Aziz Yıldırım’dan Katar’a 2 adet hücumbot ihracatı!
Aziz Yıldırım’ın sahip olduğu Dearsan Tersanesi, Katar Deniz Kuvvetleri için 2 adet 50 metre uzunluğunda hücumbot inşa edecek.
8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı'nda (DIMDEX 2024), Katar Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik hücumbot tedarik sözleşmesi imzalandı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'ün şahitliğinde imzalanan sözleşmeye DEARSAN adına Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım ve Katar Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah bin Hassan Al Sulaiti imza attı.
Asimetrik harp, devriye, bölgesel suların korunması, deniz korsanlığı ile mücadele, keşif ve gözetleme, arama ve kurtarma, afet yardım operasyonları, sınır kontrolü, üs ve liman güvenliği kapsamında etkin görevler üstlenebilen 50 metre uzunluğundaki yüksek süratli hücumbotlarda, 3 su jeti kullanılacak, su üstü harbi, hava savunma harbi ve asimetrik harp için çeşitli silah sistemleri bulunacak.
MILLI BİRÇOK ÜRÜN İHRAÇ EDİLECEK
DEARSAN İş Geliştirme Müdürü Erkan Yeniçeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Katar Deniz Kuvvetleri ile yaklaşık 6 yıldır sürdürdükleri iş geliştirme sürecini imza töreni ile taçlandırdıklarını söyledi.
Proje kapsamında 2 hücumbotun dışında ileriki aşamada farklı konfigürasyonlara sahip 3 gemiyle toplam sayının 5'e ulaşacağını ifade eden Yeniçeri, bu gemilerle Katar Deniz Kuvvetlerinin su üstü ve hava harbi yeteneklerinin önemli ölçüde artacağını belirtti.
Gemilerin üzerindeki silah ve sensör sistemlerinin tamamına yakının Türk şirketleri tarafından sağlanacağını bildiren Yeniçeri, geminin üzerinde yer alan sistemlere ilişkin şu bilgileri verdi:
"ASELSAN'ın sensör ve silahları ile Roketsan füze sistemlerini bu gemilerin üzerine yerleştirmiş olacağız. Böylelikle Türk savunma sanayisi Katar'da büyük bir atılımı gerçekleştirecek.
Baş topu olarak İtalya'nın Leonardo firmasının 40 milimetre topu, ana silah olarak su üstü tehditlere karşı Roketsan'ın ÇAKIR füzesi, hava hedeflerine karşı Roketsan'ın SUNGUR füzesi, ASELSAN'ın 3 boyutlu arama radarı MAR-D, ASELSAN'ın AHTAPOT elektro-optik dayrektörü kullanılacak. İlaveten 2 tane stabilize 12,7 milimetre makineli tüfek, çaf ve dekoy sistemleri bulunuyor gemide.
Geminin gövdesi çelikten, üst binası ise alüminyum alaşımından inşa edilecek. Geminin maksimum süratinin 36 deniz milinden daha fazla olmasını hedefliyoruz. Ekonomik süratte de geminin menzilinin 1000 deniz mili olması hedefleniyor. Geminin 33 personeli olacak.
Katar Deniz Kuvvetlerine bu başlangıçla birlikte hücumbot gemilerde çok modern ve sensör ve silahlarının tamamına yakını Türk savunma sanayisi ürünlerinden oluşan 2 önemli platformu kazandırmış olacağız."
İnşa sürecinin ön dizayn ve kritik dizayn çalışmalarıyla devam edeceğini dile getiren Yeniçeri, ilk sac kesimini 8 ay sonra yapmayı hedeflediklerini bildirdi. Erkan Yeniçeri, gemilerden ilkini 39, ikincisini 42. ayda teslim etmeyi planladıklarını kaydetti.
Katar Deniz Kuvvetleri halen Türk tersaneleri tarafından üretilen bot ve gemileri etkin şekilde kullanıyor.
TÜRK LOYDU TARAFINDAN KLASLANACAK HÜCUMBOTLARIN ÖZELLIKLERI ŞÖYLE :
Görev
- Asimetrik Savaş
- Devriye Görevleri
- Bölgesel Suların Korunması
- Deniz Korsanlığı ile Mücadele
- Kaçakçılık ve Uyuşturucu ile Mücadele
- İnsan Kaçakçılığı ile Mücadele
- Keşif ve Gözetleme
- Arama ve Koruma
- Afet Yardım Operasyonları
- Sınır Kontrolü
- Üs ve Liman Güvenliği
Teknik özellikler
- Tam Boy : 46.75 m
- Genişlik : 9.20 m
- Draft : 1.90 m
- Maksimum Hız : 40+ kts
- Tam Yük Deplasman : 320 t
- Seyir Siası : 1000 deniz mili
- Tekne Malzemesi : Çelik
- Üst Yapı Malzemesi : Sealium
- Personel Sayısı : 24
- Klas : Türk Loydu
Silah sistemleri
- 1 x 40 mm Leonardo Baş Top Sistemi
- 2 x 12.7 mm Uzaktan Komutalı Stabilize Makineli Tüfek Sistemi
- 2 x 12.7 mm Manuel Makineli Tüfek Sistemi
- 2 x 2 SSM MARTE ER Orta Menzilli Füze Sistemi
- 1 x 2 SAM SIMBAD-RC Hava Savunma Sistemi
Sevk ve elektrik sistemi
- Ana Makineler : 3 x Dizel Ana Makine
- Sevk : 3 x Su Jeti
- Jeneratörler : 2 x Dizel Jeneratör
GEMİDE İKİ ADET ROKETSAN FÜZESİ BULUNUYOR
Öte yandan geminin kıç tarafında, her biri ikişer adet füze kapasitesine sahip 2 adet Roketsan ÇAKIR Seyir Füzesi lançerinin yer alması bekleniyor.
ÇAKIR SEYİR FÜZESİ
Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi’nin lansmanı, 31 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Toplamda 3 ayrı grupta 8 farklı füzeyi içeren 150+ kilometre menzilli ÇAKIR Füze Ailesi ile birçok güvenlik biriminin ihtiyacı, eşzamanlı olarak karşılanabilecek.
Modüler bir mimaride geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi; Gemisavar Füze (IIR, RF, Hibrit), Elektronik Harp Füzesi, Seyir Füzesi (IIR, RF, Hibrit) ve Sürü Sensörlü Seyir Füzesi olmak üzere dört ana grupta geliştiriliyor. Böylelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanıyor.
150+ kilometre menzile sahip ÇAKIR Füzesi, 275 kilogramlık ağırlığıyla öne çıkıyor. Menziline göre oldukça hafif sayılabilecek ağırlığı sayesinde ÇAKIR Füzesi, faydalı yük kapasitesi oldukça kısıtlı olan hava platformlarında dahi çoklu bir şekilde taşınabiliyor.
Yaklaşık 70 kilogram ağırlığında bir ‘Yüksek Patlayıcılı Yarı Delici Parçacık Etkili Termobarik’ harp başlığına sahip olan ÇAKIR Füzesi, zırhlı veya zırhsız bütün hedeflere karşı etili olabiliyor.
-
Adil 9 ay önce Şikayet EtKatarla Türkiye birleşsin..Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 9 ay önce Şikayet Etneden baş topunu italyan leonardo dan aliyormusuz. biz o topu yapmadık mı ki. yaptik diye biliyorum.Beğen
-
Vatandaş 9 ay önce Şikayet EtBüyük adamsın başkan futboldada işhayatındada teprikler büyük başkanaBeğen Toplam 3 beğeni
-
Durağı Olmayan Yol 9 ay önce Şikayet Etsiz boş boş konuşun adam işini yapsın helal olsun çok konuşan değil çok çalışan kazanıyor Tebrik ediyorum Aziz yıldırımBeğen Toplam 13 beğeni
-
Misafir 9 ay önce Şikayet EtHayırlı olsun.Beğen Toplam 6 beğeni