Mardin, Hatay, Kilis'te yabancıya satış yok!
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi verilerine göre son bir yıl içinde yabancılar son bir yıl içinde 68 binin üzerinde taşınmaz satın aldı. Yabancıların tercihi İstanbul, İzmir, Ankara'nın yanı sıra küçük sahil kasabaları oldu.
Yabancılara konut satışı geçen yıl 68 bin 600 bin adetle rekor kırarken, bu yıl 70 bine ulaşılması hedefleniyor. Geçen yıl önceki yıla göre yabancılara konut satışı yüzde 43.5 artış gösterdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, yabancılara mülk satışına ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Kurum'un verdiği bilgiye göre Kasım 2020 ile Kasım 2021 arasında yabancıların en çok konut aldığı il 29 binle İstanbul oldu. İstanbul'u 12 bine yakın satışla Antalya, 3 bin 464 ile Ankara, 2 bin 256 ile Mersin, bin 829'la Yalova, bin 666 bursa, bin 321'le İzmir izledi. Trabzon da 900'e yakın satışla en çok konut satılan iller arasında yer aldı.
HATAY, KİLİS, MARDİN'DE SATIŞ YASAK
Bakan Kurum, Türk vatandaşı olmayan Süryani, Ermeni, Rumların Hatay, Kilis, Mardin'de mülk satın alamadığına yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Bakan Kurum, "Bu illerin tamamı kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Bakanlar Kurulu'nun 27 Ekim 2008 tarihli kararı ile yabancıların taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alan olarak belirlenmiştir. Hatay, Kilis, Mardin illerinde yabancıların taşınmaz edinimi yasaklanmış olup; bu illerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes herhangi bir renk, dil, ırk ayırımı olmadan taşınmaz edinebilmektedir. Ülkemizde yabancı gerçek kişilerin edinimleri ile ilgili uygulanan mevzuatta belirgin bir ırk, ya da dini cemaat ayrımı gözetilmemektedir. Tapu Kanunu kapsamında belirlenen ülkeler, ülkemizden taşınmaz edinebilmektedir."
ALIM SATIM DEĞERİ 40 MİLYAR
Geçen yıl yabancıların satın aldığı taşınmazların 64 bin 500'ü konut, geriye kalanı da arsa, arazi, bahçe oluşturdu. Tapudaki alım satım değeri de 40 milyar liraya ulaştı. En fazla taşınmaz edinen ülkelerin başında İran, Irak, Rusya, İngiltere geliyor. Antalya, Alanya, Bodrum, Marmaris, Fethiye yerleşim açısından en çok ilgi gören bölgeler arasında yer alıyor. Villa tipi konutlar, site tarzında sosyal alanları da içeren projeler, eski taş evler, tarihi binalar en çok talep edilen konut tipleri arasında yer alıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, bugüne kadar 279 bin 88 yabancı gerçek kişi, toplam 280 bin 736 adet taşınmaz edindi.
-
öz 2 yıl önce Şikayet EtYabancıya taşınmaz mülk satmak mantıklı gelmiyor!Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ahmet 2 yıl önce Şikayet EtChp'nin yapacağını iddia ettiği her türlü kötülüğü dolaylı yoldan kendisi yaptı bu iktidar. Ev alana, üstelik dövizi olana Türkiye'de evler bu kadar ucuz iken vatandaşlık vermek nedir? Kaldı ki bu ülkenin, bu toprağın has vatandaşı, ihtiyacı olup da devlet imkanlarından yararlanamazken elin Suriyelisi, Afganı, Pakistanlısı, belki ihtiyacı olmadığı halde yararlanabiliyor. Bunların hesabını nasıl vereceksiniz siz? Bir de utanmadan, "Dicle'nin kenarında kurdun kaptığı bir koyun bile benim mesuliyetim altındadır" demişti Erdoğan. Bakalım nasıl vereceksin o koyunun hesabını.Beğen Toplam 1 beğeni
-
sema 2 yıl önce Şikayet Etbu tahminim melhame i kubra ile ilgili.. cunku o gun buyu savas bu bolglede cikacak..Beğen
-
pusula 2 yıl önce Şikayet Etülkeyi sattınızBeğen Toplam 1 beğeni
-
Yorgun 2 yıl önce Şikayet EtYabancılar savaşla filmlerle alamadığı Türkiye topraklarını parayla alıyorlar akıllı adamlar vesselamBeğen Toplam 2 beğeni