Şarj istasyonu hibe programına başvurular açıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak için girişimcilerin hızlı şarj istasyonu yatırımı yapmasını sağlamak üzere 'Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı'nı başlattı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, başvuruya açılan programı, sosyal medya hesabından, "Elektrikli araçlar için gerekli altyapıyı ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Türkiye’nin 1560 farklı noktasına yüksek hızlı şarj istasyonları kurulması için 300 milyon lira bütçeli hibe programını bugün başvuruya açtık. Yatırımcılarımıza hayırlı olsun." paylaşımıyla duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de elektrikli araçlarda hedeflenen hızlı yaygınlaşmanın sağlanabilmesi için hızlı şarj altyapısının tüm bölgelerde asgari düzeye ulaşması büyük önem taşıyor.
Gelecek yıllarda elektrikli araç stokunun büyümesine paralel olarak şarj istasyonlarının sayısında da hızlı bir artış olması gerekiyor.
Bu kapsamda Bakanlık, hızlı şarj istasyonu yatırımını teşvik etmek amacıyla "Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı"nı başlattı.
Destek programı ile hızlı şarj istasyonu kurulumuna hibe verilecek. Toplam bütçesi 300 milyon lira olan hibe desteği ile 81 ilde 1560 noktada hızlı şarj istasyonu kurulumu sağlanacak. Yatırımcılar, programdan istasyon başına 250 bin liraya kadar destek alabilecek. Yerli malı ünitelere ilave yüzde 20 destek verilecek.
Programa yatırımcılar 15 Haziran'a kadar "sarjdestek.sanayi.gov.tr" internet adresinden başvuru yapabilecek.
ELEKTRİKLİ ARAÇ PROJEKSİYONU
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından ilgili kamu kurumları ve sektör aktörlerinin katkısıyla hazırlanan Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası'nda, Türkiye’de elektrikli araçların gelişimine dair düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3 farklı senaryoyu içeren projeksiyon oluşturuldu.
Buna göre, 2025'te yüksek senaryoda yıllık elektrikli araç satışının 180 bin, elektrikli araç stokunun 400 bin olacağı tahmin edildi.
Orta senaryoda yıllık elektrikli araç satışının 120 bin, elektrikli araç stokunun 270 bin olacağı öngörüldü.
Düşük senaryoda ise yıllık elektrikli araç satışının 65 bin, elektrikli araç stokunun 160 bin civarında olacağı tahmini yapıldı.
2030 yılı projeksiyonuna göre, yüksek senaryoda yıllık elektrikli araç satışı 580 bin, elektrikli araç stoku 2,5 milyon, orta senaryoda yıllık elektrikli araç satışı 420 bin, elektrikle araç stoku 1,6 milyon, düşük senaryoda yıllık elektrikli araç satışı 200 bin, elektrikli araç stoku 880 bin olarak öngörüldü.
MEVZUAT ALTYAPISI OLUŞTURULDU
Tüm bunların yanı sıra Sanayi ve Teknoloji ile Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlıklarının koordinasyonunda, başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Türk Standartları Enstitüsü olmak üzere ilgili kamu kurumlarının aktif katılımı ve özel sektörün yoğun katkısı ile Türkiye için elektrikli araç şarj altyapısına yönelik mevzuat, standartlar, destekler gibi başlıklardan oluşan kapsamlı bir plan hazırlandı.
Yürütülen çalışmalar neticesinde, şarj sektörünün serbest piyasa koşullarında, etkin ve sürdürülebilir bir yapıda gelişmesini temin edecek bir mevzuat altyapısı oluşturuldu. 7346 sayılı Kanun düzenlemesi ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda, şarj hizmeti sunulmasına yönelik yasal çerçeve tesis edildi.
Buna göre, EPDK’nin yayımladığı yönetmelik ile de detayları netleşen mevzuat kapsamında şarj hizmeti faaliyetleri lisansa ve sertifikaya tabi hale getirildi.
ŞARJ İSTASYONLARI SEKTÖRÜ ORTAYA ÇIKTI
Küresel arenadaki dönüşüm, Türkiye’de otomotiv sanayinin konumunu daha da güçlendirecek.
Elektrikli araçların sayısının ve yaygınlığının artması, teknoloji ekosistemi ve inovasyona öncülük edecek, girişimler için ihracat fırsatları yaratacak. Otomotiv endüstrisinde yenilikçilik alanında hızlandırıcı etki oluşturması bakımından, elektrikli araçlar yaygınlaştırılacak.
Elektrikli araçların kullanılmaya başlamasıyla yeni bir sektör daha ortaya çıktı. Bugün henüz gelişiminin başında olan şarj istasyonu sektörünün, 2030 yılında yaklaşık 1,5 milyar dolar yatırımla kurulan 165 binin üzerinde şarj soketinin işletildiği büyük bir sektöre dönüşeceği tahmin ediliyor.
Şarj istasyonu sektörü, büyüklüğünün yanı sıra otomotiv endüstrisi üzerindeki potansiyel etkisi bakımından da önem arz ediyor. Tüketici tercihlerinde belirleyici etkiye sahip olacak sektör, otomotiv pazarındaki rekabeti etkileyecek, elektrikli araçlara geçişi hızlandıracak.
-
Milli 2 yıl önce Şikayet EtÜLKEMİZ in geneli çok garip toplum çoğu ben alamam falan filan şu anda 500000 ve üstü arabalara binen zengin olmayıpta ona buna hava atayım düşüncesinde olan binlerce insan var bak bu arabada çıksın piyasaya benimde bulunsun diyen bak Mehmet nerden parayı bulmuş yeni TOOG almış diyen tonuyla insan VARBeğen Toplam 2 beğeni
-
Üzgün 2 yıl önce Şikayet EtAlamayacağımız için bizim ilgimizi çeken bir konu değil biz bu çalışmayla bırak arabayı elektrikli motor bile alamıyoruzBeğen Toplam 3 beğeni
-
Ahmet 2 yıl önce Şikayet EtNormal araç alamıyok elektrikliyi hiç alamayacağız bunun için her kilometrede sarj istasyonu olsa bile boşBeğen Toplam 3 beğeni
-
C.Türk 2 yıl önce Şikayet EtAlınacak merak etme?.. Nissan 15 dakikda Şarj olan Elektrikli Aracını Çok uygun fiyatla piyasaya sürmeye hazırlanıyor ,2025'den sonra Tamamen Elektrikliye dönecek Araba Firmaları arasında zaten çok büyük rekabet olacak ve Çok masraf gerektirmeyen Elektrikli Araçlar çok uygun Fiyatlarla satılacak.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Turancılar 2 yıl önce Şikayet Et1-Elektrikli araç ne için çözüm olacak 2-arabaların fiyatı öok yüksek, kimler binecek sadece zenginlee 3-batarya ömrü 5-6 yıl 4-batarya fiyatı neredeyse arabanın %80 i 5-elektrikli araçların hiçbir kazancı yokBeğen Toplam 4 beğeni
-
Mehmed 2 yıl önce Şikayet EtTamamen yalan yanlış bilgiler. Biraz araştırın öyle yazın..Beğen Toplam 1 beğeni
-
1 Kayseri'li 2 yıl önce Şikayet EtÖtv de kalkacak mıBeğen