Milli Muharip Uçak projesi için önemli protokol imzalandı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Milli Muharip Uçak (MMU) projesi geliştirme faaliyetleri devam ediyor. TUSAŞ ile TRMOTOR yerli güç üniteleri geliştirmek için yeni bir protokole imza attı.

GİRİŞ 14.02.2021 15:13 GÜNCELLEME 14.02.2021 15:13
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen ülkemizi 5’inci nesil savaş uçağına sahip sayılı ülkelerden biri yapacak Milli Muharip Uçak (MMU) projesinin geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Projenin ana yüklenicisi TUSAŞ daha önce rüzgar tüneli, yıldırım test tesisi gibi yatırımlar için yerli firmalarla anlaşmış, uçağın motor geliştirmesi için de TRMOTOR ile çerçeve sözleşme imzalanmıştı.

Proje kapsamında son olarak uçağın yerli güç ünitelerinin geliştirilmesi için yine TRMOTOR ile protokol imzalandı. 2023 yılında ilk kez hangardan çıkacak olan MMU projesi kapsamında ihtiyaç duyulacak Yardımcı Güç Ünitesi (APU - Auxiliary Power Unit) ve Hava Türbinli Başlatma Sistemi (ATSS - Air Turbine Start System) çözümlerinin geliştirilmesi için TRMOTOR şirketi ile anlaşan TUSAŞ, bu sayede MMU projesinde kritik bir aşamayı daha geride bıraktı.


UÇAĞIMIZ GÖKYÜZÜNDE ÖZGÜRCE UÇACAK

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Milli Muharip Uçağımızın alt sistemlerinin de milli olarak geliştirilmesi, kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefimizde önemli yer tutuyor. Milli sanayiimiz MMU’ya güç verecek, uçağımız gökyüzünde özgürce uçacak. TUSAŞ, TRMOTOR ve projede yer alan bütün firmalarımıza başarılar diliyorum."

YERLİ VE MİLLİ 5. NESİL SAVAŞ UÇAĞIMIZ

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ise şu ifadeleri kaydetti:
“Milli Muharip Uçak ülkemizin sadece muharebe uçağı ihtiyacını karşılamayacak. MMU aynı zamanda yeni nesil hava araçları üretebilmemiz için gerekli olan tüm yapıları da ülkemize kazandıracak ve havacılık sanayinin gelişmesi için katalizör görevi üstlenecek. Bugün TRMOTOR ile vardığımız anlaşma Türkiye’nin havacılık tarihinde yeni bir sayfa açmak için önemli bir adım olacak. Yerli ve milli 5’inci nesil savaş uçağımızın özgün ve yerli bir güce kavuşması için yeni bir adım atıyoruz. Başta savunma sanayimiz olmak üzere tüm milletimize hayırlı olsun.”

MİLLİ UZAY PROGRAMI UÇAK ÇALIŞMALARINA HIZ KAZANDIRACAK

TRMOTOR adına değerlendirmelerde bulunan TRMOTOR Genel Müdürü Dr. Osman Dur, hava araçlarının motor ve güç sistemlerinin, teknolojik ve stratejik anlamda Türkiye için oldukça kritik ve vazgeçilmez olduğunu belirterek, "Malzeme, tasarım ve üretim anlamında, insan kaynağı ve teknoloji açısından kritik birikimler gerektirmektedir. Bu bilinçle, tasarım kabiliyetine sahip özgün hava araçları motorlarını geliştirmek üzere kurulan TRMOTOR, bir taraftan MMU özgün motoru için çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan da bugün APU ve ATSS geliştirme projelerini başlatmıştır. Türkiye, bu zamana kadar yetiştirdiği insan kaynağı, mühendislik ve danışmanlık firmaları, üniversiteleri ve uluslararası işbirlikleri ile bu teknolojilere sahip olacak güçtedir. Bu hafta açıklanan Milli Uzay Programı ile havacılık, uydu ve uzay alanındaki çalışmalar da bu teknolojilerin geliştirilmesine ivme ve güç kazandıracaktır. Hiç şüpheniz olmasın ki! Uydu, uzay ve kara araçlarında olduğu gibi hava araçlarında da tamamen bağımsız, yerli ve milli motorlara sahip olacağız” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 50
  • Vatandaş-19 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olarak Uzaya gitsek te,yerli muharip uçağını hem de pilotsuz yapsak ta, dronalarla ebabil ordusu yapsak ta ,hazımsızlar için mutlaka saman bulmak lazım.
    Cevapla
  • Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence pilotsuz daha kompakt versiyonları üretilmeli füzelerden ani manevralarla kacabilecek bi jet uçağı lazım bize pilotlu ucaklar buna engel g kuvveti nedeni ile
    Cevapla
  • vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    inaniyorum ki amerikanin ucaklarinda daha ustun olacak eger sayin rte secilirse, secilmese her sey cope gidecek, ama alisigiz bu seylere her zaman iyileri ya katl eti bir kisim ya ihtidardan dusurdu , malesef cok da desteklicileri var
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Güney Kore bu uçak teknolojisi konusunda çok ileri düzeyde. İşbirliği yapılabilir!
    Cevapla
  • Mehmet Yuceosy 3 yıl önce Şikayet Et
    Kore dedigin ABD somurgesi, ABD'den gelen hersey tapan bir millet. Onlardan bize fayda gelmez.
    Cevapla
  • ASİLTÜRK__ 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş uzayla, uçakla ne işiniz var? Bundan daha kolay bir teknoloji ve sanat var, yakında da bolu ilimizde hasretle ve merakla beklediğimiz koskoca hemde 10 metrelik boz ayı heykeli açılışı var. Öğünmeli ve mutlu olmalıyız, şükürler olsun ülkemizi dünya da temsil edecek ve parmak ısırtacak boyutta bir ayı heykelimiz olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fidan ile Şara, Esed ve Arakçi’nin 19 gün önce görüştüğü yerde bir arada
Galatasaray'dan rakiplerini kıskandıracak başarı!