Türkiye'den siber güvenlik atağı: İsrail ve ABD yazılımları çöpe!

Türkiye, yüzde 99’u İsrail ve ABD gibi şirketlere ait olan “siber güvenliğimiz” için yerli yazılım hamlesi başlattı. Kritik kuruluşlar yabancı yazılım tehlikesinden arındırılacak. Her yıl dışarıya ödenen milyonlarca dolar ülkemizde kalacak.

GİRİŞ 12.12.2023 12:06 GÜNCELLEME 12.12.2023 13:10
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İsrail’in Gazze’ye yönelik kuşatmasında, ABD’li yazılım şirketleri bu ülkeye teknolojik destek sağlayarak Filistinlilerin katledilmesine ortak olurken, Türkiye, yabancı menşeli yazılımlara karşı önemli bir adım atıyor.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, siber güvenlikte yerli ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması için harekete geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 29 Temmuz 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan genelge ile kamuda açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) kullanımının yaygınlaştırılarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi amaçlanmıştı.

Bu doğrultuda bazıları hariç tüm kamu kurum ve kuruluşlarından, yazılım envanterlerinden hangilerini AKKY muadilleriyle değiştirebileceklerine yönelik “AKKY Geçişi Analiz ve yol haritası raporu” hazırlamaları ve 9 ay içerisinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne iletmeleri istenmişti.

Bu kapsamda tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerli siber güvenlik yazılımlarına geçiş için Nisan 2024 tarihine kadar yol haritası belirleyerek bunu Cumhurbaşkanlığı’na sunacak.

MALİYET FARKI 30 KAT: KULLANIMININ BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının eskiden kalma alışkanlıklar sebebiyle ABD ve İsrail menşeli yazılım firmaları ile çalışmaya devam ettikleri belirtilirken, bu firmaların sunucu ihalelerinin içerisine siber güvenlik yazılımlarını da ilave ederek kurumlardan yıllık milyonlarca dolar ‘siber güvenlik yazılımı lisans bedeli’ aldıkları öğrenildi.

Yapılacak yeni düzenlemelerle siber güvenlik yazılımları için de sunucu haricinde ayrı ihaleler düzenlenmesinin sağlanması planlanırken, yerli yazılım firmaları ile aralarında yaklaşık 30 katlık bir maliyet farkı bulunduğu ifade edilen bu yabancı yazılımların kullanımının tamamen bitirilmesi hedefleniyor.

TBD’DEN “KRİTİK UYARI”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin çalışmasını değerlendiren Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, özellikle kritik altyapılarda yerli ve millî yazılımlar kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Aktepe, “Şu anda özellikle kritik altyapılarda siber güvenlik konusunda kullanılan yazılımların yüzde 99’unun yabancı menşeli olduğunu biliyoruz.

Dolayısıyla öncelikle kritik altyapılarda yerli ve millî yazılımların kullanılması için çaba göstermeliyiz. Savunma ve güvenlik başta olmak üzere her türlü alanda siber güvenlik yazılımları, yerli ve millî hâle gelmeli” dedi. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 12
  • dede korkut 11 ay önce Şikayet Et
    İnşallah yerli işletim sistemi ve ofis proğramlarına da sıra gelir
    Cevapla
  • ferhat 11 ay önce Şikayet Et
    her konu da yazılımın yerli olması lazım özellikle devlet kurumlarında kullanılan yazışmalarda halen Windows'un word ve excel dosyaları halen kullanılıyor. devlet olarak milyonlarca lira lisans ücreti ödenmekte. buna bir el atılması lazım
    Cevapla
  • hasan 11 ay önce Şikayet Et
    yazılım yapacak beyinler ancak gelişti . bilgisayarın başına oturan ya çetleşiyor veya oyun oynuyor . işe yarayacak konulara kafa yormuyor.
    Cevapla
  • Anonim 11 ay önce Şikayet Et
    Ülkemiz de ki bilgisayar mühendisleri, ASELSAN da çalışanlar, ürettiği ve geliştirdiği projeler için defalarca katledildi, bunu yapanlar ülkenin dışından değil, içerisinde olan kişiler, o yüzden işe yarayacak konulara kimse kafa yormuyor değil, digital ve siber işleri yapan ve geliştiren kişilerin tam olarak can güvenliğini sağlayan kurum veya kuruluş olmak zorunda.
    Cevapla
  • Yazılım 11 ay önce Şikayet Et
    Bizim müthiş beyinlerimiz vardı! Bunların çoğu dışarı gitti.Yazılımı sadece mühendisler yapmaz.Zekası yerinde,bu işe yatkın lise bitirmişler de yapıyor.Ve daha mükemellerini üstelik.Ama biz onları köreltmek için elimzden geleni yaptık.Halen de yapıyoruz.
    Cevapla
  • 571 11 ay önce Şikayet Et
    dünyada bir numara olmak zorundayız.biz onlara değil ,onlar bize bağımlı olsun.hayırlı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Avrasya Tüneli trafiğe kapatıldı!
Fatih Erbakan: DEM Parti ile hemfikiriz