Önemli bir adım atılıyor: HÜRJET için 200 tane alınacak!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ve halen uçuş testlerinde olan jet motorlu HÜRJET eğitim uçağı için 100 adeti kesin, 100 adeti de opsiyon toplam 200 adet motor için pazarlık yapılıyor.

GİRİŞ 07.11.2023 15:02 GÜNCELLEME 07.11.2023 15:21
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ve halen uçuş testlerinde olan jet motorlu HÜRJET eğitim uçağı için motor konusunda önemli adımlar atılıyor. Uçakta kullanılan General Electric imalatı F404 için 100 adeti kesin, 100 adeti de opsiyon toplam 200 adet motor için pazarlık yapılıyor.

Denizli’de Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Havacılıkta Milli Motor Serüveni” sunumunda konuşan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, şirketin projeleri ve yürütülen çalışmalar hakkında öğrencilere bilgi verdi. 

Prof. Dr. Akşit, HÜRJET eğitim uçağı testlerinin başarılı bir şekilde sürdüğünü vurgulayarak, “Halen kullanılan F404 motorları için General Electric ile görüşmelerimiz devam ediyor. Toplam 200 motorın, 100 tanesi kesin, 100 tanesi opsiyon olarak görüşülüyor. Amacımız bu motorların TEI tesislerinde üretilmesi” dedi.

F404-GE-102 MOTORU KULLANILIYOR

Şu an HÜRJET’in envanterinde bir General Electric F404-GE-102 motoru bulunmakta. Bu anlaşma, geçtiğimiz Haziran ayında Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük havacılık fuarı olan Paris Air Show’da imzalanmıştı.

HÜRJET T-38’LERİN YERİNİ ALACAK

HÜRJET, ilk aşamada Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan T-38 Talon eğitim uçaklarının yerini alacak. T-38 Talon uçakları, 1978 yılında envantere girdi. 

Uçak 2000’li yıllarda, TUSAŞ, ASELSAN ve ASFAT işbirliğiyle modernize edildi. Pilotların tüm verileri ekrandan takip edebileceği özel kokpit sistemleriyle donatılan T-38’ler, ileri jet eğitiminin yanı sıra dijital mühimmat atış yetenekleri sayesinde harbe hazırlık görevlerinde de kullanılıyor.

HÜRJET ile birlikte T-38’ler emekliye ayrılacak ve yüksek performansıyla Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacının yanı sıra dost ve müttefik ülkelere ihraç edilmesi hedefleniyor.

HÜRJET’in test süreçleri devam ediyor. Uçak, 30 Ocak 2023 tarihinde ilk motor çalıştırma testini başarıyla geçirdi ve 25 Nisan 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. İlerleyen yıllarda Türk Yıldızları gösteri timinin de HÜRJET’i kullanması planlanmakta.

Bu açıdan geçtiğimiz aylarda HÜRJET ile Türk Yıldızları Ankara’da TUSAŞ tesislerinin de bulunduğu Mürted Hava Meydan Komutanlığı’nda özel bir uçuş yapmıştı:

KAYNAK: TOLGAOZBEK.COM | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 32
  • TC turk 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu uçak Tank Helikopter Denizaltı ve Füze motorlarında yapmak nasip olur inşallah..
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Acaip işler bu işler...
    Cevapla
  • Reşit 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilmece mi soruyosun
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Opel arabalar alman malıdır. Ama motoru ve bir çok parçası (akü dahil) GM dir. YANİ GENERAL MOTOR. AMA HİÇ BİR ALMAN OPEL BİZİM DEĞİL DEMEZ. BU FESATLIK VE CAHİLLİK SADECE BİZDE VAR. SEVSENİZDE SEVMESENİZDE HÜR JET YERLİ BİR UÇAKTIR.
    Cevapla
  • Dağcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Hocam her basın açıklamasında kritik eşik aşıldı biz artık yüzde yüz yerli ve milli motor üretiyoruz ABD korktu titredi endişelendi vs demiyormuydu ? Yerli ve milli alanda motor çalışması var destekliyoruz ve umutluyuz.Ancaaak lütfen bunları siyasi şova seçim malzemesine çevirmeyin.Birde herseyi açıklamayın sır tutmasını bilin güvenlik ve devlet aklı bunu gerektirir.
    Cevapla
  • misafit 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanya motor üretebiliyor ama ucuza bulup milyonlarca satarken yetişemediğini dışardan alıyor. Teknolojisi kendinde. Biz uçak motoru üretebiliyoruz ama abd daha ucuz veriyor üretime yetişemiyoruz diye mi alıyoruz. Aradaki fark tekonolojiye sahip olup olmamak kadar açık. O zaman fiyat da yerli, renault da yerli burada üretiliyor.
    Cevapla
  • Ömer Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    E hani General Elektrik siyonist oluşumun içinde değil mi? Bu zamanda bu sözleşmeyi yapmak demek ihanetin daniskasıdır.
    Cevapla
  • Ser 1 yıl önce Şikayet Et
    Motoru biz yapmıyorsak uçak bizim değil
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Cezayit Türk, cahil cahil konuşma. Adamlar nereden ucuz bulursa oradan alıp montaj yapıyor. Ama üretim teknolojisine sahipler, ambargo yerlerse kendi üretebiliyorlar. Aynı şey gibi bilip bilmeden konuşuyorsun. Ha üretebiliyoruz ABD bize ucuz veriyor da alıyoruz yani diyorsun.
    Cevapla
  • Cezayir Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Opel alman markası ama onunda motoru ve bir çok parçası GM yani GENERAL MOTOR dur. Ama hiç bir alman bu bizim değil demez. BU TÜRKİYE YE HAS BİR DUYGU NEDENSE
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sır perdesi aralandı: Esed rejimini deviren operasyonun detayları ortaya çıktı!
Liste güncellendi! İşte benzin fiyatının en pahalı olduğu ülke! Türkiye kaçıncı sırada?