Katsayı uygulamasında 3 seçenek

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, 2009 Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) 1 milyon 451 bin 6 adayın gireceğini belirtirken katsayı seçeneklerini de açıkladı.

Katsayı uygulamasında 3 seçenek
Katsayı uygulamasında 3 seçenek
GİRİŞ 24.05.2009 00:10 GÜNCELLEME 24.05.2009 00:10
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

ÖSS'nin 2010 yılından itibaren değişeceğini hatırlatan Yarımağan, katsayı uygulamasında ise üç seçeneğin bulunduğunu belirtti. Yarımağan, "Olduğu gibi kalabilir, eşitlenebilir ya da birbirine yaklaştırılabilir." diye konuştu. Lise son sınıflarda başvuruda önemli bir düşüş görüldüğünü belirten Yarımağan, bunun nedenini Milli Eğitim Bakanlığı'na soracaklarını söyledi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Kültür Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda eğitimcilere yeni sınav sistemi hakkında bilgi aktardı. 2010 yılından itibaren ÖSS isminin kalkacağını ifade eden Yarımağan, "Bu isimden artık bıktık. Olumlu olumsuz çok şey söylendi. Artık iki aşamalı bir sınav yapılacak. İlk aşaması Yüksek Öğretime Giriş (YGS) olacak. İkinci aşama ise Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) adını alacak." dedi.

Yeni aşamalar hakkında bilgi veren Yarımağan, ilk aşamaya tüm adayların gireceğini söyledi. Bu aşama sonrasında başarılı olamayanlarla meslek yüksek okullarına ve açıköğretim fakültelerine ve belirli lisans programlarına yerleşenlerin ikinci aşamaya giremeyeceğini belirten Yarımağan, "İkinci aşama yabancı dil sınavıyla birlikte beş sınavdan oluşacak. LYS 1: Matematik Sınavı (Matematik, Geometri), LYS 2: Fen Bilimleri Sınavı (Fizik, Kimya, Biyoloji), LYS 3: Edebiyat-Coğrafya Sınavı (Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1), LYS 4: Sosyal Bilimler Sınavı (Tarih, Coğrafya 2, Psikoloji, Sosyoloji, Matematik) ve LYS 5: Yabancı Dil Sınavı (Almanca, Fransızca, İngilizce). Adaylara hangi sınava girmek istedikleri sorulacak." şeklinde konuştu.

Sınavların Nisan ve Haziran aylarında yapılması planlandığını anlatan Yarımağan, "YGS, Nisan ayının ilk yarısında, LYS ise Haziran ayının ikinci yarısında iki hafta sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor." dedi. Yeni sistemde puan türlerinin de artırılacağını ifade eden Yarımağan, "Şu an üç puan türü var. 10-15 kaç olacağı belli değil. TM puan türü TM1, TM2 gibi bu şekilde diğer puan türleri de artırılacak. Şu an sayı net değil." diye konuştu.

Yarımağan yeni sistemin amaçlarını şöyle sıraladı: "Ders düzeyinde başarıyı ölçmek, bir sınavda adaya 10-15 ders yerine bir kaç dersten soru sormak, puan türlerini artırmak, her adaya sadece cevaplayacağı testleri vermek, her dersin başarısını eşit sürede ölçmek." Açık uçlu soruların da sorulmasını amaçladıklarını belirten Yarımağan, açık uçlu soruların 2010 yılında sorulmayacağını ifade etti.

Katsayılar hakkında üç seçeneğin masada olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yarımağan, "İlk seçenek olduğu gibi kalabilir. İkinci seçenek eşitlenebilir, üçüncü seçenek de birbirine yaklaştırılabilir. Hangisi olur bilemiyorum ama aynı kalma seçeneğini çok zayıf görüyorum. Benim kişisel görüşüm ise birbirine yaklaştırılması. 0,8 ile alan dışından 0,3 katsayısı uygulanıyor. Bunun yerine 0,60 veya 0,65 olmalı diye düşünüyorum. Buna YÖK karar veriyor. Ben bu konuda böyle olması için fikirlerimi ifade edeceğim. Ayrıca orta öğretim başarı puanının eklenip eklenmeyeceği de masada. Ben eklenmesinden yanayım. Ama bir çok üniversiteden görüş istenmiş, çoğu eklenmemesi yönünde görüş bildirmiş." dedi.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, 2009 ÖSS sınavına girecek aday sayısını da açıkladı. Yarımağan, 1 milyon 451 bin 6 adayın başvuruda bulunduğunu kaydetti. 101 bin adayın sınavsız geçiş için başvurduğunu anlatan Yarımağan 1 milyon 349 bin adayın ise ÖSS için başvurduğunu söyledi. Lise son sınıf öğrencilerinde önemli bir düşüş gözlendiğini anlatan Yarımağan, "567 bin 903 lise son sınıf katılıyor. 2007 yılına göre 164 bin daha az bir sayı. Buna anlam veremiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'na soracağız. Okullarda sayı mı az, yoksa başvuru mu az diye. Bununla birlikte 553 bin 511 eski mezun, 215 bin 383 de üniversiteye kayıtlı aday başvurdu." diye konuştu.

KAYNAK: (CİHAN)
YORUMLAR 40
  • mehmet 15 yıl önce Şikayet Et
    ahmet kardeşim. senin durumun henüz belli değil farklı bir alandan tercih yapacağın icin okul puanının çarpıldığı katsıyı düşecek.eğer kendi alanını tercih edersen okul puanı 0,8 ile çarpılacak yeni sistemde ise bu 0,6 veya 0,65 olabilirmiş yani 80 değil de 65 puan gelecek 15 puan düşük gelecek anlayacağın
    Cevapla
  • ahmet 15 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar lütfen birisi banada bi cevap yazsın. rkadaşlar ben turizm otelcilik lisesi mezunuyum.Ancak benim hep tarih merakım vardı ben tarih öğretmeni olmak istiyorum ama alanım eşit ağırlık 1.Ben gelecek sene farklı bölümden yani sözel 2 den girebilecekmiyim bu değişen sistemle birlikte ne olur yardım edin.Sözeli çok istiyorum ben.Yeterli bi açıklama lütfen birisi yaparsa çoks evinrim arkadaşlar.
    Cevapla
  • mehmet arif ak 15 yıl önce Şikayet Et
    10 yıldır hep çözülecek bekliyor. 2002 den beri katsayının kaldırılacağını iddia eden kaçıncı haber oldu artık sayamadım. Bir neslin hayatı bu uygulamadan dolayı karardı.Eskiden seçme öğrenci meslek lisesine gelir ve çok başarılı ise alanının mühendisi de olabilirdi. Şu an ise en sorunlu ve başarısız öğrenciler meslek lisesine geliyor, boş ara eleman olarak mezun oluyor. Aynı şekilde hiç pratik görmemiş düz lise çıkışlı kişiler de mühendis oluyor ve alanında deneyimsiz oalrak piyasade dolaşıyor. Artık çözülsün bu sorun
    Cevapla
  • muhabbet 15 yıl önce Şikayet Et
    önceden katsayı mı vardı. Önceden katsayı mı vardı? Kaldırın gitsin.
    Cevapla
  • ilhami ceylan 15 yıl önce Şikayet Et
    katsayı problemi. ne yazık ki yıllardır bu problemin çözülmesini bekliyoruz.meslek liselerine gönderdiğimiz çocuklarımızın psikolojileri bozuluyor.ya bu problem çözülsün ya da meslek liseleri için kullanılan lise ve dengi okullar ibaresi kaldırılsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den tarihi Netanyahu kararı sonrası ilk açıklama! Beyaz Saray duyurdu
Bayraktar TB2 SİHA Hırvatistan semalarını koruyacak