Kentsel dönüşümde 3’te 2 zorunluluğu kalkıyor! İsteyene devlet ortak olacak
Kentsel dönüşüm kararı için salt çoğunluk düzenlemesinde yeni bir finansman modeli olacak. Kulis bilgilere göre devlet vatandaşlara dönüşüm için kredi verecek, karşılığında verdiği kredi oranında dairede hissedar olacak.
Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olan kat maliklerinin uzlaşması konusunda 3’te 2 zorunluluğu kalkıyor. Bu hafta TBMM'ye gelmesi beklenen düzenlemeyle kentsel dönüşüm kararı almak için salt çoğunluğun yeterli olması planlanıyor. Düzenleme TBMM'de kabul edilirse, kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyu ile kentsel dönüşüm kararı alınabilecek. Böylece kentsel dönüşümün hızlanacağı öngörülürken, kat maliklerinin ihtiyacı olan finansmanla ilgili destek planı da masada.
Gayrimenkul sektöründen uzmanlar salt çoğunluk düzenlemesi ve dönüşümün finansmanıyla ilgili atılacak adımları değerlendirdi.
SALT ÇOĞUNLUK DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRIR
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, Meclis'e gelmesi planlanan 6306 sayılı yasadaki değişikliklerin temel amacının kentsel dönüşümü hızlandırmak olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“Burada ana parametre 2/3 olan arsa payı ile ilgili düzenlemenin değiştirilmesi. 2/3'e ulaşmada zorluk çeken binalarla ilgili ciddi bir ilerleme sağlanabileceği düşünülüyor. Birçok yerde 1 puan gibi oranlarla kentsel dönüşüme ulaşamayan apartmanlar olduğunu görüyoruz. Salt çoğunluk birçok binanın kentsel dönüşüme girmesi konusunda kolaylık sağlıyor.”
DEVLET TAPUDA HİSSEDAR OLACAK
Ali Güvenç Kiraz dönüşümün finansmanının nasıl sağlanacağı ile ilgili de önemli bilgiler verdi. Devletin hem hibe hem de kredi planı üzerinde çalıştığını belirten Kiraz, kredi desteği konusunda kamunun yeni bir model üzerinde çalıştığını söyledi. Kiraz yeni modelle ilgili şu bilgileri verdi:
“Bu model; tapuda ortaklık. Buradaki genel bilgi şu; kamu yani devlet yenilemek istediğiniz binada hissedar oluyor. Ama bu, mülkiyet hakkını bertaraf eden bir hissedarlık olarak tanımlanmıyor. Hak sahibinin ölümden sonra da o kişinin varislerine devletin sahip olduğu hisseyi alması için öncelik tanınıyor.”
SATIŞTAN HİSSE ORANINDA DEVLET PAY ALACAK
Kiraz, modelin nasıl uygulanacağı ile ilgili şunları söyledi:
“Kamunun payı bir değerdir. Hak sahibinin ölümünden sonra varisler binayı satmak isterse, kamu, dönüşüm desteği için başta hangi oranda ortak olduysa yine o oranda satıştan pay alıyor. Diyelim ki devlet sizin dairenizin dönüşümü için yüzde 20 destek vererek ortak oldu. Daire satıldığında güncel satış fiyatı ne ise yüzde 20'sini alıyor. Bu uygulama, finansmanın sağlanmasında büyük katkı sağlayacaktır. Desteğin ipotek olarak değil, hissedar olarak verilmesi bu düzenlemenin en önemli taraflarından biri. Devlet dairenizin bir kısmına verdiği kredinin değerine göre hissedar olacak. Artık ilk defa kamu, 'ipotek yapmayacağım, hissedar olacağım, hiçbir zaman ortaklığın sonlandırılmasını istemeyeceğim' diyor. Devlet bu parayı hissedar olarak hibe ediyor aslına bakarsanız."
FİNANSMAN DESTEĞİ YAYGINLAŞMALI
Gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün de salt çoğunlukla birlikte vatandaşa finansman desteği sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. İnşaat maliyetlerinin arttığına dikkati çeken Akgün, “Salt çoğunluk kararıyla kentsel dönüşümün hızlanması olumlu. Ancak inşaat maliyetleri çok arttı. Vatandaşlar kentsel dönüşüm için finansman bulamıyor. Yüzde 50 benden derken bu kalan yüzde 50'nin ödenmesi konusunda da destekler gerekiyor. Bu destekler olmazsa vatandaşın metrekaresinin yarısını müteahhide vermesi gerekebilir. Bununla birlikte sigorta sisteminin devreye girmesi, inşaatı bitirme garantilerinin verilmesi gerekiyor” dedi.
ÖZEL KANUN HÜKÜMLERİ UYGULANIR
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da düzenlemeyle ilgili, "Sistemin önündeki engeller kalkmalı. İnsanların kişisel komplekslerine, kaprislerine göre kentsel dönüşüm yapılmaz. Bu kanun çıkmalı ve uygulanmalı. Çünkü bu sözünü ettiğim gerekçelerle binalar senelerce uygulama göremiyor" diye konuştu.
-
Taner ÖNAL 8 ay önce Şikayet EtKentsel dönüşüm Ranta dayalı oldu maalesef Mütahit'in çıkarı neyse O oluyor. Yeni yapılan binalarda depremde yıkılıyor 10 katlı yerine en fazla 4 katlı binalar yapılmalı. birde binalar niye güçlendirilmiyor da hemen yıkıma geçiliyor? Cevap Mütahit kazanacak ya ondan yoks a güçlendirme diye bir seçenek te var ama işlerine gelmiyor Zengin mütahitin. Burda mağdur olan her zaman VatandaşBeğen
-
Esra 1 yıl önce Şikayet EtKentsel dönüşümün Depremle alakası varsa halkını düşünen devletin halkına ortak olmak için verecek parasi varsa niye devlet ortak oluyor vatandaşa 1 milyon versin yada evler yan yana diyelim 1000 mt kare diyelim her evin metrenin 85 mt yapsınlar ve hem devlet kazansın fazladan daire niye herkesin evine ortak oluyor vatandaşta belki 700 bin yada 1 milyon ödesin devlete uygun taksitleBeğen
-
Hakan yılmaz 1 yıl önce Şikayet EtMuğla ortacada Üç katlı Bina kentsel dönüşüme girdi altında ekmek fırını işletiyorum kiracıyım çıkın deniliyor işletmem ne olacak ekmek ruhsatı verilmiyor mağdurum ileride halk ne ekmeği bulabilecek ne fırıncı bir çözüm bulunsun bina yenmez ruhsat hakkımı versinler kimse ilerisini düşünmüyor bu ciddi bir sıkıntıBeğen Toplam 1 beğeni
-
ahi 1 yıl önce Şikayet EtTOKİ. arsa üzerinde yaparsa.Beğen
-
vatandaş rıza 1 yıl önce Şikayet Etdevlet bazı yerlerde emsalı 1,10 bazı yerlerde 1,25 yaptı bunun yerine emsalı 4 yapmış olsa gücü yetmeyen toprak sahibi mütehitle %50 anlaşır herkes ev sahibi olur zalim ev sahipleride kiracı bulamaz fiyatlar yere çakılır..Beğen Toplam 2 beğeni
-
Karlı 1 yıl önce Şikayet EtEmsal 4 mü?devlet ne verirse versin aç gözlü toprak sahipleri yüzünden yine engel çıkar çünkü doymazBeğen
-
Esin 1 yıl önce Şikayet EtArkadaş o kadar depremden sonra 1.25 olan yere devlet nasıl 4 versin orda oturacaklar kul kulBeğen