Vestel tüm dünyaya Türk bataryası ihraç ediyor

Vestel CEO’su Turan Erdoğan, dünyanın dört bir yanına Türk bataryası ihraç edildiğini açıkladı. Üretilen yerli bataryalar başta elektrikli bisikletler olmak üzere birçok kablosuz küçük ev aletinde de kullanılıyor.

Vestel tüm dünyaya Türk bataryası ihraç ediyor
Vestel tüm dünyaya Türk bataryası ihraç ediyor
GİRİŞ 27.07.2022 12:32 GÜNCELLEME 27.07.2022 12:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dünyada elektrikli arabaya artan talep ile küresel batarya üretiminin ivme kazanması nedeniyle Avrupalı ve Asyalı şirketlerin rekabeti yaşanıyor. Çinli ve Güney Koreli şirketler dev batarya fabrikaları inşa ederken, Avrupalı ülkeler süreci yakından takip ederek şirketlerine rakiplerini yakalaması için teşvikler sağlıyor. Vestel de bu alanlarda başta olmak üzere yeni nesil teknolojilerde elini güçlendirecek hamlelerde bulunuyor. Bu alanda Avrupa’nın en büyük e-Bike şirketi olan Hollanda merkezli Accell Group ile batarya üretimi için iş birliğine giden Vestel ilk ihracatını gerçekleştirdi.

Vestel CEO’su Turan Erdoğan

Elektrikli araç pazarında çok ciddi bir potansiyeli olduğunu ve katma değeri yüksek ihracata imkân tanıdığını belirten Vestel CEO’su Turan Erdoğan “Ülkemizin bulunduğu stratejik konum başta olmak üzere Çin’e alternatif bir tedarikçi olmamız için gerekli olan her şeye sahibiz. Biz de bu konuda harekete geçerek geleceğin teknolojisi ve ihtiyaçlarını barından bu alanda varlığımızı güçlendirecek hamlelere imza atıyoruz. Pandemi şartları elektrikli bisiklet sektörünü pozitif etkiledi. 2020 yılı öncesinde kısa mesafe ulaşım aracı olarak kullanılan bisikletler, elektrikli bisiklet teknolojisinin gelişmesi ile artık kısa ve orta mesafede ulaşım aracı olarak tercih edilmeye başlandı ve pandeminin de etkisiyle elektrikli bisiklet satışlarında beklenenin üzerinde artışlar gerçekleşerek daha önce 2024-2025 yılları için belirlenen satış hedeflerine 2020 yılında ulaşıldı. Avrupa’da 2020 yılında 4,5 milyon adet elektrikli bisiklet satılırken satılan her beş bisikletten bir tanesi elektrikli bisiklet oldu. Biz de ilk elektrikli bisiklet bataryasının üretimine geçtiğimiz yıllarda başladık. Donanım, yazılım, mekanik tasarımları ile üretim ve test altyapısı tamamen Vestel mühendisleri tarafından yapıldı. 2020’de ilk siparişi Salcano’dan alarak seri üretime başladık. Ayrıca, Avrupa’nın en büyük e-Bike şirketi olan Hollanda merkezli Accell Group ile batarya üretimi için anlaşma gerçekleştirdik. Bu anlaşmayla ilk yerli batarya üretiminin yanı sıra ilk ihracatı da gerçekleştirmiş olduk” dedi.

KABLOSUZ KÜÇÜK EV ALTERLERİ İLE KATMA DEĞERİ YÜKSEK İHRACAT

Vestel, yerli bisiklet bataryası üretim ve ihracatına ek olarak bugün dünyada küçük ev aletleri trendlerinde önemli bir yer tutan, tüketicinin yoğun talep gösterdiği şarjlı dik süpürge ürünü için de batarya üretimine başladı. Geçen yıl ilk yerli bataryalı dik süpürgeyi ürettiklerini kaydeden Erdoğan “Yine tasarım ve üretimi tamamen Vestel kaynaklarıyla yapıldı. Seri üretime en kısa sürede başlamayı planlıyoruz. Bu gelişmeyle birlikte katma değeri yüksek ihracatta Vestel’in payı artacak. Gaziemir Serbest Bölge’de yer alan fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz batarya üretimimiz Vestel’in büyümesine ivme kazandıracak. Geldiğimiz noktada teknoloji şirketi olma hedefimize ulaştık” dedi.

İhracat odaklı büyüme modeli çerçevesinde önümüzdeki dönemde yatırımlarını ve yurt dışı iş birliklerini artırmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, büyüme hedefleri doğrultusunda ilave finansman ihtiyacı için yerli ve yabancı finans kuruluşları ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

TÜRKİYE'NİN ADI VESTEL İLE 158 ÜLKEDE

Vestel’in başarı grafiğinin teknoloji, inovasyon ve ihracat odaklı sürdürülebilir iş modeli sayesinde istikrarlı bir seyir izlediğini belirten Erdoğan “Türkiye’nin adını dünyanın 158 ülkesine ulaştırıyoruz. Vestel yalnızca bir beyaz eşya ve TV üreticisi değil, bir teknoloji şirketi. Gücümüzü AR-GE yatırımlarımızdan alıyoruz. 1.800 AR-GE çalışanımız var. Türkiye’de en çok AR-GE harcaması yapan ilk 10 şirket arasındayız” dedi.

İhracat ajandalarının en önemli gündem maddesinin yeni alanlara odaklanmak olduğunu ifade eden Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle son iki yılda imza attığımız başarılarla bu yolda önemli bir mesafe katettik. Elektrikli araç şarj cihazları yani kısaca EVC bu alanların en önemlilerinden biri. Dünya genelinde çok ciddi bir EVC talebi var. Yaptığımız anlaşmalarla EVC’leri dünyanın dört bir yanına ulaştırıyoruz. Dünyanın en büyük elektrik hizmeti şirketlerinden Iberdrola ile EVC projesi için anlaşmamız bulunuyor. Bu proje ile Iberdrola’nın İngiltere, İtalya ve İspanya’daki elektrikli araç şarj noktaları için destek oluyoruz. Ayrıca, Almanya’nın önde gelen enerji şirketlerinden E.ON ile elektrikli şarj cihazları üretimi için anlaşmaya vardık."

 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    vestel çip fabrikası açacaktı devlet destek vermedi tv paneli ürettiyordu ürettirmediler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
'Kaan' Yunan basınında: 'Onlar 5. nesil savaş uçağı üretirken biz vida bile üretemiyoruz'
CHP'li Esenyurt Belediyesi'nde 1.3 milyar TL'lik vurgun!