Üniversite tercih işlemlerinize yardımcı dosyalar
Bugünkü yazımızda sizlere doğru tercih yapmamızı sağlayacak dosyalardan, sitelerden ve programlardan söz edeceğiz. Dosyaları da bizzat burada sizlerle paylaşacağız.
2010 Üniversite Tercih Rehberi - 3 Rehberlik Uzmanı Mehmet Teber'in yazı dizisi
Bu sene tercih işlemlerinin zor geçeceğini artık hepimiz biliyoruz. Üstelik ÖSYM’nin hatalı kitapçığından sonra kafalar iyice karıştı. Yepyeni bir sınav sistemi ile karşı karşıya olduğumuz için bu sene başarı sıralarını ve puanları yorumlamakta zorlanıyoruz. Nasıl tercih yapacağımız, hangi programı kullanacağımızı bilmiyoruz. Bugünkü yazımızda sizlere doğru tercih yapmamızı sağlayacak dosyalardan, sitelerden ve programlardan söz edeceğiz. Dosyaları da bizzat burada sizlerle paylaşacağız.
2010 Tercih Kılavuzu
Tercih yaparken kullanacağımız en işe yarar dosya şüphesiz ÖSYM’nin yayımlamış olduğu 2010 Tercih Kılavuzu. ÖSYM her ne kadar küçük bir unutkanlık yapmış ve bazı bölümlerin (49 bölüm) puan türünü yanlış vermiş olsa da sonuçta tercih konusunda güvenebileceğimiz en iyi kurum. Yılardır bu işi yapıyor ve sınava dair en iyi istatistikler onun elinde. Bu nedenle tercih yaparken elimizde mutlaka kılavuzun bulunmasında fayda var.
ÖSYM’nin bu seneki kılavuzdaki verileri kesinlikle doğru mu, değil. Çünkü bu veriler de bir tahmin. ÖSYM başkanı da zaten bu verilerin kesinlik içermediğini belirtiyor. Yani kılavuzdaki sıralamaya bakarak “Ben buraya kesin yerleşirim.” derseniz hata yapmış olursunuz. ÖSYM’nin sıralamaları bize göre biraz iyimser. Örneğin ilk yirmi bine giren öğrenci tıpa yerleşebilir diyor. Biz ise geçen sene ilk on bini alan tıp bölümlerinin bu sene 20 bine sarkacağını düşünmüyoruz. Bu nedenle kılavuzda belirtilen sıralamalardaki bir bölüme yerleştiğimizde bu bizim için aslında iyi bir sonuç demek.
2009 Tercih Kılavuzu
Geçen sene hangi bölümün en son hangi sıradaki öğrenciyi aldığını bilmemiz bize fikir verebilir. Örneğin Boğaziçi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık geçen sene iki bin beş yüzüncü öğrenciyi almış. Bu seneki kılavuzda (düzeltmeden sonra) ise dört bininci öğrencinin bu bölüme yerleşebileceği belirtilmiş. Çok büyük ihtimal öğrenciler 2500-4000 aralığında bu bölüme yerleşecek. Yani, geçen senenin başarı sıralamasını bilmemiz bize hangi başarı sıralaması aralığında yerleşebileceğimizi gösterebilir.
2009 Verilerinden Elde Edilen Yeni Veriler
İstanbul Kültür Üniversite’nin Burak Kılanç yönetiminde hazırladığı Doğru Tercih sitesinde çok güzel bir dosya var. Bu dosya bize bir bölümü kazanan en son öğrencinin aldığı puanın üstünde puan alan öğrencilerden kaç tanesinin yerleştiğini gösteriyor. Örneğin Ege Sınıf Öğretmenliği 2009’da en son 14.494’üncü öğrenciyi almış. Bu en son öğrencinin üstünde yer alan öğrencilerden sadece 8.813 tanesi yerleşmiş. Yani yaklaşık 6 bin öğrenci en azından Ege Sınıf Öğretmenliğini kazanabilecek hakka sahip olduğu halde bir yere yerleşmemiş. Bu 6 bin kişi sayısal-sözel öğrencisi olup da EA’dan 14.494 sırayı elde etmiş kişiler olabileceği gibi EA’dan bu sıralamanın üzerinde sıralaması olup tercih yapmayan öğrenciler de olabilir. Yani eğer geçen seneki EA sıralamasında hiçbir sayısalcı-sözelci olmasaydı ve herkes yerleşmek isteseydi Ege Sınıf Öğretmenliği 8.813’üncü kişiyi alacaktı. Bu durum bize en kötü senaryoyu verir. Yani bu sene sizin sıralamanızın üzerindeki herkesin sizin alanınızdan olduğunu ve sizi geçen herkesin tercih yapıp yerleşmek isteyeceğini düşündüğünüzde o bölüme yerleşme ihtimaliniz ne kadar olurdu, buradaki rakam bize onu gösteriyor. Neden bu çalışma önemli? Çünkü bu sene sınavlar farklı oturum şeklinde düzenlendiği için Sayısal öğrenciler edebiyat sorularına bakamadı ve TM sıralamalarında geçen seneki kadar pek boy göstermeyecekler. Aynı şekilde Sosyal-2 sınavına girmeyen TM öğrencileri de TS sıralamalarında boy göstermeyecek.
2009’da Bölümlerin Kontenjanları ve Boş Kontenjanlar
Sizin girmek istediğiniz bölümün Türkiye’de toplam kaç öğrenci aldığını merak ediyor musunuz? Sanırım evet. Çünkü bir bölümün toplam kontenjan sayısını bilmek size o bölüm hakkında bilgi verir. Örneğin geçen sene Tıp’ın kontenjanı 8 bine yakındı ve hiçbir kontenjan boş kalmadı. Biyoloji bölümünün kontenjanı 7.500’dü toplam 683 boş kontenjan kaldı. Özellikle düşük sıralamalarda yer alan öğrenciler bu şekilde hangi bölümde daha çok boş kontenjan kaldığını görüp o bölümleri tercih ederek yerleşme ihtimallerini yükseltebilirler.
Tercih Bülteni
CNN Türk’de hafta için her gün saat 11.30’da başlayacak Tercih Bülteni programı sizin işinize yarayabilir. Program 19 Temmuz-6 Ağustos arasında yayında olacak. Burak Kılanç bu programa konuk oluyor ve veri madenciliği yoluyla elde ettiği önemli verileri izleyicilerle paylaşıyor. Bu program uzmanından doğru tercihin tüyolarını almak konusunda size oldukça fayda sağlayabilir. Program videolarına internetten de ulaşabilirsiniz.
Tercih Programları
Yine http://akillirobot.cnnturk.com sitesinden hizmet veren akıllı tercihim programını kullanarak tercihlerinize şekil verebilirsiniz. http://akillitercihsistemi.hurriyet.com.tr sitesi yine bu konuda size yardımcı olabilir.
DOSYALAR
2009 Verilerinden Elde Edilen Yeni Veriler (MF-TM-TS Puanlarına göre öğrenci alan bölümlerin 2009 ÖSYS Yerleştirme istatistikleri)
2009 Bölümlerin Kontenjanları ve Boş Kontenjanlar
GEÇMİŞ YAZILAR
Tercih yaparken nelere dikkat etmeli? (16.07.2010)
2010 LYS istatistikleri nasıl yorumlanmalı? (18.07.2010)
Mehmet Teber - Rehberlik Uzmanı
www.mehmetteber.com - m.teber@yahoo.com