakereler sadece çocuklarımıza değil, öğretmenlerimize ve eğitimin tüm paydaşlarına yeni bir bakış açısı sunacaktır." diye konuştu.

"ÇOCUKLARIN MERAK DUYGUSU BESLENMELİ"

YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay da çocukların merak duygusunun beslenmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Çocuklar için felsefe bizim için önemli. Çünkü biliyoruz ki çocukların merak etme duygusunu beslediğimizde onların geleceğe ilişkin daha yaratıcı, daha pratik, daha inovatif birer birey olmaları yolunda çok önemli bir ön ayak olmuş olacağız." ifadelerini kullandı.

Oktay, çocukların doğaları gereği merak duygusuna sahip olduklarını ifade ederek, "Çocuklarımız her yerde, her durumda merak edip birçok soru soruyorlar ve tuhaf, ilginç bulduğumuz sorularla karşı karşıya kalıyoruz." şeklinde konuştu.

Oktay, felsefenin çocukların doğru sorular sormalarının önüne engel olmadan onların düşünme süreçlerini desteklediğini vurgulayarak, "Felsefe, çocukların doğru soru sormalarının önüne engel olmadan onların önünü açmaktan geçiyor. Umarım bunu da başarabiliriz.” diye konuştu.

Çalıştayda, çocukların "özgürlük" kavramı üzerine düşüncelerini anlattıkları video izlendi. Ayrıca Palet Türk Müziği İlkokul öğrencisi Mahinur Yiğit, kanunla müzik dinletisi sundu.

Çalıştay, konusunda uzman eğitimci, akademisyen ve uygulayıcıların bilgi ve deneyim paylaşımlarını aktardıkları oturumlarla devam etti.

Özge Çelikbaşlı Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Özge Çelikbaşlı

Editör Hakkında

YORUMLAR 2
  • zafer gülten 4 saat önce Şikayet Et
    söz çocuklardan açılmışken....İstanbul Bahçelievler Talatpaşa Caddesi Aile Hastanesi ve eski Ünverdi sinemasının olduğu yere kadar kucağında çocukla dilenen kadın,ve aileleri tarafından dilencilik yapmaya zorlanan küçük yaşta okula gönderilmeyip dilendirilen çocuk kaynıyor.
    Cevapla
  • sivas58 4 saat önce Şikayet Et
    reisimin oğluda reis helal olsun sizlere
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe, Gaziantep'te ikinci yarıda geri döndü! 4 dakika yetti
Maça damga vuran an! Fenerbahçe, Gaziantep'te penaltı bekledi